Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kuş cenneti Düden Gölüne Flamingolar erken geldi

Konya’nın Kulu ilçesindeki Düden Gölü’ne mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle flamingolar erken döndü.

Kuş cenneti Düden Gölüne Flamingolar erken geldi
Kulu ilçesinde 180 kuş türüne ev sahipliği yapan ‘Düden Gölü’ bu yıl misafirlerini erken ağırladı. Her yıl mart ve nisan ayında gelerek burada sonbahar aylarına kadar konaklayan flamingolar mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve beraberinde gelen iklim değişiklikleri nedeniyle şubat ayı başında geldiler. Hava sıcaklıkları nedeniyle kurumaya yüz tutan gölde canlıların yaşam alanının daraldığı da görüldü.
Kulu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Murat Uludağ konuyla ilgili KONTV muhabirine açıklamalarda bulundu. Uludağ; ‘’ Bu bölgemizde Düden Gölümüz var. Bizlerde ara sıra böyle gölümüzü ziyaret ediyoruz. Bu yıl flamingolarımız biraz erken geldiler. Erken gelmesi biraz sanki sevindirici gibi olsada bize aslında endişe veriyor ve kaygı verici bir durum ile karşı karşıyayız" dedi. 

"Mart, Nisan aylarında beklediğimiz flamingolar Şubat ayında geldiler"
Şu anda Şubat'ın daha ilk haftasında normalde flamingolar bize mart sonu ve nisan başlarında gelir kasım aylarına kadar bu bölgede kalır. Ondan sonra tekrar giderler tekrar mart nisanı beklerler. Fakat şu an şubat ayının ilk haftasındayız ve flamingolar artık iklim değişikliğinden dolayı büyük ihtimalle olabilir bu bölgemize tekrar geldiler. Biliyorsanız bu sene sularımız yok, kar yağışımız yağmurumuz çok az hatta yok denecek azaldı. Normalde içerisinde olduğumuz şu anda gölün hemen hemen ortasındayız. Normal şartlarda suyun bizim boynumuzu aşması lazım ama şu anda çok kuru bir yer su da yok denecek kadar azaldı. Biz flamingoları seviyoruz. Flamingolara da gereken önemin de gerek yukarıdaki yetkililerimiz gerekse dünyanın da bu değere önem vermesini istiyoruz. Bunun için elimizden gelen çaba ve gayreti göstermeye çalışıyoruz. Yukarıdakilere yetkililere sesimizi duyurmak açısından bu şekilde yerel haberler yapıyoruz ve bu haberlerin bir nebze oraya ulaştığını görüyoruz seviniyoruz. Çünkü sulama için Kızılırmak'tan su getirilmesi ile ilgili projelerin yapıldığını duyuyoruz. İnşallah en kısa süre içerisinde bu projeler hayata geçirilir. Çünkü bu göl gerçekten bir kuş cenneti önceden 160-170 civarında burada bizim değişik kuşlar vardı ama şimdi bakıyoruz parmakla sayılacak kadar azalmış ve hala buna da sahip çıkılmıyor. Bu hayatta kuşlarında yaşamaya hakkı var, bütün canlılarında yaşamaya hakkı var. Gelin kuşlarımıza sahip çıkalım, flamingolara sahip çıkalım. Bunun içinde gerekli olan projeleri hızlandıralım. Bana göre dünyanın göz bebeği olabilecek bir gölümüz var. Flamingolar biliyorsunuz hemen hemen hiç bir yerde durmuyor benim araştırmalarıma göre çok kısıtlı yerlerde duruyor onlardan bir tanesi de bizim Kulu ilçemiz.
 "Flamingo bir değerdir, gelin sahip çıkalım"
Bu değeri değerlendirmemiz lazım, bu güzelliği değerlendirmemiz lazım kuşlarımıza sahip çıkmamız lazım. Bunun için de gereken ne ise ivedilikle yapılması lazım. Devletimizden özel isteğimiz özel bir ricamız özellikle milletvekillerimizden, belediye başkanımızdan, kaymakamımızdan tutun herkese kadar burada vebal var. Bu vebalin altında kalmamak için elimizden geleni yapmamız lazım. 
"Suyun buraya gelmesi için makro projeler üretilmesi gerek"
Biliyoruz Türkiye'de dünyada bir mevsim değişikliği var, bunun farkındayız ama mevsim değişikliği var diye de elimizi çekmememiz gerekiyor. Makro projeler üretmemiz gerekir. Suyun buraya bir şekilde suyun çok olan bölgelerde dağlardaki sulardan dağlardaki karlardan oradaki suların bu şekilde buralara getirilmesi için makro projeler hazırlanmalıdır. Bu da bir nevi milletimize hizmettir, kuşlarımıza hizmettir, memleketimize hizmettir. Bu hizmetlerin gelmesi için de özellikle yetkililerden istirhamımızdır, ricamızdır. İnşallah en kısa süre içerisinde bize söylenilen haberlerde söylenilen projeler hızlı bir şekilde faaliyete geçilir. Buralar yine eskisi gibi suyla dolar, kuş cıvıltıları ile dolar flamingolar daha rahat daha güzel hareket eder. Hatta kazlarımız tekrar gelir inşallah. Eskiden burada kazdan gölümüz görülmezdi. Her tarafta adalar vardı. Adalar üzerinde kaz ve ördek yuvaları vardı. Martılarımız vardı değişik kuş türlerimiz vardı. Ama şu anda o güzelliğin o canlılığı göremiyoruz. O güzelliğin tekrar kazandırılması için tekrar tekrar söylüyorum ki yetkililerimiz bu bölgeye suyu ivedilikle getirecek projeleri faaliyete geçirmesi gerekiyor. Emeği geçen herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum." dedi.

Ertan Özkök

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 5
  • 0
  • 0
  • 0
  • 5
  • 0
  • 6
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English