Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kamboçya'da kapatılan muhalefet partisinin lideri ve üyelerine en az 20 yıl hapis cezası

Anadolu Ajansı haberine göre;

PHNOM PENH (AA) - Kamboçya'da mahkeme, 2017'de kapatılan Kamboçya Ulusal Kurtuluş Partisinin (CNRP) o dönemdeki lideri ve sekiz üst düzey üyesini en az 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.


Phnom Penh'deki mahkeme, yurt dışında yaşayan CNRP'nin o dönemde liderliğini yürüten Sam Rainsy ve sekiz üst düzey üyesi hakkında gıyaben hükme vardı.


Mahkeme, Rainsy'e Başbakan Hun Sen hükümetini devirme planı yaptığı gerekçesiyle 25 yıl, parti üyelerine 20 ila 22 yıl hapis cezası verdi.


Kararla, ülkeye dönmesi engellenen Rainsy'nin seçimlerde oy kullanma ve aday olma hakkı da elinden alınmış oldu.


CNRP, insan hakları örgütleri ve ABD'nin Phnom Penh Büyükelçiliği, mahkeme kararını kınadı.


Rainsy, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, hükümet tarafından kontrol edilen bir mahkemenin verdiği hapis cezasının ciddiye alınamayacağını belirterek, "Hun Sen, Kamboçya siyasetine dönmemden korkuyor. Ayrıca mevcut otokratik ve çağ dışı rejiminin sona ermesine yol açacak herhangi bir özgür ve adil seçim olasılığından da korkuyor." ifadesini kullandı.


İktidardaki Kamboçya Halk Partisi (CPP) lideri Başbakan Hun Sen'in, 2013'teki seçimleri az farkla kazanmasının ardından Kamboçya'da muhalefet üzerindeki baskı giderek artmıştı.


CNRP'nin o dönemki lideri Sam Rainsy, "hakaret" suçundan verilen hapis cezası nedeniyle 2016'da ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.


Sam Rainsy'nin ardından CNRP'nin başına geçen Kem Sokha da "vatana ihanet" suçlamasıyla 3 Eylül 2017'de gözaltına alınmıştı.


Anayasa Mahkemesi 2017'de CNRP'yi kapatmış, partideki 118 ismi siyasetten men etmişti.


Hun Sen ve CPP, 29 Temmuz 2018'de yapılan, ana muhalefet partisinin katılamadığı genel seçimde, parlamentodaki sandalyelerin tamamını kazanmıştı.


- Rainsy'den orduya 9 Kasım çağrısı


Sürgündeki eski CNRP lideri Rainsy, 24 Eylül 2019'da sosyal medyada yaptığı açıklamada, Kamboçya Silahlı Kuvvetlerine, 9 Kasım Bağımsızlık Günü'nde Başbakan Hun Sen hükümetini devirme çağrısı yapmıştı.


Açıklamada, "Hun Sen rejimini devirmek yasal ve meşru bir eylemdir çünkü Hun Sen 2018'de sahte bir seçimle halkın iktidarını gasbetmiştir." ifadeleri yer almıştı.


Açıklamanın ardından Rainsy ve diğer partililer hakkında darbe planlamak suçlamasıyla dava açılmıştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English