Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KOP’un kilit barajı yüzde 100 doluluk oranına ulaştı

Ülkemizin en büyük ikinci sulama projesi olan Konya Ovası Projesinin (KOP) kilit tesisi konumundaki Bağbaşı Barajı %100 doluluk oranına ulaştı. 115,5 metre yüksekliğe ve 205 milyon m3 su depolama hacmine sahip olan Bağbaşı Barajı, Konya’ya her anlamıyla hayat taşıyor.

Bağbaşı Barajında depolanan sular, 17 km uzunluğundaki Mavi Tünel vasıtasıyla Konya’ya ulaşıyor.

Konya musluklarının %98’inden Bağbaşı Barajından gelen sular akarken, Konya Ovasının sulanması için de Bağbaşı Barajından yıllık 314 milyon m3 su ayrılacak. Mavi Tünel su çıkış yapısının önüne inşası devam eden Mavi Hidroelektrik Santrali de 50,6 MW kurulu güce sahip olacak. Konya’nın içme-kullanma suyunu temin eden, Konya Ovasının sulama suyuna destek veren Bağbaşı Barajının suları ile enerji üretimine de başlandığında, bölge insanına ve ülke ekonomisine sağlanan fayda daha da artacak.
Hadimi Tünelinde “TAM” Sırası
 
İnşası devam eden Afşar Barajında depolanacak olan suları Bağbaşı Barajına aktaracak olan 18 km uzunluğundaki Hadimi Tünelinin 11 bin 380 metrelik kısmını açacak olan Tünel Açma Makinesi (TAM) montajında da sona gelindi. Klasik del patlat yöntemine göre çok daha hızlı ilerleme sağlayacak olan 187 metre uzunluğundaki TAM’ın kesici kısmı tünele giriş yaptı. TAM’ın önümüzdeki günlerde çalışmaya başlaması bekleniyor. 4,40 metre çapındaki Hadimi Tüneli inşaatında fiziki gerçekleşme %40’a ulaşmış durumda. TAM, tünel inşa sürecini daha da hızlandıracak.
 
“Bu Sene Barajlarımız Doldu”
 
2018 yılının su açısından sıkıntılı bir yıl olduğunu ancak 2019 yılında gerçekleşen yağışların kendilerini mutlu ettiğini söyleyen DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN, “İç Anadolu’da, geçtiğimiz yıl ince hesaplar yaparak suyu kullandık. Bu sene ise yağışlar daha güzel. KOP’un kilit barajı olan Bağbaşı Barajı doldu. Önümüzdeki yıllarda neyle karşı karşıya kalacağımızı ise bilmiyoruz. Bu yüzden güncel yağışlara çok bağımlı kalmamak için birçok tesis inşa ediyoruz. Afşar Barajında depolanacak olan suları Bağbaşı Barajına aktaracak olan Hadimi Tüneli de bunlardan biri. Tünel Açma Makinesinin çalışmaya başlamasıyla, tünel hızla tamamlanacaktır” dedi. 
Gerçekleştirilen projelerin insan hayatına doğrudan etki ettiğini söyleyen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Konya Türkiye tarımı için, su da Konya için son derece önemli. Konya, büyük ve verimli tarım arazilerine sahip ancak Türkiye ortalamasının altında yağış alıyor. KOP aradaki dengeyi kurabilmek için üretilmiş yüzyıllık devasa bir proje. Suyun hayatın ne kadar merkezinde olduğunu iyi biliyor ve ona göre çalışmaya devam ediyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English