Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya İl Müftüsü Öge’den Ramazan faaliyetleri açıklaması

Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Konya İl Müftülüğü tarafından Ramazan ayı içerisinde gerçekleştirilecek faaliyetler ile vaaz ve irşat hizmetlerine yönelik basın açıklamasında bulundu.

Konya İl Müftüsü Öge’den Ramazan faaliyetleri açıklaması
İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge gerçekleştirilecek faaliyet ve çalışmalarla ilgili şunları söyledi:
01 Nisan 2022 Cuma günü akşamı ilk teravih namazını eda ederek 02 Nisan 2022 Cumartesi günü de ilk orucumuzu tutarak 2022 Yılı Ramazan ayına başlayacağız.

Öncelikle tüm değerli hemşehrilerimin mübarek Ramazan ayını tebrik ediyorum.
Bilindiği gibi Ramazan ayı manevi hayatımızda ve ruh dünyamızda toplumumuzdaki tezahürleri bakımından son derece önemli olup değerlendirilmesi ve fırsat olarak görülmesi gereken bereketli bir zaman dilimidir.

Ramazan ayı, dini duygu ve coşkunun en yoğun olarak yaşandığı, zihin ve gönül dünyamızın yenilendiği, bizi değiştiren ve dönüştüren mübarek bir mevsimdir. Anadolumuzda özellikle de Konyamızda tarihten günümüze, necip milletimizin gerek fert gerek toplum hayatında Ramazan sevincini idraki ve değerlendirmesi her türlü tebrik ve takdirin üstündedir.

Bu anlayışla hareket eden Müftülüğümüz il genelinde Ramazan ayı vesilesiyle icra edilecek hizmetleri gözden geçirerek gerekli hazırlıkları tamamlamıştır. Bu hazırlıklar sıralamak gerekirse:
1. Başkanlığımız 2022 yılı Ramazan ayı temasını toplumda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacı ile "RAMAZAN ve DOĞRULUK”  olarak belirlemiştir. Zira doğruluk ve istikamet, huzura ve ilahi rahmete mazhar olma vesilesidir.

Kur’an-ı Kerim’de Fussilet suresi ayet 30-32’de: “Rabbimiz Allah’tır deyip de dosdoğru çizgide yaşayanlar, işte onların üzerine melekler şu müjdeyle inerler: Korkmayın, kederlenmeyin, size vaad olunan cennetle sevinin! Biz, dünya hayatında da âhirette de sizin dostunuzuz. Orada, çok bağışlayıcı, çok merhametli olan Allah’tan bir ikram olarak sizin için canınızın çektiği her şey bulunacak, yine orada umduğunuz her şeyi elde edeceksiniz.” denilmektedir.

Bu itibarla Ramazan ayında yapılacak vaazlarda bu tema dikkate alınarak “Ramazan, Oruç, İman ve İstikamet, Sosyal ve Ticarî Hayatta İstikamet Üzere Olmak”  gibi konular üzerinde önemle durulacak.

2. Müftülerimiz, ilahiyat fakültesi öğretim üyeleri, Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi ve Konya Eğitim Merkezi öğretim görevlileri ve kursiyerleri, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, vaiz ve vaizelerimiz, emekli müftü ve vaizlerimizden oluşan vaaz ve irşat ekipleri Ramazan ayı boyunca camilerimizde vaaz ve irşad hizmetleri sunacaktır.

3. Ramazan ayı boyunca tüm camilerimizde sabah namazı başta olmak üzere belirlenen vakitlerde görevlilerimiz, Kur’an Kursu ve İmam Hatip Lisesi öğrencilerimiz tarafından mukabeleler okunacaktır. Mukabelelerde okunan cüzlerin mesajları cemaatimizle paylaşılacak, Kapu Camimizde bu yıl öğle mukabelesi misafir hocalarımızın da katılımları ile öğle namazı öncesi okunacaktır.
      
4. Hanımlara yönelik olarak müftülüğümüz sosyal medya hesaplarından hafta içi her gün 10.00-11.00 saatleri ile akşam 21.00’de zoom üzerinden mukabele programları yayınlanacaktır.

