Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’de toplulaştırma çalışmaları devam ediyor

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde’de toplulaştırma çalışmaları devam ediyor
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

Arazi Toplulaştırma Çalışmalarında KOP Bölgesi 

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Ülkemizde 14,2 milyon hektar tarım alanı toplulaştırma yapmaya uygundur.  Toplulaştırma çalışmaları açısından Konya ilinin yeri ayrıdır. Bilindiği üzere ülkemizde toplulaştırma çalışmaları 1961 yılında Konya ili Çumra ilçesine bağlı şu anda mahalle olan Karkın Köyünde başlanmıştır. Karkın Mahallesinde çeşitli dönemlerde toplam 8 adet toplulaştırma çalışması yapılmıştır.  Son çalışma geçiş döneminde 10 bin 500 hektarlık alan tescil edilmiştir.

2018 yılında, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü görev sahasında yer alan Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinde toplam 59 proje devredilmiş, 36 iş aktif olarak devam etmektedir.  Konya'da 174, Niğde'de 22, Aksaray'da 28 ve Karaman'da 41 olmak üzere toplam 265 köy/mahallede yaklaşık 1.075.000 hektar alanda çalışmalar devam etmektedir.

Yapılan toplulaştırma çalışmalarında ülkemizin 2023 vizyonuna uygun olarak sadece sınır düzeltmesi ya da arazi birleştirme yapılmamakta, aynı zamanda arazilere sulama ve tarla içi geliştirme hizmetleri de sunulmaktadır.  Çalışmalar tamamlandığında tarla içi yol olarak Bölge dâhilinde yaklaşık 24 bin 830 km yol yapılacaktır.

Konya Bölgesi dâhilinde devir işlemlerinin gerçekleştirildiği 28 Haziran 2018 tarihinden itibaren 2018 yılı sonuna kadar 73 milyon TL harcama gerçekleştirilerek 66 bin 680 hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır.

Parsellerin küçük ve şekilsiz olması nedeniyle yol ve sulama hatları parsel sınırlarını takip etmekte idi. Sulama şebekesi bazı parsellerden geçerken, küçük olan parseller tekrar bölünmekte idi. Toplulaştırma ile bunun önüne geçilmekte, parseller birleşmekte, kamulaştırmaya ayrılan ödenekler yatırıma yönlendirilmektedir. Bölge Müdürlüğü projelerinde KOS 1,2,3 Sulaması, Apa Hotamış Sulamaları gibi Ova’nın önemli sulamaları toplulaştırma projeleri ile birlikte yürütülmektedir. Atlantı Sulaması gibi yenileme projesi olan çalışmalarda arazi toplulaştırmada yol ve sulama hatları göz önünde bulundurulmaktadır.

Arazi toplulaştırma ile sadece sulama projeleri yatırımları haricinde otoban, çevre yolu ve demiryolu projelerinin yapımında da tasarrufa gidilmekte, yol koridorları mümkün olduğunca hazine arazilerinden karşılanmaya çalışılmaktadır." dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın şunları aktardı:

"Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte. Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır.”

Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın, “Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.” dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “DSİ olarak ülkemizin suyunu da toprağına da sahip çıkıyoruz. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • KA
    KUL ADEM
    5 yıl önce

    TOPLULAŞTIRMA DÜŞÜNCESİ GÜZEL FAKAT TARLA ARALARINA YAPILAN YOLLAR İHALEDE BELİRTİLDİĞİ GİBİ KUMLANMASI YAPILMASI GEREKİRKEN YAPILMAYIP DEVLETİN PARALARI İHALEYİ ALAN ŞİRKETLERE PEŞKEK ÇEKİLMEKTEDİR. İHALEYE ÇIKARKEN BUNU BİLDİĞİHALDE NASIL OLUYORDA BUKADAR RAHAT HAREKET EDEBİLİYORLAR BUNU ARAŞTIRMAK GEREKİR. HERKEZİN BİR HESABI VARSA ALLAH c.c. DE BİR HESABI VAR BUNU BİLELİM...

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English