Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kurşunlu Manastırı'nın çökmek üzere olduğu iddiası

EKODOSD Başkanı Sürücü: "Tarihi Kurşunlu Manastırı yapısını ayakta tutan payelerden birisi tamamen yıkılmış, her an çökme ihtimali bulunmaktadır" İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Karabayram: "Kurşunlu Manastırı'nın turizme kazandırılması için yapılacak çalışmalar, genel müdürlük ve bakanlıkça 2016 yatırım programına alındı"

Anadolu Ajansı haberine göre;
AYDIN (AA) - Kuşadası'nın Davutlar Mahallesi'nde yer alan 900 yıllık Kurşunlu Manastırı'nın tamamen yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu iddia edildi. 

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ile Kurşunlu Manastarı'nda incelemelerde bulunduklarını belirtti. 

Sürücü, uzun yıllardır bakımsız durumdaki tarihi yapının üzerinde biten kızılçamların, zaman içerisinde büyüyerek manastırın yapısına zarar vermeye başladığına işaret etti.

Sürücü, "Tarihi manastır yapısını ayakta tutan payelerden birisi tamamen yıkılmıştır, her an çökme ihtimali de bulunmaktadır" ifadesini kullandı. 

-Ziyaretçiler tehlike altında uyarısı 

Sürücü, manastırın bölgeye gelen turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştığını ve turlar düzenlendiğini, bu nedenle can güvenliği açısından da tehdit oluşturduğunu kaydetti. Sürücü, tarihi eserdeki iyileştirmeler yapılıncaya kadar etrafının bir çitle çevrilerek ve bilgi levhaları konularak içeriye girilmesinin önlenmesi gerektiğini savundu. 

-"Manastır restorasyonu 2016 yatırım programına alındı" 

İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram da konuya ilişkin açıklamasında, Kurşunlu Manastırı ile ilgili bir proje çalışması başlattıklarını ifade etti.  Bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ifade eden Karabayram, şunları belirtti:

"Kurşunlu Manastırı'nın turizme kazandırılması için yapılacak çalışmalar, Genel Müdürlük ve Bakanlıkça 2016 yatırım programına alındı. Proje ile manastırın orijinal dokusunu bozmadan çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Geçtiğimiz hafta bölgede bir çevre planlaması yapıldı. Manastır yapısı üzerinde çıkan ağaçların, çevresindeki ağaçlar zarar görmeden sökülmesi gerekiyor. Bu çalışma, Orman Bölge Müdürlüğünce yürütülecek. Bunun sonrasında Kurşunlu Manastırı'nda rölöve ve restorasyon çalışmaları kısa sürede başlayacak. Projenin tamamlanmasıyla manastırı, 2017 yılında turizme kazandırmayı hedefliyoruz." 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English