Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kainatın kusursuz matematiğini kutlama günü

"Kainatın matematiği" diye tanımlanan "Altın oran", ünlü İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci'nin tüm dünyaya tanıttığı sayı dizisiyle elde ediliyor Fibonacci sayılarıyla elde edilen altın orana, bir salyangozun kabuğundan ayçiçeğindeki çekirdeklerin sayısına, örümcek ağından kozalağın tanelerine kadar kainatın her yerinde rastlanabiliyor 1, 1, 2, 3 diye devam eden Fibonacci Sayıları konusunda farkındalık oluşturmak için her yıl 23 Kasım tarihi, "Dünya Fibonacci Günü" olarak kutlanıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - GÜÇ GÖNEL SAĞIROĞLU - Fibonacci sayı dizisinin ilk dört rakamı olan 1, 1, 2, 3'ten yola çıkılarak her yıl 23 Kasım, "Fibonacci Günü" olarak kutlanıyor.


AA muhabirinin yaptığı derlemelere göre, matematikte bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal oran bağlantısı "Altın oran" olarak tanımlanıyor.


Altın oranın kimler tarafından keşfedildiği bilinmese de antik çağda Mısırlılar ve Yunanların bu konuda yaptığı bazı çalışmalara rastlanıyor. Milattan önce 330-275 yılları arasında yaşayan İskenderiyeli matematikçi Öklid de "Elementler" adlı tezinde altın orandan bahsediyor.


Bir matematik terimi olmasına rağmen altın oran aslında evrenin pek çok noktasında insanların karşısına çıkan bir kavram. Bir salyangozun kabuğunda, ayçiçeğindeki çekirdeklerin sayısında, bir örümceğin ağında, çam kozalağının tanelerinde altın oranın kusursuzluğuna rastlamak mümkün.


"Kainatın matematiği" olarak da tanımlanabilecek bu özel oranı rakamlara döken ve tüm dünyaya tanıtan ise Orta Çağ'ın en ünlü matematikçilerinden birisi olan Leonardo Fibonacci.


- Hintli matematikçiler bu sayı dizisini zaten biliyordu


İtalya'nın Pisa kentinde doğduğu için "Pisalı Leonardo" olarak bilinen Fibonacci'nin ismi, babasının "İyi huylu" anlamdaki takma adı "Bonaccio" kelimesinden geliyor.


İtalyancada "Bonacci'nin oğlu" anlamına gelen "Filius Bonacci" kelimesinden yola çıkılarak Leonardo'ya "Fibonacci" denilmeye başlandı. Cezayir ile İtalya arasında ticaret postasını idare eden babasıyla seyahat eden Leonardo, o yıllarda gittiği topraklarda Hint-Arap sayı sistemini öğrendi. Bu sayılarla aritmetik işlem yapmanın Roma rakamlarına göre çok daha kolay olduğunu fark eden Leonardo, geri döndükten sonra yazdığı "Hesaplama kitabı" anlamına gelen "Liber Abaci" adlı eseriyle öğrendiklerini Avrupalılara aktardı.


Fibonacci kitabında "Altın oran"ı bulmak için yapılacak hesaplama yöntemini de ayrıntılı şekilde anlatıyordu. Bu hesaplama yöntemi aslında 6. yüzyıldan beri Hintli matematikçiler tarafından "Virahanka sayıları" olarak biliniyordu ama Pisalı Leonardo, bu sayı sistemini Avrupa'ya tanıtan ilk kişi oldu.


İlk sayı değeri sıfır olan bu dizide her sayı, kendisinden önce gelen iki sayının toplamı alınarak (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55...) bulunuyordu. Bu dizinin ileri elemanlarında, sonraki elemanın bir öncekine oranı da "Altın oran" adı verilen ve yaklaşık 1,618 değerine eşit bir sayıyı veriyordu.


Evrendeki muhteşem düzenle birebir örtüşen bu sayıları kağıda dökmesinin ardından "Altın orana", Fibonacci'nin isminin ilk iki harfi olan "Fi" sayısı denilmeye başlandı.


Serinin ilk sayıları olan 1, 1, 2, 3'ten yola çıkılarak, her yıl 23 Kasım'ın "Fibonacci Günü" olarak kutlanması kararlaştırıldı. Gün kapsamında dünya genelinde Fibonacci sayıları ve altın oranı anlatan etkinlikler düzenleniyor, özellikle çocuklara matematiği sevdirmek için evlerinde ve doğada altın oranı arayacakları faaliyetlere katılmaları öneriliyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English