Son Dakika Haberler

Türkiye, 2020'de 68 bin 260 ton incir ihracatıyla 237 milyon dolar gelir elde etti.

Kuru incir üreticileri 2021’den umutlu
Türkiye'nin 2020'de 237 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettiği kuru incirde, üreticiler 2021'in çok daha bereketli geçeceğine inanıyor.

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) alınan bilgiye göre, 2019'da 64 bin 708 ton, 2020'de ise 68 bin 260 tonluk kuru incir ihracatı gerçekleştirildi.

Kuru incirde 2019'da 235 milyon 868 bin dolar gelir elde eden Türkiye, geçen yıl ise 237 milyon dolar döviz girdisi sağladı. Türkiye'nin incir ihracatı önceki yıla göre miktar bazında yüzde 5 artarken, elde edilen döviz geliri ise neredeyse sabit kaldı.

12 bin 774 ton kuru incir alımı için 35 milyon 244 bin dolar ödeyen Amerika Birleşik Devletleri ihracatta ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 34 milyon 574 bin dolarlık alım yapan Fransa, 8 bin 186 ton kuru incir için 34 milyon 156 bin dolar ödeyen Almanya izledi.

Germencik Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, AA muhabirine, miktar bazındaki artışa karşın bir önceki yılla aynı oranda gelir elde edilmesinin kurdaki dalgalanmaların yanı sıra incirin yurt dışındaki satış fiyatıyla da ilgili olduğunu söyledi.

Bircan, "Kurdaki dalgalanmalar ve incirin yurt dışındaki satış fiyatının bir önceki yıla göre düşüş göstermesinden dolayı değer bazında istenilen rakama ulaşamadık. İnanıyorum ki bu yıl değer olarak da iyi bir sonuç alacağız." dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla yurt dışında doğal ürünlere talebin arttığına dikkati çeken Bircan, şöyle devam etti:

"Pandemi sürecinde çok şükür işletmemiz hafta sonu bile çalıştı. O dönemde 400 kişi çalışıyordu. Hafta içi de akşamları mesai yaptık. Ülke adına baktığımızda da miktar bazında uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir rakam yakaladık, 65 bin tonun üzerine çıktık. Dünyada insanlar artık kuru gıdaya yöneliyor. Şeker ihtiyacını tatlı kuru meyvelerden tedarik etmeye, tüketmeye başladılar."

Birliklerinin 2019'da 4 bin tonluk ihracat yaptığını aktaran Bircan, geçen yıl ise 5 bin tonu aşan bir ihracat gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

İncir üreticisi ve ihracatçısı Yahya Anlık da "Pandemiyle satışlarımızda da ciddi anlamda hareketlilik oldu. Kurdaki dalgalanma bizi kısmen etkilese de yine de satışlarımız iyiydi diyebiliriz. Bu yıl ise beklentimiz daha yüksek." diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English