Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KML hastalarının Kovid-19 döneminde de tedavilerini sürdürmesi önerisi

OMÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Karadeniz Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turgut: "Kronik Myeloid Lösemi (KML) hastalarının, virüs bulaş riskinden kaçınmasını ve enfeksiyonun bulaşmasını önlemek için yetkililer tarafından önerilen kısıtlayıcı önlemleri sıkı bir şekilde yerine getirmeleri önerilmektedir" "Hastaların, doktor önerisi olmadan tedavilerini kesmemelerini veya azaltmamalarını önermekteyiz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Karadeniz Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turgut, Kronik Myeloid Lösemi (KML) hastalarının, virüs bulaş riskinden kaçınmasını ve enfeksiyonun bulaşmasını önlemek için yetkililer tarafından kısıtlayıcı önlemleri sıkı bir şekilde yerine getirmelerinin önerildiğini belirtti.


Prof. Dr. Turgut, 22 Eylül Dünya Kronik Myeloid Lösemi (KML) Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, hastalık hakkında bilgiler verdi ve hastalara kovid-19 dönemine özel önerilerde bulundu.


KML hastalığının kemik iliğinde myeloid hücrelerin artması, düzensiz büyümesi ve bu hücrelerin kanda birikmesi ile karakterize edilen beyaz kan hücre kanseri olduğunu hatırlatan Turgut, hastalığın erkeklerde daha sık olduğunu ifade etti.


KML hastalığının bir erişkin yaş hastalığı ve en sık görüldüğü yaş grubunun 30-60 yaş olduğunu bildiren Turgut, "Çocuklarda ve 25 yaş altında nadir görülmektedir. Batılı ülkelerde görülme oranı yüz binde ikidir. Bu oran, erişkin lösemi olgularının yüzde 15-20'sini oluşturmaktadır. KML'nin Türkiye'de görülme sıklığı tam olarak bilinmemektedir. KML'ye bilinen bir ailevi eğilim olmasa da nadir aileler tanımlanmıştır. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür." açıklamasında bulundu.


- KML belirti vermeden seyredebilir


KML'nin üç veya iki fazlı bir klinik seyri olduğunu anlatan Turgut, şunları kaydetti:


"KML'de klinik bulgular, bildirilen seriler arasında farklılık gösterir ve ayrıca tanı anındaki hastalığın evresine bağlıdır. Hastaların yüzde 20 ila 50'si sessiz ve sinsidir. KML, günümüzde herhangi bir belirti vermeden rutin tahliller sırasında da yakalanabilir. Hastaların yüzde 10-30'unda ise rutin muayene sırasında dalak büyüklüğü tespit edilir. Dalak büyümesinin yol açtığı karın ve sindirim sistemiyle ilgili yakınmalar sindirim güçlüğü, karında gerginlik ve dolgunluk duygusu, kimi zaman karnın sol yanında ağrı şeklinde kendisini gösterebilir. Semptomatik hastalar arasında yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, aşırı terleme, karında dolgunluk ve pıhtılaşma bozukluklarına bağlı kanama atakları gibi sistemik belirtiler görülebilir."


KML hastalarının koronavirüs hastalığı için yüksek riskli grupta olmadığını ifade eden Prof. Dr. Turgut, şu değerlendirmelerde bulundu.


"KML tedavisinde kullanılan tirozin kinaz inhibitörlerinin bağışıklık sistemini klinik olarak anlamlı düzeyde baskılamadığı görülmektedir. Hastalar KML ile ilişkili olmayan nedenlerle ciddi enfeksiyon riski altında olabilir. TKİ tedavisi alan KML hastalarının, virüs bulaş riskinden kaçınmasını ve enfeksiyonun bulaşmasını önlemek için yetkililer tarafından önerilen kısıtlayıcı önlemleri sıkı bir şekilde yerine getirmeleri önerilmektedir. Hastaların, doktor önerisi olmadan tedavilerini kesmemelerini veya azaltmamalarını önermekteyiz."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English