Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Küçük şirketlere borç yapılandırmanın ayrıntıları belli oldu

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) geçen hafta küçük ölçekli şirketlere yönelik 25 milyon TL altındaki borçların yapılandırılması paketinde ayrıntılar belli oldu. TBB'nin hazırladığı çerçeve anlaşmaya göre, uygulamada en uzun vade 60 ay olacak. Yapılandırma en fazla iki kez revize edilebilecek.

Küçük şirketlere borç yapılandırmanın ayrıntıları belli oldu
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) büyük kuruluşlar için hazırladığı borç yapılandırma paketinin ardından küçük işletmelere yönelik 25 milyon liranın altındaki borçların yapılandırılması paketin ayrıntıları belli oldu.

TBB'nin hazırladığı çerçeve anlaşmaya göre, yapılandırma dönemine ilişkin en uzun vade 60 ay olabilecek. Vade yapısı yapılan fizibiliteye göre belirlenecek. Yani her firma için 60 ay vade uygulanmayacak.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, ödeme planının sonunda, yapılandırılan kredilerin tamamen tasfiye edilmesi esas olmakla birlikte, yapılandırılan toplam tutarın en fazla yüzde 25'lik bölümünün, ödeme planı sonrası döneme burakılması da söz konusu olabilecek.

TBB geçen hafta cuma günü finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmaları kapsamında hazırlanan finansal sektöre olan borcu 25 milyon lira altında bulunan küçük ölçekli şirketlere yönelik uygulamanın yürürlüğü girdiğini açıklamıştı. Finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmasına göre amaç, borçluların kredi borçlarının vadelerini uzatmak, kredilerini yenilemek, borçluların borçlarından kaynaklı temerrüt faizinden/gecikme cezasından kısmen veya tamamen vazgeçmek olarak sıralandı. Çerçeve anlaşmada yapılandırma parametreleri de tek tek sıralandı. Buna göre yapılandırma dönemine ilişkin en uzun vade 60 ay olabilecek. Azami 12 aya kadar anapara ve faiz ödemesiz dönem verilebilecek.

YILDA BİR ÖDEME
Taksitlerin aylık olması esas olmakla birlikte, sektörel olarak fon yaratma imkanları dikkate alınarak daha uzun taksit aralıkları belirlenebilecek. Örneğin tarım sektöründe yıllık bazda üretim yapan üreticilerin geri ödeme sıklıkları yılda bir olarak yapılabilecek. Ancak, ödemesiz dönemi takiben her yıl, toplam anapara alacağının en az yüzde 10'undan az olmamak üzere ödeme planı yapılması esas olacak. Faiz oranı müşterinin tercihine göre sabit veya değişken olabilecek. Sabit olması halinde Başvuruyu Kabul Eden Alacaklı Kuruluşun (BKEAK) günün koşulları ve müşteri bazında belirleyeceği oran dikkate alınacak. Değişken faiz olması halinde; 0-2 yıl vadeli işlemlerde TL Referans Faiz Oranı+1, 2-5 yıl vadeli işlemlerde TL Referans Faiz Orani+2 olacak. TL referans faiz oranı 3 ayda bir güncellenecek. Yapılandırma işlemleri TL olarak gerceklestirilecek. 

İKİ KEZ REVIZE
Çerçeve anlaşmaya göre yapılandırılan toplam alacak tutarının en az yüzde 10'un ödenmiş olması ve ödeme planına göre geciken taksit olmaması halinde, ödeme planının revize edilmesi değerlendirilecek. Revize işlemi en fazla iki kez yapılabilecek. Bu durumda toplamda üç yapılandırma olmuş olacak. Revize edilmiş vade toplamda 72 ayı geçemeyecek. Borçlu tarafından finansal yeniden yapılandırma sözleşmenin imzalanması durumunda 10 bin liradan az, 50 bin liradan fazla olmamak üzere yapılandırma tutarının yüzde 1'ine komisyon başvuruyu kabul eden alacaklı kuruluşa ödenecek.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English