Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İstihdama ilişkin kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

TBMM (AA) - AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor.


AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Kovid-19 salgını sürecinde ekonomik ve sosyal hayatın olumsuz etkilendiğini, teklifle bu olumsuz etkilere karşı bazı düzenlemelerin yapıldığını ifade etti.


Salgının etkilerinin haziran ayından itibaren azaldığına ve normalleşme sürecine girildiğine işaret eden Kırkpınar, "Normalleşmeyle birlikte kısa çalışma ödeneği uygulamasının sektörel bazda uygulanması da hedeflenmektedir." diye konuştu.


Kırkpınar, pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte eğitim ve sınavların yapılmadığını hatırlatarak, bu konuda bir düzenlemeye gidildiğini ve çeşitli sektörlerden gelen taleplerin de değerlendirildiğini söyledi.


CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise "Getirdiğiniz paketin kendisi mini ama içeriğinde dev gibi bir hak gasbı var. Tek taraflı olarak ücretsiz izin süresinin bir yıl uzatılması ne demek? Bu resmen işten çıkarma biçimidir. İşverenlere ballı bir pakettir bunun adı." dedi.


İşsizlik ve gelir kaybının tarihi seviyelere ulaştığını savunan Girgin, "İşverenlere son altı ayda toplamda 12 milyar 767 milyon para aktarıldı. İşverenlere bu paranın aktarılmasına karşın istihdam 1 milyon 650 bin kişi azaldı. Yani işsizlik ödeneğine başvuranların yüzde 65'i bu ödenekten yararlanamadı. İşçiler bir nevi kendi parası olan bu fondan yararlanamıyor. Öyle koşullar getirildi ki fondan işçiler dışında herkes yararlanmaktadır. Herkesin işsizlik sigorta fonuna erişim hakkı sağlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.


HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan daha önce de olan ekonomik krizin koronavirüs salgınıyla daha derinleştiğini öne sürerek, "Meclis milletin çıkarlarına göre değil, sarayın fermanlarına göre imzalar atarak teklifler getiriyor. Bu krizden önce 8 milyon işsiz vardı. Son araştırmalara göre işsizlik sayısı 13 milyona ulaştı. Normalleşmeyle birlikte eğer 3 milyon kişi işine dönmüş olsa bile şu an 10 milyona işsiz var. Teklifte işsizlere ilişkin bir düzenleme yok. Esnaflar çok büyük bir sıkıntı içinde. İflaslar kapıda. Onlara doğrudan bir destek vermek yerine krediyle borçlanma kapısı gösterildi." ifadelerini kullandı.


İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, teklifin gerekçesiyle ilgili kimsenin yeterince bilgilendirilmediğini belirterek, kanun yapma sürecinde usule yönelik eksikliklerin olduğunu iddia etti. Türkiye'nin ekonomik kriz içinde olduğunu savunan Tatlıoğlu, istihdam politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Tatlıoğlu, "2020 Türkiye'sinde 35 milyon kayıtlı istihdama ulaşmadan Türkiye'de bir şey olmuş olmaz. 2019 Türkiye'si, 2009 Türkiye'sinden daha fakir durumda." dedi.


MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da Kovid-19 salgının tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkilediğini söyledi. Kalaycı, Türkiye'nin salgına karşı çok önemli tedbirler aldığını ve pandeminin olumsuz etkilerini azaltacak uygulamalar ortaya koyduğunu dile getirdi.


Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Maddelerin görüşülmesi sürüyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English