Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da diken kelebeğinin göçü ile ilgili gülümseten sorular

Türkiye'de son günlerde yoğun olarak gözlenen diken kelebeği göçü, Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ile ilgili sosyal medyada ilginç diyaloglara ve yetkililere esprili soruların sorulmasına yol açtı.

Dünya genelinde yaygın olarak görülen, bilimsel adı "Vanessa Cardui" olan diken kelebeğinin kilometrelerce süren göçü, Afrika'dan Kuzey Avrupa'ya, Kuzey Avrupa'dan da yeniden Afrika'ya oldukça uzun bir rotada gerçekleşiyor.   

Kuzey Amerika'da yaşayan kral kelebeklerinin katettiğinin iki katı mesafeyi geçen diken kelebekleri, gerçekleştirdikleri bu turu ancak 6. nesil ile tamamlayabiliyor. Diken kelebekleri, genellikle izledikleri rota üzerinde bulunmasa da zaman zaman Türkiye üzerinden de geçiyor.

En son 2001 yılının mayıs ayında Fethiye'de göçleri gözlenen diken kelebeğinin, 15 Mart'ta  Kıbrıs'ta tutulan yoğun göç kayıtları, 22 Mart'ta Antalya, 14 Nisan'da ise Ankara, Konya ve Kayseri'de tutuldu.

- "Bahçenin kapısı açık mı kaldı?"

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Koordinatörü Yasin Selvi, yaptığı açıklamada, diken kelebeğinin dünyada da en yaygın kelebek türleri arasında yer aldığını söyledi.

Kelebeklerin son günlerde göç halinde yoğun olarak görülmelerinin dikkati çektiğini belirten Selvi, şöyle devam etti:

"Biz bu süreçte çok mutlu olduk. Halkımızın, etrafındaki olaylara bu kadar duyarlı olması bizi çok mutlu etti. İş telefonlarımızda, şahsi telefonlarımızda ve maillerimizde yoğunluk yaşadık. Birçok mesaj geliyor. Bize sürekli sorular soruluyor. 'Bu gördüklerimiz bahçenizin kelebekleri mi, sizden mi kaçtılar?' diye soruyorlar. Sosyal medyada, 'Bahçenin kapısı açık mı kaldı?' diye yazanlar oldu. Farkındalık oluşturduğu için tüm bu espriler ve sorular bizi çok mutlu etti. Şu ana kadar bir şekilde farkındalık oluşturabildiğimizi görmüş olduk."

Göç sürecinin Konya Tropikal Kelebek Bahçesi için de özel bir durum oluşturduğunu anlatan Selvi, "Tüm ülkede şu an için bolca kelebek gözlemlenebiliyor. Ülkemizde kelebekler gündeme gelmiş oluyor. Bu, çok güzel bir durum. Göç kısa sürecek ve bu sürecin sonunda biz yine insanları bahçemize bekliyoruz." diye konuştu.

Selvi, kendilerine en çok "Bu bir doğal afet mi?" sorusunun da sorulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu bir doğal afet değil. Nasıl ki kuşlar göç ediyorsa, kelebekler de göç ediyor. Biz ülkemizde ve ilimizde kuşların göçünü çok rahat izleyebiliyorduk. Şimdi ilk defa şahit olduğumuz bir kelebek güçü söz konusu. Bunun hiçbir zararı yok. Bu hayvanların doğaya zararı yok. Herhangi bir yere hastalık bulaştırma riski yok. Son derece steril canlılar hatta doğaya katkıları var. Tozlaşmada, polen taşınmasında büyük katkıları var. Bu kelebek türü dikenlerle beslendiği için hiçbir şekilde tarım ürünlerine zararı yok. Bu kelebekler, eşek dikeni, kangal, deve dikeni ve köygöçüren bitkileri ile besleniyor."

- "En önemli özelliği tozlaşmaya yardımcı olmasıdır"

Bahçede görev yapan biyolog Yağmur Duran, diken kelebeğinin dünya üzerinde toplu göç yapan kelebek türlerinden olduğu için önemli bir yeri bulunduğunu aktardı.

Biyolojik açıdan kelebeklerin çok önemli böcekler olduğunu vurgulayan Duran, "En önemli özelliği tozlaşmaya yardımcı olmasıdır. Tozlaşma ise bitki popülasyonunda artış anlamına geliyor. İnsanlar için de bu durum çok önemli. Kelebekler doğaya bu şekilde yardımcı oluyorlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • O
    Ömer
    5 yıl önce

    Başlık güzel olmuş editör bey/hanım :D

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English