Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kılıçdaroğlu, CHP TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu: (1)

"Faize karşıysan sana önerim, çiftçinin, esnafın faiz borcunu sileceksin. Silmiyorsun, 'Faizi indirdim' diyorsun" "İktidar olduğumuzda göreceksiniz, bütün Türkiye'de ilk bir ay içinde herkes 'iyi oldu', 'güzel oldu', 'memlekete huzur geldi' diyecek" "Kadınların haklarını savunuyorum. Yüzde 50 cinsiyet kotası. Bakalım hangi parti destek verecek, hangisi destek vermeyecek? Bunu göreceğiz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Faize karşıysan sana önerim, çiftçinin, esnafın faiz borcunu sileceksin. Silmiyorsun, 'Faizi indirdim' diyorsun." dedi.


Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, hayatını kaybeden eski Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz ile trafik kazası sonucu yaşamını yitiren İmranlı Belediye Başkanı Murat Açıl'a, Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.


Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 6 yıl önce 2 polisin şehit olduğu terör saldırısının ardından çıkan çatışmada yaşamını yitiren eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi andı.


Ekonominin içinde bulunduğu durumu alanda gözlemlediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, CHP teşkilatının, Türkiye'nin dört bir tarafına giderek vatandaşları dinlediğini, çözüm önerilerini de anlattığını belirtti.


CHP teşkilatına, "Söylediğimiz her sözü gittiğiniz her yerde dillendireceksiniz" çağrısında bulunan Kılıçdaroğlu, "Bu, benim arzumdur. Türkiye'de ortak bir ses yankılanmalı. Yalnızca dinlemek değil, elbette o sorunları biliyoruz, bize aktarıyorlar ama çözümlerimizi de anlatmak zorundayız. Umutsuzluğu değil, umudu yeşertmek zorundayız. Bu yüzden bütün arkadaşlarıma sesleniyorum; gittiğiniz her yerde sorunları dinleyeceksiniz. Sakin bir şekilde, büyük bir özgüvenle, 'Türkiye'nin çözülemeyecek sorunu yoktur, biz Türkiye'nin bütün sorunlarını çözmeye hazırız' diyeceksiniz." ifadesini kullandı.


Kılıçdaroğlu, ekonomide ciddi bir sorun yaşandığını ve "mutfaklarda yangın" olduğunu söyledi.


- "Dış güçlerle ne ilgisi var"


CHP'li 16 milletvekilinin Iğdır, Ağrı, Kars ve Ardahan'a gittiğini anımsatarak, bölge esnafının sıkıntılarına ilişkin sözlerini aktaran Kılıçdaroğlu, "Artık biz de biliyoruz, vatandaş da biliyor. Bunun dış güçlerle ne ilgisi var? Milleti kandıracaklarını sanıyorlar. Biz daha işin başında, 'Bakın üst üste zamlar gelecek. İğneden ipliğe zam gelecek. Bir karakış fonu kurun. En azından bu kış vatandaş zammı çok fazla hissetmesin. Bunu yaparsan senin oyun artar. Niye bunu yapmıyorsun' diye söyledim. Sadece TRT payını, yüzde 2 küçük bir şeyi kaldırdılar, ama asıl kaldırılması gereken KDV'ydi. Kaldırmadılar." diye konuştu.


- "Karakış fonunu kendi belediyelerimizde kurduk"


CHP'li belediye başkanlarına, "Bulunduğunuz beldede hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Mağdur olan, geliri yetmeyen, ihtiyacı olan bütün ailelere yardım edeceksiniz" çağrısında bulunduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:


"Haftalık raporlarını alıyoruz. 3-29 Kasım'da 780 bin 307 aileye yardım yapıldı; 44 bin 953 aileye nakdi yardım, 315 bin 420 aileye gıda yardımı, 231 bin 324 aileye ısınma yardımı, 106 bin 50 aileye eğitim yardımı, 76 bin 303 aileye ulaştırma yardımı yapıldı. 653 ailenin 97 bin 540 liralık elektrik faturası, 5 bin 604 ailenin de 238 bin 425 liralık su faturası ödendi. Bakın, biz karakış fonunu kendi belediyelerimizde kurduk. Belediyelerimizin bulunduğu yerlerde hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi, her evde bereket ve huzurun olması için çaba harcıyoruz. Allah nasip eder, geliyor gelmekte olan. İktidar olduğumuzda göreceksiniz, bütün Türkiye'de ilk bir ay içinde herkes 'iyi oldu', 'güzel oldu', 'memlekete huzur geldi' diyecek. Bunu yapacağız. Altı ayda bütün çarklar dönecek. Herkes üretecek, herkes kazanacak. Ülkeyi büyüteceğiz, ülke kazanacak, hepimiz kazanacağız."


