Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İzmir'deki yangınla ilgili soğutma ve soruşturma sürüyor

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey: "(İzmir'deki yangının çıkış nedeni) Olayla ilgili soruşturma emniyet müdürlüğü tarafından yapılıyor. Sayın Valimiz konunun üzerinde hassasiyetle duruyor ve takip ediyor. İstihbarat birimleri ve diğer silahlı kuvvetler bunun incelemesini sürdürüyorlar ama henüz tespit edilebilmiş değil." "Olumsuz hava şartları, arazinin yapısı ve ağaç türlerine rağmen yangının bu kadar kısa sürede kontrol altına alınabilmesi hakikaten çok büyük bir başarıdır" "Geceleyin henüz a

Anadolu Ajansı haberine göre;
İZMİR (AA) - Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, İzmir'in Karabağlar ilçesinde soğutma çalışmaları devam eden yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturmanın hassasiyetle devam ettiğini, henüz bir tespite varılmadığını belirtti.

İzmir'in Karabağlar ilçesinde pazar günü başlayan, Menderes ve Seferihisar ilçelerine sıçrayan ve 2 gün 5 saatlik mücadelenin ardından önceki gün kontrol altına alınan yangınla ilgili soğutma çalışmaları sürüyor.

Çalışmaları denetleyen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Tırazlı Mahallesi'ndeki Tekketepe Gözetleme Kulesi yakınlarında AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangın çıktığı anda 35 derece sıcaklık ve yüzde 20 nem ile saatte 50 ila 80 km arasında değişen şiddetli rüzgar olduğunu, bunun, orman yangınları açısından en olumsuz şartlar olduğunu anlattı.

Yangına 20 helikopter, 237 arazöz, 25 dozer ve bin 150 personelle müdahale ettiklerini kaydeden Karacabey, rüzgarın yön değiştirip doğu istikametine esmeye başlaması üzerine yerleşim yerlerinin zarar görmemesi için "karşı ateş" kararı aldıklarını anlattı.

Karacabey, şöyle devam etti:

"Birkaç gündür sosyal medyada da işin tekniğini bilmeyen insanlar görevlilerin yangın çıkardığı gibi akla hayale gelmeyecek paylaşımlarda bulunuyorlar. Bu bilimsel bir metottur, ormancılıkta ileri diyeceğimiz bütün ülkeler bu metodu kullanır. Bu işlemin temeli yangına yangınla karşılık vermektir. Karşı ateş metodu, dolaylı söndürme metodudur yani yanıcı maddeyi yangının önünden kaldırma işlemidir. Bu sayede çok şükür oradaki insanlarımızdan hiçbirinin canına zarar gelmedi. Aksi takdirde o köylerin tamamı kül olmuş olabilirdi, Allah korusun."

- "Avrupa'nın en iyi teşkilatlarından biriyiz"

Türkiye'nin, orman yangınlarına karşı Avrupa'nın en iyi teşkilatlarından birine sahip olduğunu, bunun, sevinilecek bir durum olduğunu ifade eden Karacabey, şöyle konuştu:

"Olumsuz hava şartları, arazinin yapısı ve ağaç türlerine rağmen yangının bu kadar kısa sürede kontrol altına alınabilmesi, hakikaten çok büyük bir başarıdır. Bunu nasıl başarı olarak ifade ediyorsunuz derseniz, şu anda Sibirya'da devam eden bir orman yangını var ve 4 milyon hektar alana ulaşmış durumda, dünyanın birçok ülkesinde devam eden yangınlar var. Geçtiğimiz yıl sadece Amerika'da bir yangında 65 bin hektar alan zarar gördü. Yunanistan'da orman yangınları nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Maalesef orman yangınları dünyanın bir gerçeği, sadece ülkemize has olan bir durum değil. Ancak bizim hakikaten güçlü bir teşkilat yapımız var. Çok aktif bir şekilde müdahale ve mücadele ediyoruz ve şu anda Avrupa'nın en iyi teşkilatlarından biriyiz."

- Söndürme çalışmalarına Anka katkısı

Söndürme çalışmalarında milli insansız hava aracı Anka'dan da faydalandıklarına işaret eden Karacabey, termal kameralarla geçilen görüntülerin özellikle gece saatlerinde çok faydalı olduğuna işaret etti.

Karacabey, "Geceleyin sahanın her tarafını veya henüz alevlenmemiş, sıcak noktaları görebilmek için İHA'dan destek aldık. Bu görüntülerden sıcak noktaları, gözlerin olduğu noktaları tespit ederek ekiplerimizi o noktalara yönlendirdik." dedi.

- Soruşturma sürüyor

Yanan alanların hazırlığını hemen tamamlayarak sonbaharda ilk fidanları dikeceklerini ifade eden Karacabey, yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

Karacabey, sözlerini şöyle tamamladı:

"Olayla ilgili soruşturma emniyet müdürlüğü tarafından yapılıyor. Sayın Valimiz konunun üzerinde hassasiyetle duruyor ve takip ediyor. İstihbarat birimleri ve diğer silahlı kuvvetler bunun incelemesini sürdürüyorlar ama henüz tespit edilebilmiş değil. Yangının başladığı alanda herhangi bir fotokapan görüntüsü yok."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English