Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Küçük: İnşaat malzemelerinde tedarik sıkıntısı devam ediyor

KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, ‘’İnşaat sektörü çatısı altında hizmet veren bazı alt sektörlerde malzeme tedarik sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştı. Pandemi nedeniyle Avrupa ülkelerinde fabrikaların birçoğunun üretim yapmaması veya yarı zamanlı üretim yapmaları ve buna bağlı olarak yerli üreticilerin ihracata yönelmesi yurt içinde malzeme tedarikinde sıkıntı yaşanmasına neden oluyor" dedi.

Küçük: İnşaat malzemelerinde tedarik  sıkıntısı devam ediyor
Pandeminin yarattığı sorunlar inşaat sektöründe malzeme tedarikinin sıkıntıya girmesine neden oluyor.Özellikle inşaat sektörünün en önemli tedarik malzemelerinden olan plastik, seramik, MDF, suntalam ve cam da yaşanan tedarik sorunu her geçen gün büyümeye devam ediyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, tüm dünyada Covid-19 virüsünün neden olduğu pandeminin ekonomiden, sağlığa, eğitimden sosyal hayata olumsuz etkilerinin devam ettiğini belirterek, inşaat sektörünün bazı alt sektörlerinde malzeme tedarik sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Başkan Küçük, pandemi nedeniyle Avrupa ülkelerinde fabrikaların birçoğunun çalışmaması veya yarı zamanlı çalışmasından dolayı inşaat malzemesi ithal ettiğini belirterek, yerli üreticilerin ihracata yönelmesiyle yurt içinde malzeme tedarikinde sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. 

FİYATLAR VE MALİYETLER ARTTI
İnşaat malzemeleri fiyatlarında 2021 yılın ilk iki ayında önemli artışlar olduğunu vurgulayan Gökhan Küçük, “Yeni yılın ilk iki ayında inşaat demiri fiyatları yüzde 10,7, bakır fiyatları yüzde 15,1, kereste fiyatları ise yüzde 3,7 ve çimento fiyatları da yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi.  Aşılama faaliyetleri ile pandeminin kontrol altına alınma çabaları, tedarik ve siparişlerdeki talebi artırdı. Bu talep artışı küresel ölçekte emtia, enerji ve özellikle navlun fiyatlarında önemli artışlara yol açtı.” dedi.

LOJİSTİKTE SIKINTIDA
Malzeme tedariki sıkıntısı ve fiyat artışları yanında lojistik sektöründe de sıkıntı yaşandığını belirten KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, pandemiyle arz- talep dengesi bozulduğunu ve buna bağlı olarak deniz taşımacılığında boş konteyner bulunamadığını söyledi. Türkiye’nin ihracatının artırmasına karşın, boş konteyner bulmakta zorlanan ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Başkan Gökhan Küçük, “Ticaret Bakanlığı konteyner sorunun çözümü için çalışmalar yapıyor. Türkiye’de yerli yük konteyner üreticisi bulunmuyor. İthalatın yavaşlaması yanında ihracattaki artış, boş konteyner sıkıntısını üst seviyeye çıkardı. Siparişler depolarda bekliyor. Pandemi döneminde başarılı performans sergileyen ihracatçı firmalar, lojistik problemleri nedeniyle ürünlerini ihraç edemiyor. Bu süreçte navlunda yaşanan artış da maliyetleri ciddi şekilde artırdı.” diye konuştu.

PLASTİK, SERAMİK, MOBİLYA VE CAM DA SIKINTI VAR 
Plastik hammadde fiyatlarının 6 ayda dolar bazında yüzde 100-150 aralığında fiyat artışları olduğuna dikkat çeken Başkan Küçük, Türkiye’deki fiyatların dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Gökhan Küçük, petrol fiyatlarının aynı seviyede olmasına rağmen fiyat artışları nedeniyle hammadde şoku ve tedarik sorunu yaşandığını belirterek, seramik, cam ve mobilya sektöründe de malzeme sıkıntısı yaşandığını vurguladı. 

KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: “Seramik sektöründe firmalar ihracat yapıyor. Covid-19 nedeniyle Avrupa’da fabrikalar yarı zamanlı çalışıyor. Bu sebeple Türkiye’deki fabrikalar ihracat yöneldi ve iç piyasada malzeme tedarikinde sıkıntılar yaşanıyor. Mobilya üreticileri, sektörün temel malzemesi olan MDF bulmakta zorlanıyor.  Bu süreçte evde fazla zaman geçiren evlerini yenilemek isteyen vatandaşların yoğun talepleri yanında MDF, sunta gibi levha ürünlerinin ihracatındaki artış iç piyasada sorun yaratıyor. Türkiye MDF üretiminde dünya ikicisi, yonga levha üretiminde ise dünya dördüncüsü olmasına rağmen yaşanan sorunun çözülmesi için ihracata kısıtlama getirilmesini ve iç piyasaya verilen miktarın arttırılması öneriler arasında. Cam konusunda da ciddi sıkıntı yaşanıyor. Üretimlerinde cam kullanan işletmeler cam bulamamaktan şikâyetçi. Cam üreticilerinin pandemi nedeniyle sorunlar yaşandığını, cam üretim hatları da bakıma girdiği için üretimin azaldığı söyleniyor. Cam sektöründe ihracatın artması yanında iç talebin de artmasıyla sorun ortaya çıktı. Önümüzdeki dönemde diğer alt sektörlerde de malzeme sıkıntısı yaşanacağı sıklıkla vurgulanıyor. Şu an fiyat artış endişesinden dolayı malzeme alım talepleri de yüksek seviyede.” 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English