Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

KDK'den 5 bin liralık elektrik faturası için "usulü uygun değil" kararı

Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuran abone, kendisine bilgi vermeksizin elektrik sayacını söken, ardından "sayaçla oynayarak kaçak elektrik kullandığı" iddiasıyla 5 bin 812 liralık fatura çıkaran elektrik dağıtım şirketinden şikayetçi oldu Başvuruyu inceleyen KDK, mevzuatta yer alan süreçlerin sağlıklı işletilmediği gerekçesiyle elektrik dağıtım şirketine "işlemlerin usulüne uygun bir şekilde yapılması" tavsiyesinde bulunulmasını kararlaştırdı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Hatay'da bir abone, elektrik dağıtım şirketinin kendisine 5 bin 812 liralık fatura çıkarması üzerine Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvuruda bulundu. KDK tarafından şirketin yaptığı işlem hukuka ve hakkaniyete aykırı bulunarak işlemin usulüne uygun bir şekilde yapılması konusunda tavsiye kararı alındı.


KDK'den yapılan yazılı açıklamaya göre, KDK'ye başvuran Hatay'da ikamet eden bir kişi, kendisine bilgi vermeksizin elektrik sayacını söken, ardından "sayaçla oynayarak kaçak elektrik kullandığı" iddiasıyla 5 bin 812 liralık fatura çıkaran elektrik dağıtım şirketinden şikayetçi oldu.


Elektrik sayacıyla oynamadığını, kendisinden cebren tahsil edilmek istenen faturanın adil olmadığını belirten abone, şirketten iki yıllık fatura dökümü istediğini ifade etti. Şikayetçi, 3 ay uğraştıktan sonra aldığı fatura dökümünü incelediğinde, sökülen sayaç ile yeni sayaç arasında kilowatt değeri olarak bir fark olmadığını gördüğünü bildirerek haksızlığın giderilmesini ve bu duruma sebebiyet verenler hakkında işlem yapılmasını talep etti.


Bunun üzerine KDK, konuyla ilgili şirket yetkililerinden bilgi ve belge istedi. KDK'ye gelen cevabi yazıda, şikayetçinin "sayacın gövde kapağını açarak yüzde 55 oranında eksik ölçüm yapması için cihazı yavaşlattığının tespit edildiği" iddiasına yer verildi.


Tüketim incelemelerinde de yavaşlatmanın teyit edildiğini iddia eden şirket yetkilileri, kesilen cezanın yönetmeliğe uygun olduğunu savundu.


KDK, her iki tarafın iddia ve delilleriyle ilgili yönetmelikleri inceledikten sonra verdiği tavsiye kararında, "mevzuata göre kaçak elektrik kullanma veya sayacı yavaşlatma şüphesi olduğunda sayacın sökülüp laboratuvarda inceleme yapılması ve tetkiklerin onaylı olması gerektiği"ne yer verdi.


Laboratuvar raporuyla tespit edilen anormallikler neticesinde "kaçak tespit tutanağı" tutulmasının elzem olduğu ifade edildiği kararda, şirket yetkililerinin tutanak ya da rapora sahip olmadığı, bu belgeler istendiğinde de cevap verilmediği kaydedildi.


KDK tarafından mevzuatta yer alan süreçler sağlıklı işletilmediği için şirketin yaptığı işlem hukuka ve hakkaniyete aykırı bulundu. Başvuran hakkında yapılan kaçak elektrik kullanımı işlemlerinin geri alınıp bu işlemlerin usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda KDK tarafından şirkete tavsiyede bulunulmasına karar verildi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English