Son Dakika Haberler

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından, KPSS sorularının sızdırılmasına dair, 230 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameye ilişkin açıklama: "ÖSYM'nin ve kurumların yaptığı tüm sınav sorularını önceden elde ettiğine dair deliller bulunan FETÖ/PDY örgütünün bu faaliyeti cumhuriyet ve topluma yönelik bir eylemdir" Açıklamaya göre, iddianamede 230 şüpheliden 15'i "terör örgütü kurmak ve yönetmek", 202'si ise "terör örgütü üyesi olmak"la suçlanıyor Başsavcılık, "soruşturmanın, diğer şüpheliler yönünde

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin, 230 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameye dair, "ÖSYM'nin ve kurumların yaptığı tüm sınav sorularını önceden elde ettiğine dair deliller bulunan Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) örgütünün bu faaliyeti cumhuriyet ve topluma yönelik bir eylemdir" açıklamasında bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'de Eğitim Bilimleri, Genel Kültür ve Genel Yetenek alanlarından oluşan sınav sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturmayı tamamlayarak, 230 şüpheli hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, 272 kişi şikayetçi, ÖSYM ve Maliye Bakanlığı ise mağdur olarak yer aldı. 

Başsavcılığın konuya ilişkin yazılı açıklamasına göre, dosyada YÖK Denetleme Kurulu, Jandarma Kriminal, Emniyet Bilişim Uzmanlığı, TÜBİTAK, MASAK, ÖSYM, SGK, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan raporlar, yazılar, müşteki ve tanık beyanları, bir kısım şüpheli ikrarı, matematik ile ölçme ve değerlendirme uzmanı bilirkişilerin raporları ve HTS/baz analiz çalışması raporu ve şeması gibi deliller bulunduğu ifade edildi.

Net sayısı fazla olan şüphelilerin büyük çoğunluğunun aynı dershane, okul ve şirket çalışanları olduğu bildirilen açıklamada, aynı zamanda şüphelilerin eşleri, kardeşleri, amcaları ve dayılarının da aralarında bulunduğu akrabaları ile ev, iş, okul ve dershane arkadaşlarının yüksek başarı gösterdiklerine dikkat çekildi.

- Tekrarlanan sınavda puanlar düştü

"Yüksek net" yapan 3 bin 227 adaydan bin 970'i arasında telefon irtibatı bulunduğuna işaret edilen açıklamada, sınava giren şüphelilerin zincirleme şekilde soruları dernekten dağıtan, derneğin yönetim kurulu odasındaki bilgisayarda bulunan delilleri emniyet görevlileriyle beraber yok eden ve yurt dışına firar eden Mehmet Hanefi Sözen ile soruları dağıtan Cemil Koca, Yusuf Rodoplu, Nebil Ekiz, Ramazan Gözel ve diğer örgüt yöneticilerine ulaşan irtibatları bulunduğu aktarıldı.

Açıklamada, 3 bin 227 adaydan bin 148'i arasında akrabalık bağı bulunduğu bildirildi. Bunlardan 896'sının karı-koca olduğu, 2 bin 690'ının aynı kurum ya da firmada çalıştığı ifade edilen açıklamada, 10 ve daha fazla adayın çalıştığı iş yeri kaydı baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre, adaylardan 2 bin 39'unun, 167 kurum ve özel şirkette çalıştığı belirtildi.

Adaylardan bin 136'sının aynı adresi, 217'sinin ise aynı site veya apartmanı iletişim adresi olarak bildirdiklerine dikkat çekilen açıklamada, 3 bin 227 adaydan bin 175'inin yüksek başarıya rağmen tekrarlanan sınava katılmadığı, tekrarlanan sınava katılan 2 bin 52 adayın bin 999'unun puanını düşürdüğü kaydedildi.

- "Devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek"

Açıklamada, soruların sınavdan günler önce elde edildiğine dair ikrarlar, tanık beyanları, teknik tespitler, bilirkişi raporları ve tüm dosya kapsamına göre başsavcılığın, ilk iddianamede toplam 230 şüpheli hakkında kamu davası açtığına vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi:

"Bunlardan 15 şüpheli hakkında terör örgütü kurmak ve yönetmek, kamu kurumunun zararına zincirleme dolandırıcılık, zincirleme resmi belgede sahtecilik suçlarından, 202 şüpheli hakkında terör örgütüne üye olmak, kamu kurumunun zararına zincirleme dolandırıcılık, zincirleme resmi belgede sahtecilik suçlarından, 4 şüpheli hakkında örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, suç delillerini yok etmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, göreve ilişkin sırrın açıklanması suçlarından, 1 şüpheli hakkında suç delillerini yok etmek suçundan, 8 şüpheli hakkında da kamu kurumunun zararına dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından cezalandırılmaları için kamu davası açılmıştır.

Soruşturmamızda eylem Anayasa'da belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Türk devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek olarak görülmüştür."

- "Cumhuriyet ve topluma yönelik eylem"

Açıklamada, ÖSYM'nin ve kurumların yaptığı tüm sınav sorularını önceden elde ettiğine dair deliller bulunan FETÖ/PDY örgütünün bu faaliyetinin cumhuriyet ve topluma yönelik bir eylem olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Aralarında sosyal bağ, mali-himmet, iş yeri, HTS vesaire bağı olan, emir-komuta zinciri altında çalışan bu örgütün kamu görevine atanmada  sınav sorularını elde etmek suretiyle diğer kesimlere nazaran öncelik kazanması, kendi mensuplarını, sınav sorularını dağıtıp, sınav kazandırarak devlet kurumlarına yerleştirmesi ve memur olanların da himmet adı altında örgüte finansal destek sağlaması rejim için büyük tehlike oluşturan, anayasal ilkelerimize, kamu görevine atanmada eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı, toplum değerlerini, barışını, huzurunu, devlete olan güveni zedeleyen, kul hakkına giren, aileleriyle-yakınlarıyla beraber milyonlarca insanı derinden üzen bir durumdur."

Açıklamada, soruşturmanın, diğer şüpheliler yönünden devam ettiği bildirildi. 

Bu arada, soruşturma sırasında hayatını kaybeden Galip Demirel hakkında takipsizlik kararı verildiği öğrenildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English