5. İlimiz merkez ve ilçelerinde 55 camide hatimle teravih namazı kılınacak, arzu eden kardeşlerimiz teravih namazlarını hatimle eda edebilecekler. 

6. İlimiz genelinde belirlenen camilerimizde özellikle Ramazan ayının son on gününde itikafa girilebilecektir.

7. Ramazan-ı Şerifte tarihin derinliklerinden gelen özel geleneğimizin tekrar yaşatılması amacı ile ilimizde 22 camide mahyalar asılacaktır.

8. 27 Nisan 2022 Çarşamba günü idrak edilecek Kadir gecesinde camilerimiz (1220 cami) sabaha kadar açık tutulacak.

9. Konyamızda yayın yapan televizyon, gazete ve radyolarda il ve ilçe müftülüklerimizde görev yapan görevlilerimizin katılımlarıyla dini programlar icra edilecek.

10. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da sabah ezanları orucun başlangıç vaktinde (imsak saatinde) okunacağı için vatandaşlarımız sabah ezanı ile oruca başlayacak.

11. Yatsı namazı ile teravih namazı normal vaktinde kılınacak, Müftülüğümüz tarafından basılan imsakiyeler il müftülüğünden ve ilçe müftülüklerimizden temin edilebilecektir.

12. Camilerimizdeki vaaz ve mukabele programları cami girişlerinde ilan edilmek suretiyle cemaatimiz bilgilendirilecektir.

13. Müftülüğümüz sosyal medya sayfasından “Ramazan İklimi” isimli program Ramazan ayı boyunca her gün iftar saatinden önce yayınlanacak, basınımızın değerlendirmesi amacı ile her gün “Ramazan Sayfası” yayınlanacaktır.

14. Bu yıl fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığımızca asgari 40.00 TL olarak tespit edilmiştir. Ancak fitreler hesap edilirken vatandaşlarımızın kendi özel hayat standardını dikkate alarak fitrelerini vermeleri daha uygun olacaktır.

15. Müftülüklerimizce özellikle gençler ve ihtiyaç sahibi kardeşlerimiz ile iftar sofralarımızın paylaşılmasına özen gösterilecektir.

16. Konya İl Müftülüğü, merkez ve taşra ilçe müftülüklerimiz tarafından vatandaşlarımızın zekat ibadetlerini ifa etmelerinde yardımcı olmak amacı ile 43 yerde “Zekat ve Fitre Standı” kurulacaktır.

17. Bu yıl Ramazan ayı 30 gün olup Ramazan Bayramı 02 Mayıs 2022 Pazartesi günü idrak edilecek ve Konya arzına göre bayram namazı Konya il merkezinde saat 06.25’te kılınacaktır.

18. Ramazan öncesi tüm camilerimizin ve çevresinin genel temizliği yapılacak, elektrik ve ses cihazları elden geçirilecek, vaiz görevlendirilemeyen camilerimizde merkezi sistem açık tutulacak, sesin rahatça dinlenebilecek kalitede olması sağlanacaktır. Ayrıca camilerin iklimlendirilmesi cemaati rahatsız etmeyecek şekilde özenle planlanacak, pandemi kurullarına azami riayet edilecektir.
 
19. Engelli vatandaşlarımızın da camilerimizde ibadetlerini ifa edebilmeleri amacı ile cami içinde ve dışında her türlü tedbir alınarak cemaate katılabilmeleri sağlanacaktır.

20. Ramazan boyunca ilçe müftülerimiz, vaizlerimiz ve diğer görevlilerimizce KYK yurtları, hastane, hapishane, çocuk yuvası, huzurevi gibi yerler ziyaret edilecek; ihtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimseler ile ilgilenilecektir.    

Bu vesile ile aziz milletimizin ve bütün din görevlilerimizin Ramazan ayını tebrik eder, bu ayın vatanımız, milletimiz, İslâm âlemi ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim.”

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 2
  • 3
  • 6
  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English