Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu: Camiler, İslâm toplumlarının simgeleridir

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Camiler ve Din Görevlileri Haftasına ilişkin, "Camiler, İslâm toplumlarının simgeleridir." dedi.

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu: Camiler, İslâm toplumlarının simgeleridir
01-07 Ekim 2019 Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında, Konya İl Müftülüğü'nde basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, İl Müftü Yardımcıları Aslan Çıtır, Betül Şimşek Öztürk,  Selçuklu İlçe Müftüsü Nusret Karabiber ve basın mensupları katıldı.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, şunları kaydetti.

"Camiler, sadece inananların topluca ibadet yaptığı yerler değildir.

Camiler, sadece inananların topluca ibadet yaptığı yerler değil, aynı zamanda toplumsal birlik ve bütünleşmemizi sağlayan, kalplerimizi birleştiren, sanat ve estetik alanında ulaştığımız seviyeyi sergileyen mimari şaheserlerdir.

Camiler, İslâm toplumlarının simgeleridir. Bir beldenin İslâm beldesi olduğunun en güzel kanıtı, göklere yükselen minareleriyle camilerimizdir. "Toplayan bir araya getiren" anlamına gelen camiler, inananların Yüce Rabbimiz huzurunda saf tuttukları, rükuya varıp secde ettikleri kutsal mekânlardır. Her inanca göre, ibadetlerin yapıldığı yerlere farklı isimler verilmiştir. Müslümanlar tarafından Mabed teriminin karşılığı olarak, Mescid ve Cami isimleri kullanılmıştır. İslam dininde, dünyanın her tarafında Mabed olarak Cami'nin başka bir alternatifi de yoktur.

Camiler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de sosyalleştirici, bütünleştirici, eğitici ve öğretici fonksiyonlarını icra etmektedir. Kadın-erkek zengin-fakir, köylü-kentli, amir-memur, resmi-sivil, yaşlı-genç ve çocuk herkesi bünyesinde toplayan mekânlardır.

Cami deyince ilmin ve hikmetin öğrenildiği şerefli mekânlar aklımıza gelir.

Cami inşa etmek ve inşa edilmiş camileri koruyup yaşatmak, Yüce Allah’a samimi kul olmanın bir tezahürüdür. Kur'an-ı Kerim’de geçen; "Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namaz kılan, zekat veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder." (Tevbe: 9/18) mealindeki ayet-i kerime ile Sevgili Peygamberimizin(s.a.v.) “Kim dünyada Allah için bir mescid inşa ederse, Allah da cennette ona bir köşk ihsan eder.(Buhari Salat,65) v.b. hadis-i şerifler, inananların cami yapma ve yaşatma hususundaki gayretlerine hız veren yegâne amil olmuştur.

Minareler tevhidin semboldür. Sanki yeryüzünün işaret parmağıyla Allah’ın birliğine şahitlik eden sembollerdir.

Ezanlar şehadetin ve dinin temelidir. Mihrap, kürsü, minber hakkın, adaletin ve hakikatin sesidir.

Öteden beri camilerin mihraplarını imamsız, minberlerini hatipsiz, minarelerini ezansız bırakmayan din görevlilerimiz, sadece ezan okumak ve namaz kıldırmakla yetinmeyip toplumda din ve sosyal hizmet gönüllüleri olarak çalışan, çevresindeki insanların derdiyle dertlenen, model alınan kimselerdir. Kadın-erkek, genç-yaşlı, fakir-zengin ayrımı gözetmeksizin toplumun bütün kesimlerine din hizmeti ulaştırma gayret ve heyecanı taşıyan; muhabbet, kardeşlik, birlik ve dirlik aşılayan örnek şahsiyetlerdir. Din görevlilerimiz insanları yargılamadan, hor görmeden, ötekileştirmeden sevgi, saygı, hak-hukuk, hoşgörü ve empati esaslarına dayanan bir din hizmeti anlayışıyla hareket etmektedir. Başkanlığımız din görevlilerinin aşk ve heyecanlarını sürekli koruyarak kalplerini diri, zihinlerini duru, bilinçlerini şuurlu tutmak, yürütülen din hizmetlerinde etkinlik ve verimliliği artırmak, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak, örnek projeleri tespit ederek yaygınlaştırmak, din görevlilerinin mesleki ve kişisel yönden kendilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu bağlamda Başkanlığımızca, toplumsal bir duyarlılık ve hassasiyete vesile olması amacıyla 2019 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda “Camii ve Hayat” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle din görevlisinin İslam tarihi ve medeniyetindeki yeri ve önemi üzerinde durulacak, din hizmetlerine büyük emekler vermiş örnek şahsiyetler ile cami ve Kur’ân kurslarının imar ve ihyasında önemli fedakârlıklarda bulunan hayır sahipleri hatırlanacak, böylece cami ve din görevlilerinin tarih boyunca yüklendikleri misyonun canlı tutulmasına katkı sağlanacaktır.

Toplu ibadet yerleri olan camilerimizin ve çevresinin yılda hiç olmazsa bir defa umumi bakım ve temizliğini yapmak, vatandaşlarımız arasında birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının yaygınlaşmasını sağlamak, dini ve milli bütünlüğümüzü canlı tutmak amacıyla Devlet Bakanlığının onayı ile 1986 yılından itibaren 01-07 Ekim tarihleri arası “Camiler Haftası” olarak kutlanmakta iken, yine Devlet Bakanlığının 2003 yılındaki bir onayı ile haftanın ismi "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak değiştirilmiştir.

