Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kazakistan ile Türkmenistan sınır belirleme anlaşmasını imzaladı

Kazakistan ile Türkmenistan kara ve deniz sınırlarının hukuki tescilinin tamamlanmasını öngören anlaşmayı imzaladı.

Kazakistan ile Türkmenistan sınır belirleme anlaşmasını imzaladı
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, iki günlük resmi ziyaret kapsamında başkent Aşkabat'ta Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından Tokayev ve Berdimuhamedov, düzenlenen ortak basın toplantısında açıklama yaptı.

Tokayev konuşmasında, Türkmenistan ile ilişkilerin dostluk, iyi komşuluk ve karşılıklı destek çerçevesinde geliştiğini vurguladı.

“Ülkelerimiz arasındaki kara ve deniz sınırının hukuki tescilini tamamlıyoruz”

Tokayev, bugün iki ülke arasında birçok alanda anlaşma imzaladığını söyledi.

"Bunların içinde Kazak-Türkmen devlet sınırı ve Hazar Denizi’ndeki bitişik balıkçılık alanlarının belirlenmesine ilişkin anlaşma ile hükümetlerarası sınır rejimi anlaşmasının büyük önemi bulunuyor. Böylece, ülkelerimiz arasındaki kara ve deniz sınırının hukuki tescilini tamamlıyoruz. Bu siyasi anlam taşıyor."
 
Kazakistan Türkmenistan’dan gaz ithalatını artırmaya hazır

Tokayev, karşılıklı ticareti artırmak için büyük rezerv bulundurduklarını kaydederek, Türkmenistan’a 130 milyon dolarlık ürün ihracatı yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Ekonomik iş birliğinin teşvik edilmesi için ilgili birimlere talimat verdiklerini dile getiren Tokayev, “Kazakistan, özellikle Türkmen gazı ithalatını önemli ölçüde artırmaya hazır.” dedi.

Tokayev, Türkmen mevkidaşı ile ulaştırma ve transit sektöründeki iş birliği olasılıklarını ayrıntılı olarak ele aldıklarını ifade ederek, "Kazakistan-Türkmenistan-İran kara yolunun tam teşekküllü faaliyete geçirilmesi ana görev olarak belirlendi." ifadelerini kullandı.

Türkmenistan’dan Karaboğaz Körfezi üzerinden köprü inşa etme girişimi

Berdimuhamedov ise dostluk, iyi komşuluk ve ortak tarihi köklere sahip Kazakistan ile bağların kapsamlı gelişmesine büyük önem verdiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov ayrıca, Türkmenistan’ın Karaboğaz Körfezi üzerinden Kazakistan’a otoyolla ulaşmak için bir köprü inşa etmeye yönelik girişimini dile getirdi.

Ziyaret çerçevesinde Kazakistan ile Türkmenistan arasında, devlet sınırlarının belirlenmesi başta olmak üzere savunma, ticaret, taşımacılık, ulaştırma, tarım, çevre, telekomünikasyon, enformasyon, eğitim ve kültür alanlarını kapsayan iş birliği anlaşmaları imzalandı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English