Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Libya'daki UHM Başbakanı Serrac: “Saldırganlar ve destekçilerinden hesap sorulmalı”

"Hafter milisleri kadın Milletvekili Siham Sergiva'yı Bingazi'deki evinden kaçırdılar ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Öte yandan Hafter'in adamlarından savaş suçlusu Mahmud el-Veragi de insanları şehir meydanlarında infaz etti" "Uluslararası topluma hatırlatmak isterim ki BM gözetiminde imzalanan Suheyrat Anlaşması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2015/2259 sayılı kararına göre, Libya'daki meşru yönetim Ulusal Mutabakat Hükümeti'dir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TRABLUS (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde meşruiyete sahip Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, başkent Trablus'a saldırı düzenleyenler ile onlara destek veren ülkelerden hesap sorulması gerektiğini söyledi.


İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi'nin 43'üncü oturumunda konuşan Serrac, Libya halkının insan haklarına saygılı sivil bir devlet kurmak istediğini ancak bazılarının bunu Libya halkına çok gördüğünü belirtti.


Serrac, "Başkent Trablus'a 4 Nisan 2019'dan bu yana saldırılar düzenleniyor ve insan hakları ihlal ediliyor. Tüm bunlar bütün dünyanın gözü önünde yapılıyor." dedi.


Uluslararası toplumun saldırganlara karşı caydırıcı bir tutum takınmadığına dikkati çeken Serrac, söz konusu saldırılar nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiğini on binlercesinin ise evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti.


Halkın Trablus ve diğer şehirleri tüm gücüyle savunduğunu vurgulayan Serrac, "Bu durum, Libya halkının demokratik sivil bir devlet kurmak konusundaki kararlığı ile askeri yönetim ve diktatörlüğe karşı olduğunun en bariz göstergesidir." ifadesini kullandı.


Şehirlere yapılan gelişi güzel saldırılar nedeniyle Libya halkının yanı sıra yabancıların da zarar gördüğünü, hastane ve okulların dahi bombalandığı, eğitimin aksadığını anlatan Serrac, "Bütün bunların sorumlusu saldırganlardır. Bu saldırganlara destek veren ve onlara silah yardımı yapan ülkelerden hesap sorulmalıdır." dedi.


"Savaş suçlusu Halife Hafter nedeniyle kadınlar, çocuklar, yaşlılar hayatlarını kaybetti, aileler yerlerinden edildi, çocuklar yetim kaldı." diye konuşan Serrac, Tacura'da göçmen sığınağına yapılan bombardımanda 50 göçmenin ve Trablus'taki askeri akademiye düzenlenen saldırıda 30'dan fazla öğrencinin hayatını kaybettiğini, birkaç gün önce de Trablus Limanı'nın vurulduğunu hatırlattı.


- Hafter'in kontrolündeki bölgelerde yaşanan insan hakları ihlalleri


Serrac konuşmasında, darbeci Hafter'in kontrolündeki Libya'nın doğusundaki bölgelerde yaşayan insanların ifade özgürlüklerinin kısıtlandığına dikkati çekti.


UMH Başbakanı, "Hafter milisleri kadın Milletvekili Siham Sergiva'yı Bingazi'deki evinden kaçırdılar ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Öte yandan Hafter'in adamlarından savaş suçlusu Mahmud el-Veragi de insanları şehir meydanlarında infaz etti. Bunlar yapılan insan hakları ihlallerinin iki büyük örneğidir." şeklinde konuştu.


Libya'daki insan hakları ihlallerinin araştırılması için komisyon kurulması ve saldırganların cezalandırılmasını istediklerini söyleyen Serrac, şunları kaydetti:


"Yüzlerce kilometre uzaktan savaş aletleri ve paralı askerlerle gelerek insanlara saldırılar düzenleyenler ile meşru hükümeti savunanlar bir tutulabilir mi? Uluslararası topluma hatırlatmak isterim ki, BM gözetiminde imzalanan Suheyrat Anlaşması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2015/2259 sayılı kararına göre, Libya'daki meşru yönetim Ulusal Mutabakat Hükümeti'dir."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English