Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İtalya, Regeni cinayetinin aydınlatılması için Mısır'dan yanıt, Avrupa'dan dayanışma bekliyor

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella: "Mısırlı yetkililerden, diplomasimizin de ısrarla belirttiği üzere bu konuda tam ve yeterli bir yanıt bekliyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ROMA (AA) - İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Matteralla, 2016'da Mısır'da ölü bulunan İtalyan doktora öğrencisi Giulio Regeni hakkındaki hakikatin ortaya çıkması için Mısır'dan yanıt, Avrupa Birliği'nden (AB) de dayanışma beklediklerini belirtti.


Mattarella, araştırma yapmak üzere gittiği Kahire'de kaçırılmasının 5. yılında Giulio Regeni için mesaj yayımladı.


Mesajında, Roma Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı Regeni soruşturmasında, olayda ciddi şekilde sorumluluğu bulunanlara dair ortaya bir resim çıktığını ifade eden Mattarella, "Mısırlı yetkililerden, diplomasimizin de ısrarla belirttiği üzere bu konuda tam ve yeterli bir yanıt bekliyoruz." ifadesini kullandı.


Mattarella, Regeni'nin kaçırılıp işkence edilerek öldürüldüğünü hatırlatarak, bu hadisenin bütün İtalyanlar için açık bir yara olduğunun altını çizdi.


Bu hadiseye AB'nin de ilgi göstermesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı, "Bu acı verici yıl dönümünde, hakikate ulaşmak ve bu suça karışanları adalete teslim etmek için AB'den haklı olarak ortak dayanışma taahhüdü görme umudumuzu yineliyorum." değerlendirmesinde bulundu.


Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da Avrupalı mevkidaşlarına, Regeni'nin 5 yıl önce bugün kaçırıldığını anımsatarak, "Onun barbarca öldürülmesi, bugün İtalya'da halen açık bir yaradır. Bugün aynı zamanda size bu konuyu anlatmak için buradayım çünkü bu, kaçınılmaz şekilde Avrupa için de bir yaradır." dedi.


Bu arada, Regeni'nin ortadan kaybolmasının 5. yılı dolayısıyla memleketi Fiumicello'da da anma etkinlikleri düzenlenecek.


- 4 Mısırlı yetkili Roma'da gıyaben yargılanacak


Roma Cumhuriyet Başsavcılığının 20 Ocak'ta hazırladığı iddianamede, Regeni olayına karışan Mısırlı yetkililer General Tarık Sabir, Athar Kamil Muhammed İbrahim, Uhsam Helmi ve Magdi İbrahim Abdelal Şerif'e adam kaçırma, işkence ve cinayet suçlamaları yöneltilmişti.


4 Mısırlı yetkili için Roma'da ön duruşmanın 29 Nisan'da yapılacağı bildirildi.


- Giulio Regeni cinayeti


İngiliz Cambridge Üniversitesinde doktora öğrencisi olan 28 yaşındaki Regeni, Mısır'daki işçi sendikaları ve aktivistlerle ilgili araştırma yapmak üzere bu ülkede bulunduğu sırada 25 Ocak 2016'da ortadan kaybolmuş, cesedi 3 Şubat'ta Kahire-İskenderiye yolunda bulunmuştu.


Roma Cumhuriyet Savcısı Michele Prestipino ve Savcı Sergio Colaiocco, 10 Aralık 2020'de İtalya Temsilciler Meclisi Regeni Cinayetini Araştırma Komisyonuna cinayete ilişkin soruşturmaya dair verdiği bilgide, Regeni'nin Mısır Ulusal Güvenlik Ajansına mensup kişilerce kaçırılıp, işkence sonucu öldüğünü belirtmişti.


Giulio Regeni'nin ölümü, İtalya ve Mısır arasında 5 yıldır zaman zaman iki ülke ilişkilerinin gerilmesine neden oluyor.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English