Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, Orta Afrika Cumhuriyeti'nden göç dalgası tedirginliği

Yerel yetkililer, ülkelerindeki şiddet olaylarından kaçan binlerce Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşının sağlık kontrolünden geçmeden Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne girdiğini bildirdi

Anadolu Ajansı haberine göre;

TUNUS (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, Orta Afrika Cumhuriyeti'nden (OAC) gelen göç dalgası nedeniyle tedirginlik yaşanıyor.


Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kuzeybatısında bulunan Zongo kentinin Valisi Michel Siazo Yeke Yeke, basına yaptığı açıklamada, OAC'nin başkenti Bangui'den sınır komşusu Zongo'ya binlerce kişinin göç ettiğini belirtti.


Yeke Yeke, Bangui sakinlerinin sağlık kontrolünden geçmeden Zongo'ya geldiğini ifade ederek dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 salgınından dolayı yerel halkın tedirgin olduğuna dikkati çekti.


Yerel yetkililerden Roger Sido Vagia, Zongo'da Kovid-19 tanı merkezi bulunmadığına vurgu yaparak göçmenlere sağlık ve yaşam şartları konusunda acil yardım sağlanması gerektiğini söyledi.


Öte yandan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) verilerine göre 5 bine yakın OAC vatandaşı Kamerun'a sığındı.


BM yetkileri, günlerce yürüdükten sonra Kamerun'un doğusundaki Garua Bulai kentine ulaşan binlerce kişinin acil ihtiyacını gidermek amacıyla Dünya Gıda Programı ve UNICEF'in destek olduğunu ancak şiddet olayları nedeniyle çok sayıda OAC vatandaşının ülkelerinden kaçmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası toplumun yardımına ihtiyaç duyduklarını açıkladı.


- OAC'de 18 Aralık'ta başlayan çatışmalar


OAC Anayasa Mahkemesinin, devrik lider Francois Bozize'nin cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvurusunu, "insanlığa karşı suç ve soykırıma teşebbüs" ile "Bozize'nin BM yaptırım listesinde olması" nedeniyle kabul etmemesinin ardından 18 Aralık 2020'de hükümet ile silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar başlamıştı.


Hükümet ve BM, çatışmaların sorumlusu olarak gösterdiği Bozize'yi, "darbe hazırlığı yapmakla" suçlamıştı.


Yaklaşık yüzde 80'i silahlı gruplarca kontrol edilen ülkede, Değişim İçin Vatanseverler Koalisyonu (CPC) çatısı altında toplanan isyancı gruplar, Bangui'yi ele geçirmek için harekete geçmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English