Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kolluk Gözetim Komisyonuna 10 bin 914 başvuru

İçişleri Bakanlığı Kolluk Gözetim Komisyonu, polis, jandarma ve sahil güvenlik personeliyle ilgili şikayet ve ihbarları değerlendirerek haklarında ceza verilip verilmeyeceğini kararlaştırıyor.

Kolluk Gözetim Komisyonuna 10 bin 914 başvuru
İçişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, vatandaşlar ile kurumlar, herhangi bir kolluk görevlisiyle ilgili şikayet ya da ihbarlarını, dilekçeyle valilik ve kaymakamlıklara ya da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinin (CİMER) "cimer.gov.tr" ve komisyonun "kollukgozetim.gov.tr" internet sitelerinden ulaştırıyor.

Kolluk görevlileriyle ilgili tüm şikayet ve ihbarlar, 2016'da yayımlanan Kanun'la kurulan ve ilk toplantısını 20 Eylül 2019'da yapan Kolluk Gözetim Komisyonunun merkezi kayıt sisteminde toplanıyor.

Başvuruları inceleyip değerlendiren komisyon, daha sonra hakkında şikayet bulunan personele ceza verilip verilmeyeceğini kararlaştırıyor.

Başvuru sayısı 10 bin 914 olarak kayıtlara geçti

Komisyon, kolluk şikayet sistemine ilişkin yürütülen iş ve işlemlerde uzmanlaşma, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık, bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerinin hayata geçirilmesine katkı sağlıyor.

Bu kapsamda, 15 Mayıs itibarıyla emniyet, jandarma ve sahil güvenlik personeline ilişkin yapılan başvuru sayısı 10 bin 914 olarak kayıtlara geçti. Bunların 10 bin 230'u şikayet ve 267'si ihbar olarak sisteme düşerken 417'siyle ilgili başvuru tipi seçilmediği belirlendi.

Vatandaş en çok görevi kötüye kullanmadan şikayetçi

En çok başvuru 3 bin 701 ile İstanbul, 949 ile İzmir ve 498 ile Bursa'dan, en az başvuru ise Adıyaman, Bayburt ve Bingöl'den yapıldı.

Başvurularda, 589 ile görevi kötüye kullanma, 386 ile görevi ihmal, 222 ile mesleğe yakışmayan davranışta bulunma, 215 ile hakaret, 206 ile personelin hitap ve davranışındaki olumsuzluklar ve 200 ile örgütsel faaliyetler çerçevesinde işlenen suçlar öne çıktı.

Kasten yaralamayla ilgili 126, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılmasıyla ilgili 60, suç işleme amacıyla örgüt kurmayla ilgili 8 ve öldürmeyle ilgili bir şikayet başvurusu yapıldı.

Başvuruların değerlendirilmesi sonucu, Emniyet Genel Müdürlüğünün 10 bin 526, Jandarma Genel Komutanlığının 1525, Sahil Güvenlik Komutanlığının 36 ve hangi birimin personeli olduğu belirtilmeyen 247 olmak üzere toplam 12 bin 334 personel hakkında işlem başlatıldı ya da başlatılacak.

Suçlu görülen personel hakkında yasal işlem yapılıyor

Personelden 83'ü hakkında soruşturma izni verilmesi, 425'i hakkında soruşturma izni verilmemesi, 18'i hakkında kısmen soruşturma izni verilmesi, 676'sı hakkında işleme konulmama, 1460'ı hakkında işlemden kaldırma, 21'i hakkında ön incelemeye gerek olmadığı, 309'u hakkında disiplin cezası verilmesine yer olmadığı, 2'si hakkında takipsizlik, 128'i hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilirken 314 personel hakkında ise henüz kararlar sisteme işlenmedi.

Hakkında işlem başlatılan personelden 13'üne devlet memurluğundan çıkarma, 240'ına aylıktan kesme, 27'sine kademe ilerlemesinin durdurulması, 172'sine uyarı, 245'ine kınama, 42'sine görevden uzaklaştırma ve 52'sine disiplin cezası verildi.

Şikayet edilen ya da ihbarda bulunulan 8 bin 107 personelle ilgili henüz bir karar verilmedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English