Son Dakika Haberler

Kalite Yönetim Sistemleri Maliyetleri

Şirketler ISO 9001: 2015 gibi bir Kalite Yönetim Sistemi (KYS) uygulamaya karar verdikten sonra, genellikle üzerinde düşünülmesi gereken çok sayıda yeni husus ve sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Şu anda başarılı bir iş yürütüyorsanız, standardın büyük bir yüzdesine uyma ihtimaliniz vardır, bu sadece bunu bir denetçiye kanıtlayabilmek ve süreçlerinizi etkili bir şekilde belgelemekle ilgilidir.


Bu konuda özellikle danışmanlık ve belgelendirme firmalarının teklif olarak sizlere sunduğu fiyat teklifleri ve maliyetleri dikkatlice değerlendirmek gerekiyor. Öncelikle danışmanlık ve eğitim sürecini, belgelendirme aşamalarıyla birleştirmek ve en uygun maliyetle tek firma üzerinden yürütmek istemez miydiniz? İşte hazır doküman yapıları, uygulama odaklı kalite eğitimleri ve iso belgesinin alınmasını iş ortaklarıyla sizi yormadan halledebiliyor olması iso 9001 belgelendirme ve sertifika alımında, (iso 9001, iso 14001, iso 27001, iso 45001 gibi çok sayıda iso belgesi için) Adl Belge firması gibi belgelendirme firmaları bulunuyor. Bu açıdan tüm sertifikasyon aşamalarında size sağlanan avantajlar öne çıkacaktır.


Bir uygulama planı geliştirerek, kendinize ve ekibinize sertifika alma hedefini etkili bir şekilde çözmenize yardımcı olacak hedefler ve eylem noktaları vereceksiniz. Kapsamlı bir uygulama planı üzerinde çalışmak, yalnızca sürecin parçalanmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda standardı uygulamaya başlamak için gereken kaynaklar ve zaman hakkında kabaca fikir verecektir.


Biraz ön planlama da gereklidir. Hedef ve planlama tablonuza göre nihai hedeflerinizin ne olduğunu ve bu hedeflere en az ve makul maliyetler ile bir şekilde ulaşılıp ulaşılamayacağını hesaplamanız gerekir. Gerçekçi ve pratik hedefleri ve tahminlerinizle eşleşecek biçimde hedefleyin ve doğru yönde ilerlemenize yardımcı olacak genel kontrol listelerini ve belki boşluk analizlerinin değerlendirilmelerini kullanmayı düşünebilirsiniz.


ISO 9001:2015 belgesine sahip olmanın bu ödenen paralar ve yapılan personel masrafları düşünüldüğünde kuruluş için nasıl bir geri dönüşü olacak? İşletmenizin iso 9001 gibi bir Kalite Yönetim Sistemine yatırım yapmasını istiyorsanız, bunun size ne kadara mal olacağı ve yatırımınız için ne kadar geri alacağınız konusunda bir fikriniz olmalıdır.
ISO 9001 belgesinin fiyatı bin 500 ₺ civarlarında. Buna danışmanlık ve eğitim maliyetlerini de dahil ederek yeniden kalite yönetim sistem maliyetlerinizi hesaplamanız gerekebilir. Zira danışmanlık fiyatları alınacak hizmet ve süresine göre 2 bin ₺ ile 10 bin ₺ arasında farklılıklar gösterebiliyor. Ancak doküman ve eğitimleri online planlarsanız maliyetler 1/5’lere kadar gerileyebilir.


Eğitim, standartların oluşturulması, kalite planları vb. sorunların oluşmasını önlemek için harcanan para ve yapılan yatırımlar kaynak yönetimi ve yeterlilikleri için yatırımlar dahil olmak şartıyla, ürünleri ve sistemleri fiziksel olarak kontrol etmek ve denetlemek için harcanan paralar, iş ortamında ortaya çıkan ve çıkabilecek problemler oluştuğunda ortaya çıkan maliyetler; hurda, yeniden işleme, ürünü değiştirmek için harcanan zaman gibi harcamaların maliyetleri ve genellikle garanti maliyetlerinden kayıp işlere kadar her şeyi kapsar.


Önleme için para harcamanın, müşterinizi vurduktan sonra bir sorunla uğraşmaktan çok daha ucuz olacağı genellikle kabul edilir. Çoğu modelde, önlemeden dış arıza maliyetlerine geçtiğinizde maliyetlerin her adım için bir büyüklükte artması önerilmektedir. Bu nedenle, müşteriye ulaştıktan sonra bir sorunla başa çıkmak, şirket içinde yakalamış olmanızdan 10 kat daha pahalıya mal olur ve aynı sorunu önlemek için onda bir maliyete mal olur.


Ne Kadar Tasarruf Edebilirsiniz?

Sorun şu ki, etkili bir kalite sistemi ile sorunların ilk etapta ortaya çıkmasını önlersiniz, böylece problem asla gerçekleşmediği için faydayı asla “görmezsiniz”. Bu, bazı işletmeleri sahte bir güvenlik duygusuna sürükleyebilir ve zor zamanlarda kaliteye daha az harcayarak maliyetleri düşürebileceklerini düşünmelerine yol açabilir. Düşük kaliteli bir ürün veya hizmet müşteriye geçtiğinde bunun sonuçları çok pahalı olabilir.

Elbette ölçmeniz gereken kontrol noktalarını en başından ölçerseniz, önleme ve değerlendirme için daha fazla harcama yapmanın başarısızlık maliyetlerinizi azaltmaya nasıl yardımcı olduğunu görebilecek ve yatırımınızın geri dönüşünün ne olduğunu anlayabileceksiniz. Ön tarafa daha fazla harcama yapmanın etkisinin kalitesizliğin maliyetini düşürdüğünü görebileceksiniz.
Her iş çok farklıdır ve bir endüstride elde edebileceğiniz yatırım getirisi, başka bir endüstride elde edebileceğiniz yatırım getirisinden çok farklı olacaktır.


Yabancı bir üniversite (harward) tarafından yapılan bir başka araştırma, ISO 9001'i benimseyen şirketlerin aşağıdaki faydalara sahip olduğunu gösterdi:

 
  • Daha yüksek hayatta kalma oranları
  • Yükselmiş satışlar
  • İstihdamda büyüme
  • Artan ücretler
  • Daha az israf
  • Geliştirilmiş işçi verimliliği

Bu nedenle, yatırım geri dönüşlerini tahmin etmek kolay olmasa da Kalite Yönetim Sisteminize ön yatırım yapmanın etkili bir yatırım olacağından emin olabilirsiniz.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English