Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya Şeker’in kurduğu ekosistem model oldu

Birleşmiş Milletler Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü 25.yıl etkinlikleri kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğünün düzenlediği “Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitim Programının” bir ayağı da Konya’da gerçekleştirildi.

Konya Şeker’in kurduğu ekosistem model oldu
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE İÇİN DÜNYAYI TÜRKİYE’DE BULUŞTURDU, KATILIMCILARA KONYA ŞEKER’İN KURDUĞU EKOSİSTEMİ MODEL OLARAK SUNDU

Afrika ve Orta Asya’daki 20 ülkeden gelen heyet, Konya Şeker’in çevre ile uyumlu tarımsal üretim ve sanayi tesislerinden oluşan ekosistemi yerinde inceleme imkânı buldu. Ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere sıfır atık prensibi ile projelendirilen tesisler ve tarımsal ürün ile gelen toprağın arıtılarak yeniden değerlendirilmesi, damla sulama sisteminin yaygınlaştırılarak suyun tasarruflu kullanımını sağlayan kooperatif destekli organizasyon gibi konularda Konya Şeker yetkililerinden bilgi alan BM delegasyonu, kurgulanan ekosistem konusunda bilgi paylaşımı ve farklı ülkelerde hayata geçirilmesi için Konya Şeker yetkilileriyle diyaloğu devam ettireceklerini söylediler. 

ULUSLARARASI ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE EĞİTİMİNİN BİR AYAĞI DA KONYA’DA YAPILDI
Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin kabulünün 25. yılına denk gelen 17 Haziran Uluslararası Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü etkinlikleri bu sene 17-23 Haziran 2019 tarihleri arasında bir dizi programla ülkemizde gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen ve Ankara’da düzenlenen Uluslararası Konferans ile başlayan etkinlikleri Konya Şeker ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi de destekledi. 17 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirilen açılışın ardından “Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitim Programı” kapsamında çeşitli illere gerçekleştirilen teknik gezilerin bir ayağı da Konya’ya yapıldı. Konya’ya yapılan Teknik Geziye Afrika ve Orta Asya’daki 20 ülkeden orman ve çevre meslek gruplarına mensup yaklaşık 70 kişi katıldı. Heyet, Konya’da ilk olarak Konya Şeker’in Cihanbeyli ilçesinde kurulu Panplast tesislerini gezdi. Konya Kapalı Havzasında vahşi sulamanın önüne geçmek ve bölgede çölleşme ile etkin mücadele gerçekleştirmek için zaten kıt olan suyun tasarruflu kullanılabilmesi daha az su ile daha çok arazinin sulanabilmesi için damla sulama sistemlerinin kullanımını bölgede yaygınlaştırmak amacıyla Konya Şeker’in söz konusu yatırımı projelendirdiği bilgisini yetkililerden alan heyete damla sulama sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılabilmesi için geliştirilen kooperatif finans sistemi hakkında da detaylı sunum yapıldı.   

AĞAÇLANDIRMA PROJESİNİ YERİNDE İNCELEDİLER, ÜLKELERİNDE UYGULAMAK İÇİN İRTİBATA DEVAM DEDİLER
Ağabeyli Toplu Ağaçlandırma Alanı ile toplu ağaçlandırma alanları ve yol güzergâhı ağaçlandırmalarının ulaştığı boyut, ağaçlandırma çalışmalarının Konya Ovasının tamamını kapsayacak şekilde yapılmasının amacı, proje kapsamında dikilen ağaçların kendi kendine yetene kadar sulanması ve yenilenmesinin sebepleri konusunda Cihanbeyli’den Çumra’ya transferleri esnasında bilgilendirilen Heyet, seyahat güzergâhı boyunca da ağaçlandırma çalışmalarını görme fırsatı yakaladı. Ağaçlandırma çalışmalarında sürekliliği sağlamak için Çumra’da kurulan 4,5 Milyon Fidan Üretim Kapasiteli Fidan Üretim Merkezi ile ilgili de bilgilendirilen heyete pancar ile birlikte fabrikaya gelen toprağın arıtıldığı endüstriyel atık arıtma tesisleri hakkında bilgi verilip arıtılan toprağın ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmak üzere çorak araziye kamyonlarla nakledilmesini de içiren ağaçlandırma projesinin safhaları detaylı olarak izah edildi. Heyet daha sonra da Çumra Kampüsünde bulunan Çumra Şeker Fabrikası ile Torku Atıştırmalık Ürünleri Fabrikası, Akıllı Depo ve Ultra Klimalı Seraları gezdi. Buradaki incelemelerden sonra Ovakavağı Ormanına giden heyet, teknik gezisini yerinde inceleme ile tamamladı. Gezi programına; Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahilleri, Eritre, Etiyopya, Nijer, Nijerya, Senegal, Somali, Sudan, Tunus, Gine, Gana, Güney Afrika, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’dan temsilciler ile Bakanlık ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi temsilcileri katıldı. Ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere sıfır atık prensibi ile projelendirilen tesisler ve tarımsal ürün ile gelen toprağın arıtılarak yeniden değerlendirilmesi, damla sulama sisteminin yaygınlaştırılarak suyun tasarruflu kullanımını sağlayan kooperatif destekli organizasyon gibi konularda Konya Şeker yetkililerinden bilgi alan BM delegasyonu, kurgulanan ekosistem konusunda bilgi paylaşımı ve farklı ülkelerde hayata geçirilmesi için Konya Şeker yetkilileriyle diyaloğu devam ettirme konusunda yetkililerle mutabık kaldıklarını da söylediler.

Teknik gezi kapsamında 25 ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’a ve Konya Şeker’in diğer yetkililerine ile Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yetkililerine “Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Eğitimine” verilen katkıdan dolayı teşekkür belgesi verildi. Başkan Recep Konuk’un belgesini, Konya Şeker’in Ağaçlandırmadan ve Fidanlıktan Sorumlu Ziraat Direktörü Tamer Değer aldı.  

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • MY
    Mustafa Yıldız
    5 yıl önce

    Her şehirde bir Recep Konuk olsa, Türkiye tarımsal üretimde kendi kendine yettiği gibi ihracat yaparak ülke ekonomisini de kalkındırır.
    Recep Konuk Konyamız için partiler üstü kabul edilmesi gereken bir şahsiyettir. Recep Konuk ve Torkuya sahip çıkmak, Konya ve Türkiyeye sahip çıkmaktır.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • AC
    ahmet çoban
    5 yıl önce

    Konyaşeker sadece yatırımları ile göz doldurmakla kalmamış Aynı zamanda çevre dostu sürdürülebilir yenilikci tarım bilinci. doğa koruma ve yeşillendirme çalışmaları ilede ülkemizin gözbebeği olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Tebrkiler Konyaşeker Tebrikler Konyaşeker ve Torkunun mimarı Recep Konuk başkanımız.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English