Son Dakika Haberler

İtfaiyecilik çok zor, fiziksel ve mental güç gerektiren bir meslek. Bir de bu mesleği suyun altında, görüş mesafesinin sıfıra yakın olduğu yerlerde icra eden, hayatlarını ateşe karşı değil de suya karşı riske atanlar var; su altı ve su üstü arama-kurtarma ekipleri.

Konya’nın su altı kahramanları
Konya Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama Kurtarma ekibi Dalış Amiri Yılmaz Nikbay, Balık adam veya kurbağa adam olarak adlandırılan personel Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, İtfaiye Teşkilatları ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında görev yapmaktadır. Aynı işi yapmalarına rağmen TSK ve Emniyetteki personele dalış tazminatı verilirken, itfaiyedeki personele verilmediğini kaydetti.

Konya Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama Kurtarma ekibi Dalış Amiri Yılmaz Nikbay, Her dalışın riskli olduğunu ve bu işi gönüllü olarak yaptıklarını söyledi. Nikbay, Türkiye'de sadece Konya Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama Kurtarma ekibi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı öğrencilerinede ders verdiklerini sözlerine ekledi. 

Başta yaz ayları olmak üzere, dört mevsim boyunca, yurdumuzun dört bir yanından, sulak alanlarda yaşanan kaza haberleri alıyor, bu kazalarda her yıl onlarca kişinin su altında hayatını kaybettiğine tanık oluyoruz. İşte “onlar” tam da bu noktada sulak alanların kahramanları olarak hayatımıza giriyor; tüm iç sularda meydana gelen kaza ve olaylarda, hayati tehlikeye maruz kalan veya kayıp olan şahısları arıyor, bin bir zorlukla mücadele ederek onları su altından kurtarıyorlar. Konya genelindeki boğulma ve kurtarma olaylarına anında müdahale eden Konya Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama Kurtarma ekibinin dünyalarına girdik... 



Su Altı arama kurtarma ekibinin görevi nedir?
Öncelik ile deniz, göl, gölet sulama kanalları barajlarda meydana gelen hayati tehlilekeye maruz kalan kişileri aramak ve kurtarmak. 

Bu mesleği seçecek olan kişilerde aradığınız özellikler neler?
Sağlık durumun dalgıçlık yapmak için herhangi bir sorununun olmaması aranan ilk özellik bunun yanında karanlık fobisi olmamalı, çok iyi bir teorik eğitim almalı yoğun eğitim dalışlara adapte olabilmelidir.  

Arama-kurtarma dalgıçlık eğitimlerinin içeriğinde neler bulunuyor?
Eğitimler hem teorik hem de uygulama olarak yapılıyor.  Ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesi Sul Altı Arama Kurtarma ekibi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Mülkiyet Koruma ve Sivil Savunma itfaiye bölümü öğrencilerine ders veriyoruz. Bu dersi Türkiye'deki hiç bir üniversite vermiyor. Sadace Konya'da tek biz veriyoruz. Amacımız burada bu mesleği tanıtmak ve önemini vurgulamak.



Peki mesleki deformasyonlarınız oluyor mu?
Tabi ki de oluyor herhangi bir su birikintisinin yanından bile  geçtiğimizde her an insanları gözlemliyoruz bu da bizim psikolojik olarak etkilendiğimizi gösteriyor.Dalmaya bağlı sağlık sorunlarının geneli yorgunluk, panik, alkollü dalma ile dalma donanımının yetersizliğinden kaynaklanır. Tüplü dalış dünyanın en olağanüstü keyiflerinden biridir. Fakat mutlaka özel bir eğitimden geçilerek yapılması gerekir. Eğitim alınmadan yapılan dalış çok tehlikeli olabilmektedir. Dünyanın her yerinde ve KKTC ile Türkiye’ de bu eğitimleri yetkili kuruluşlardan almak mümkündür. Bu spor ile ilgilenenlerde görülebilecek bazı sağlık problemleri ise; kulak zarı perforasyonu, oksijen zehirlenmesi, barodentalji, akciğer genleşme yaralanmaları, sinüzit, ve dekompresyon hastalığıdır. Ayrıca biz bu görevi icraa ederken, hiç bir şekilde dalış tazminatı ve yıpranma payı almıyoruz. Türkiye genelinde bu işi gönüllü olarak yapan dalgıçlar dalış tazminatı almıyor. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan biride bu. Sonuçta yaptığımız iş tehlikeli. Ölümle herhan karşılaşabiliriz. Dalış tazminatını sadece Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığındaki dalış ekipleri faydalanabiliyor. Devlet büyüklerimiz inşallah bu özlük haklarımız ile ilgili bir karar alır.

Avrupa’da su altı ekipleri nasıl? Türkiye ile karşılaştırma yapabilir misiniz? 
Dünyada ve Türkiye'de balık adamlık ve dalgıçlık 1950 li yıllarda başladı denilebilir.
Türkiye de balık adam kulübü ile başlayan dalgıçlık şuan itibariyle Avrupa ve dünya da birçok ülkeden gerideyiz.Ülkemizde dalgıçlık Askeri teşkilatın tekelinden çıkması gerekmektedir.  Dalış tazminatını polis ve askerler almaktadır. Bizler ortalama yılda 20 kişi yi suda boğulan vatandaşları çıkarıyoruz.Arama kurtarma dalgici ve cankurtaran lik mesleki olmalı.

Konya’da kaç olaya müdahale edildi?
2005 yılından itibaren 60 a yakın olaya müdahale edilmiştir.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 2
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English