Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İzmir'de depreme karşı riskli yapılar için ilçe belediyelerine plan yapma yetkisi verildi

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: "Mevcut durumu koruyarak deprem nedeniyle kaybolan haklarını vatandaşa iade ediyoruz. Bu düzenleme sadece hasarlı yapılarla ilgili değil benzer bir felaket yaşanırsa hasar alma ihtimali olan yapıları da ilgilendiriyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İZMİR (AA) - İzmir'de depreme karşı riskli konumdaki yapıların hızlı dönüşümü için ilçe belediyelerine plan yapma yetkisi verildi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi olağanüstü meclis toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında Kültürpark'taki İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yapıldı.


İmar, Bayındırlık, Hukuk, Deprem ve Afet, Kentsel Dönüşüm komisyonlarından meclis gündemine gelen raporların görüşüldüğü toplantıda, depremde hasar gören yapıların bulunduğu ilçelerde dönüşümün hızlandırılması kararı alındı.


Toplantıda, 30 Ekim'de meydana gelen deprem sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için ilçe belediyelerine yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.


Düzenlemeyle evleri hasar gören ya da riskli tespit edilen vatandaşlar, yeni konutlarını hak kaybı yaşamadan, detaylı zemin etütleri doğrultusunda deprem yönetmeliğine uygun olarak yapabilecek.


- Bakanlık onayıyla hazırlandı


Soyer, yaptığı konuşmada, depremin ardından belediye olarak hızlı bir çalışma yaptıklarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iş birliği içinde, onların da onayını aldıktan sonra söz konusu önergeyi meclis gündemine getirdiklerini söyledi.


Yeni düzenlemeyle ilgili farklı seslerin çıkabileceğine dikkat çeken Soyer, şöyle konuştu:


"Birinci olarak bu düzenleme kaçak yapılara meşruiyet kazandırmak için yapılan bir çalışma değil. Ruhsatlandırılmış, planlı alanda yer alan binalarla ilgili verilen bir karar. Ne nüfus yoğunluğunu ne de yapılaşmayı arttırıyoruz. Mevcut durumu koruyarak deprem nedeniyle kaybolan haklarını vatandaşa iade ediyoruz. Bu düzenleme sadece hasarlı yapılarla ilgili değil, benzer bir felaket yaşanırsa hasar alma ihtimali olan yapıları da ilgilendiriyor. Biz bir daha böyle bir felaket yaşandığında can kaybı olmasın diye yola çıktık."


Bu karar sonrası ilçe belediye başkanlarının mevcut durumun korunacağı alanlar üzerinde titiz ve hızlı bir çalışma yapmasını, planların meclis gündemine getirilmesini beklediklerini anlatan Soyer, İnşaat Mühendisleri Odasının da gelecek hafta kentin yapı stoğu envanterini çıkarmaya başlayacağını bildirdi.


- Dünya Bankası kaynağı için görüşmeler


Dünya Bankası ile deprem sonrası kentsel dönüşüm için 250 milyon dolarlık, çok düşük faizli, 5 yılı ödemesiz 30 yıl vadeli kaynak için müzakerede bulunduklarını aktaran Soyer, son İzmir ziyaretinde konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü aktardı.


Soyer, Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarıyla yaptıkları görüşmelerde bunun şekillendiğini, İller Bankası üzerinden aktarılabilecek bu kaynak için destek istediğini belirterek, "Benim şahsi izlenimim olumlu yaklaştı ama inceleteceğini de söyledi. Dilerim, bir an önce, taktir edilirse çok hızlı bir şekilde Dünya Bankasının bir iki ay içinde bu kaynağı aktarması mümkün." dedi.


- "Güzel bir iş yaptık ve devam edelim"


CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılıç, ilçe belediyelerinin plan yapmak için 5 ay süresinin olduğunu, planların Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanmasının ardından dönüşümün gerçekleşeceğini söyledi.


AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise depremin ardından siyasi parti ayrımı yapmadan kenetlendiklerini dile getirerek, "Kentimiz için büyük önem arz eden çalışma için Bakanımız Murat Kurum ve Başkanımız Tunç Soyer'e, Genel Başkan Yardımcımız Hamza Dağ'a ve belediye bürokratlarına teşekkür ederim. Kent daha iyi şeyler hak ediyor. Bir daha bu kentte göçüklerden küçücük bedenler çıkarmayalım. Güzel bir iş yaptık ve devam edelim." ifadelerini kullandı.


Meclis üyeleri, toplantının sonunda İzmir depreminde ölen vatandaşlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English