Bu haftamızın hem camiler haftası hem de din görevleri haftası olması münasebetiyle din görevlilerimizden kısaca bahsetmek isterim.  Din görevlilerimiz hademi-i hayrat, yani hayırlarda koşturan, hayırlarda yarışan, ömürlerini din-i Mübin-i İslam’a vakfetmiş kimseler demektir. Hayatın her alanında camilerimizi, din-i Mübin-i İslam’ı şehrin kalbine, insanlığın kalbine taşımayı amaçlayan kimselerdir din görevlilerimiz. Görevlilerimiz mihrapta kendileriyle divana durduğumuz, Cenab-ı Hakkın huzuruna beraber durduğumuz kimselerdir. Çocuklarımız dünyaya geldiği zaman kulaklarına ezan ve kamet okuyanlardır.  Nikâhtan tutunuzda askere giden kardeşlerimizin duasını yapanlar ve yanlarında bulunanlardır. Günde beş vakit minarelerden felaha kurtuluşa çağıranlardır. Yine Allah’ın kitabını, Rasülullah (s.a.s)’in “ Sizin en hayırlılarınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretenlerinizdir” müjdesine ulaşmak için Kur’an öğretme gayreti içerisinde olanlardır. Rehberliğine ilmine ihtiyaç duyduğumuzda kürsülerimizde minberlerimizde hep din görevlilerimiz vardır.

Hayatın her alanında din görevlilerimiz vardır.

Hayatın her alanında din görevlilerimiz vardır. Biz varız, müftülüğüz var. Ailenin güçlenmesi bakımından Aile ve Dini Rehberlik Bürolarımız var. Fetva bürolarımız var. Yine; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile çocuk evlerinde, sevgi evlerinde bizler varız. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte Kredi Yurtlar kurumlarında manevi rehber olarak bizler varız. Sağlık Bakanlığında hastanelerde manevi rehberler olarak bizler varız.  AMATEM’lerde, Cezaevlerinde bizler varız.   Kısacası şunu söylemek isterim ki camilerimiz ve din görevlilerimiz hayatın en merkezinde yer almaktadır. Varoluşumuz, istikbalimiz, istiklalimiz, geleceğimiz ve milletimizin varoluşunda en önemli kurumlar olarak görev yapmaktayız.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle, tüm camilerde bakım, onarım ve temizlik kampanyaları, hastane, hapishane, huzurevi, çocuk yuvası, esnaf, Resmi Kurum ve Kuruluş ziyaretleri, camilerde kütüphane düzenleme çalışmaları, kadınların ve çocukların, yapılan hizmetlerden yararlanabileceği mekanların oluşturulması, ücretsiz kitap dağıtımı, konferans, panel, seminer, sinevizyon gösterimi, TV ve radyo programları, hatim ve mevlit programları; Bu hafta münasebetiyle yapılan, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma, Hafızlık, Hutbe ve şiir yazma, etkili hutbe okuma, ezanı güzel okuma yarışmalarında dereceye girenlere, çeşitli alanlarda üstün başarı gösteren ve yıl içinde emekli olan görevlilere plaket sunumu programları planlanmış olup hafta içinde uygulamaya konulacaktır.

İl Müftülüğü ile Merkez İlçe Müftülüklerince Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile ilgili olarak;

01 Ekim 2019 Salı günü;

Saat 11.00'de Selçuklu Hacıveyiszade Camii Önünde Kan Bağışı Programı,

Saat 16.00'da Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda “Açılış Programı     ve Konferans”, Konuşmacı: Prof. Dr. Hamdi DÖNDÜREN

 

02 Ekim 2019 Çarşamba günü;

Saat 12.00'da Emekli Müftü ve Vaizler ile Otel Bera (Selçuklu)'da  

Kaynaşma Yemeği,

 

03 Ekim 2019 Perşembe günü;

Saat 14.30'da Süleyman Şah Konferans Salonunda Cami ve Hayat konulu    

“Konferans” ,

 04 Ekim 2019 Cuma günü;

Saat 12.00'de Selçuklu Müftülüğü organizesiyle Hacıveyiszade Camii'nde “Kur'an

Kerim Ziyafeti ve Hatim Duası”,

05 Ekim 2019 Cumartesi günü;

Sabah namazında Sultan Selim Camiinde;
“KYK Yurt Öğrencileriyle Cami ve Gençlik Buluşması”

07 Ekim 2019 Pazartesi günü;

Saat 12.00'de Meram Müftülüğü organizesiyle Kapu Camii'nde

“Kur'an Kerim Ziyafeti ve Mevlid”,

Saat 17.00’de Camileri Temizleme Derneği organizesiyle Meram Diltaş Sosyal

Tesislerinde “Tüm Personel İçin Düzenlenen Kaynaşma Yemeği ve Başarılı

Görevlilere Ödül Töreni”

Hafta içinde muhtelif zamanlarda “Radyo-Televizyon Programları” planlanmış olup hafta boyunca uygulamaya konulacaktır.

Bu vesileyle Camiler ve Din Görevlileri Haftasının başta Din görevlilerimiz ve halkımız için hayırlara vesile olmasını diler, ilginizden dolayı hepinize teşekkür ederim.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • G
    Garip
    5 yıl önce

    Camiler siyaset yeri de değildir

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • G
    gazeteci
    5 yıl önce

    bilimden uzaklaşmayalım da

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English