Kemal Kılıçdaroğlu, Uşaklı çiftçi İbrahim Kaya'nın Tarım Kredi Kooperatifi'nden aldığı mazot ve gübrenin parasını ödeyemediğini, bankadan kredi çektiğini ve borcunu yapılandırmak istediğini, bunun için Ankara'ya geldiğinde "taahhüdü ihlal" suçundan kaldığı otelde gözaltına alınıp tutuklandığını anlattı.


Kaya'nın, avukatların devreye girmesi sonucu hapisten çıktığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "İbrahim Kaya'nın söylediklerini aynen okuyorum, 'Tarım Kredi Kooperatifi yüzde 71 faizle çiftçinin boğazını sıkmakta'. Benim de şu soruyu sorma hakkım var, 'Faizleri indireceğim' diyorsun. Kimin faizini indiriyorsun? Çiftçinin, esnafın faizini indirdin mi? Yok. Düşünün, Tarım Kredi Kooperatifi üst üste ilave ederek yüzde 71 faiz... Nasıl ödeyecek bu adam? Bir de çıkıyor, 'Ben faize karşıyım'. Peki bu ne? İbrahim Kaya adına söylüyorum; faize karşıysan sana önerim, çiftçinin, esnafın faiz borcunu sileceksin. Silmiyorsun, 'Faizi indirdim' diyorsun. Hangi faizi indirdin? Faizi indirdiysen bu rezalet ne?" sorusunu yöneltti.


- CHP'nin "yüzde 50 cinsiyet kotası" teklifi


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bugün TBMM Genel Kurulu'nda, kendisinin de imzasını taşıyan Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin, doğrudan Genel Kurul gündemine alınması önerisinin ele alınacağını belirtti.


Kanun teklifinin temel amacının, kadın-erkek eşitliğini her alanda sağlamak olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:


"Madem 'kadın-erkek eşit' diyoruz. Kadınlar hayatın her alanında çalışıyorlar; otobüs şoförlüğünden tutun, fırında pastanede, kahvede, tarlada, fabrikada her yerde çalışıyorlar, üretiyorlar. Alın teri döküyorlar, evlerine helal ekmek götürüyorlar. Huzur içinde yaşamak istiyorlar ve bunlar aynı zamanda siyasete de girmek istiyorlar. 'Niye biz siyasette yokuz? Siyaset neden erkek egemen işi olsun' diyorlar. Daha önce 306 kadın örgütüyle çevrim içi bir görüşme yapmıştık. Sınırlı sayıda cinsiyet kotamız vardı, dediler ki 'Bunu yüzde 50 yapın. Kanun teklifini öyle verin'. 'Peki siz bu kanun teklifine bütün kadınlar olarak sahip çıkacak mısınız' diye sordum. 'Sahip çıkacağız' dediler. Kanun teklifini hazırladık ve verdik. Bugün kanun teklifi Genel Kurul'da görüşülüyor. Bütün kadın kardeşlerime sesleniyorum, 'Sen eğer hak istiyorsan, Cumhuriyet'in 100. yılında demokrasi ile taçlandırılmasını istiyorsan, 'Kadınlar siyasette olsun' diyorsan, bu kanun teklifine kim 'hayır' diyorsa ona asla oy vermeyeceksin. Kadınların haklarını savunuyorum. Yüzde 50 cinsiyet kotası. Bakalım hangi parti destek verecek, hangisi destek vermeyecek? Bunu göreceğiz. Teklifte fermuar da var; bir kadın, bir erkek yani listenin sonunda kadınlar yok. İkisi beraber var."


Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in genel başkanlarının bir araya gelerek asgari ücretle ilgili ortak bildiri yayımladıklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, üç konfederasyonun bir araya gelerek ortak bir amaç çerçevesinde bildiri yayınlamalarını son derece doğal ve demokratik bir yöntem olarak kabul ettiklerini vurguladı.


Kılıçdaroğlu, üç konfederasyonun asgari ücret konusundaki görüşlerine katıldıklarını ve kendilerine destek verdiklerini ifade etti.


(Sürecek)



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English