Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İstanbul Gelişim Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık

İstanbul Gelişim Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık
Nüfusun sürekli artması, yüksek katlı binaların yapılmasına neden oluyor. Bunun en büyük örneklerinden biri Japonya olurken, New York, Londra, Tokyo ve İstanbul gibi dünyanın en büyük metropollerinin de sürekli olarak kentsel dönüşüm ile birlikte, ufak yapıların ortadan kaldırılması ve büyük yapılarak dönüşerek, nüfusun bu alanlarda yaşanması sağlanıyor. Geçmişte insanların toplu olarak bulunacakları alanlarda mühendislik çalışmaları yapılırken, günümüzde yeni bir bina içinde mühendislik ve mimarlık hizmetlerini almak gerekiyor. 

Mimar Sinan, sadece bizim için değil, dünya için de çok önemli mimarların başında geliyor. 500 yıl önce yapmış olduğu cami, köprü ve han bir yapılar halen kullanılabilir olması ve birçok doğal afetten zarar görmeden günümüze kadar gelmesi, mimarinin ne denli önemli olduğunun bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde de gerek İnşaat Mühendisliği ve gerekse de Mimarlık oldukça önemli ve tercih edilen fakültelerin başında geliyor. 



İnşaat Mühendisliği Nedir? Faydaları Nelerdir? 
İnşaat Mühendisi olmak, bir yapının ihtiyaçlarını belirleyerek, buna uygun çalışmaların yapılması ve akabinde yapının güçlü, dayanıklı, kullanışlı olmasını sağlamaktadır. Mimar çok iyi bir binayı tasarlar ve bunu yapması için İnşaat Mühendisine gönderir. Yapılan hesaplamalara göre kullanılacak olan betonun değerinden, yardımcı malzemelerin özelliklerine ve hatta binanın konumundan, yükselirken yapılacak olan daralmaya kadar tamamında mühendisin hesaplamalarına göre yapımlar devam eder.

Yazımızın başında bahsetmiş olduğumuz Japonya, en fazla depremin olduğu ülkelerin başında geliyor. Ancak bu depremlerde binalar zarar görmüyor ve ayakta kalıyor. İşte bu raylı sistemin geliştirilmesi ile mümkün olmuş durumda. İnşaat Mühendisliği bunu en iyi şekilde üretiyor, hesaplıyor, yapıyor ve yapının güçlü bir şekilde ayakta kalmasını sağlıyor. Dünyada en fazla deprem olan ikinci ülke Endonezya ise bu faydalardan yararlanamadığı için, bir kaç katlı binalar dahi ayakta duramıyor. 


Gökdelenlerin ortaya çıkması New York ile olmuştur. 1930'lı yıllarda yapılmaya başlanan bu gökdelenler, insanlık için büyük önem taşımakta olup, günümüzde çok daha büyükleri, tamamı ile bir mahalle mantığı ile işliyor. Ülkemizde ev alacakların, ilk inceledikleri ise yapının zemini olmaktadır. Zemin taş ise daha sağlam, zemin bataklık, kumluk gibi ise yapının dayanıksız olduğu görüşü hakimdir. Bu doğru olmakla birlikte, aslında burada tamamı ile İnşaat Mühendisliğinin çalışmalarının önemi görüyoruz. 

Çünkü Dubai, tamamen çölün üzerine kurulmuş ve bugün dünyanın en yüksek gökdelenlerine ev sahipliği yapıyor. Kısacası İnşaat Mühendisliği sayesinde, kumun üzerine veya suyun üzerine de yapı yapabilir ve bunun sağlam bir şekilde yüzyıllarca durmasını sağlayabilir ve güzel bir kullanım alanı üretebilirsiniz. 



Mimarlık Nedir ? Mimarlığın Önemi Nedir? 
İnşaat sadece tuğlaların üst üstte dizilerek, üzerine beton atılarak ve sonrasında fayanslar ile süslenerek, bizim oturacağımız yapıların bütünü değildir. Nasıl ki mühendisler tüm bu hesaplamaları yapıyor ise, Mimarlarda aynı hesaplamaları yaparak, uygun şekilde yaşam alanlarımızı belirliyor. İstanbul'da kentsel dönüşüm ile birlikte, yeni yapılan yapıların bir mahalle olduğunu söylemiştir. Çünkü bu yapılarda binlerce daire bulunmakta ve dairelerde ki yaşayan insanları da ele aldığımızda, büyük bir mahalleye dönüşmekte. 

Gelecek çok daha büyük yapıların ve insanların bir arada yaşadıkları binaları bizlere gösterecektir. İşte bu binalar Mimarlık eğitimi almış olan kişiler tarafından hazırlanmaktadır. Günümüzde Mimarlık sosyetik bir meslek gibi algılanıyor olsa da, bu tamamı ile yanlıştır ve tüm yapılar bu meslek grubunda ki kişiler tarafından çizilmektedir. Yapının bulunacağı yerin hava şartları, zemini ve yapının büyüklüğü hesaplanarak, buna göre çizimler başlar ve en uygun yapı ortaya çıkar. 


İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Eğitimleri
Mimar Sinan yaşadığı dönemde, dünyanın en önemli mimarı olduğu için, Avrupa başta olmak üzere, dünyanın her yerinden mimarlar, yapmış olduğu eserleri yerinde incelemiş ve tüm notlarını okuyarak, yaptıklarından yola çıkarak, ustayı geçmeye çalışmışlardır. Bu durum günümüzde de geçerli olup, dünyayı yakından takip ederek, inşaat alanında ki gelişmelere göre mühendisler ve mimarlar eğitim görüyor. 

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye'de bunu uygulayan ve uygulamaları ile başarıya ulaşan, üniversiteler arasında yer almaktadır. Türkiye'nin en iyi özel eğitimli üniversiteleri arasında bulunmasından dolayı, İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık için tercih edilmektedir.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English