Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Leylekler Vadisi'nin yuvaları yavrularla şenlendi

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Leylekler Vadisi'nde bulunan yuvalar, kısa süre önce yumurtadan çıkan leylek yavrularıyla şenlendi.

Leylekler Vadisi’nin yuvaları yavrularla şenlendi
Beyşehir Gölü Milli Parkı'na gelerek ilkbaharı müjdeleyen ilçenin göçebe konukları leyleklerde, şimdilerde üreme dönemi. Bu süreçte yerli yabancı turistlerin görmek için can attığı leylekleri, yumurtadan çıkan yavrularını besleme telaşı sardı.

Yeşildağ Mahallesi'ndeki mezarlıkta ardıç ağaçları üzerindeki yuvalar, yavrularla birlikte hareketlendi, bölgedeki leylek nüfusu en yüksek seviyelerine ulaştı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla ziyaretçi hareketliliğinin olmadığı Leylekler Vadisi'nde yaşanan sessizliğin, üreme dönemine olumlu yansıdığı belirtiliyor.

Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, yaptığı açıklamada, Leylekler Vadisi ile Adaköy Mahallesi'ndeki Leylekler Tepesi'nin, Beyşehir'in son yıllardaki sembolü haline geldiğini söyledi.

Bölgenin, çok büyük bir leylek kolonisine ev sahipliği yapması nedeniyle hem doğaseverlerin hem de fotoğraf tutkunlarının ilgisini çektiğini belirten Büyükkafalı, vadide kurulan seyir terasında leylek gözlemlerinin yapılabildiğini aktardı.

Büyükkafalı, Kovid-19 salgını dolayısıyla bugünlerde bölgenin sessizliğe büründüğüne dikkati çekerek, "Doğa ve fotoğrafseverlerimiz özellikle yavrulama döneminde bu mekanları çok görmek istiyor. Ancak bu dönemde gelemeyip göremeyenler, Beyşehir Belediyesinin canlı yayın kameralarından istifade edebilirler. Leylek cenneti olan Beyşehirimizin leyleklerini mutlaka bu kameralardan izlemeliler." ifadesini kullandı.

Vadide 60'ın üzerinde yuva bulunduğunu anlatan Büyükkafalı, yuvaların, üreme dönemi dolayısıyla yumurtadan çıkan yavrularla şenlenmeye başladığını dile getirdi.

Ebeveynlerinin de dünyaya gözlerini açan yavrularını besleyebilmek için gün içerisinde sırayla yuvadan ayrılarak, yiyecek peşinde mesai yapmaya başladığını anlatan Büyükkafalı, "Yuvaya, avladıkları yiyecekleri getirerek yavrularıyla paylaşan ebeveynler, büyük bir özenle onları besleyip büyütmeye çalışıyor. Yuvaların hemen hemen hepsinde yavrular var. Genellikle yuvalarda iki yavru leylek yer alıyor ama bazılarında 3 ya da 4 yavru da görebiliyoruz." dedi.

Beslenme hareketliliğinin bölgede güzel görüntüler oluşturduğuna işaret eden Büyükkafalı, şunları kaydetti:

"Bölgedeki göl ve sulak alanlarda bu yıl su seviyesi iyi durumda olduğu için yiyecek sıkıntısı çekmiyorlar. Solucan, yılan, böcek, buldukları ne varsa avlanıp, yuvaya getirip yavrularını besliyorlar. Yavrular biraz daha büyüdükten sonra uçmayı öğrenmeye başlayacak. Dünyaya gözlerini açan yavruların daha şimdiden yuvada kanat çırparak uçuş talimlerine hazırlandığını gözleyebiliyoruz. Uçmayı ve avlanmayı öğrendikten sonra da ağustos ayı sonlarına doğru, yetişkin birer leylek olarak ebeveynleri ile ilçemizden ve ülkemizden göç etmeye başlayacaklar."

Mahalle sakini Osman İltar da Leylekler Vadisi'nde üreme mevsimi olması dolayısıyla yavruların yumurtalarından çıktığını hatırlatarak, leylek nüfusunun gözle görülür şekilde arttığını vurguladı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 13
  • 0
  • 0
  • 1
  • 7
  • 0
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English