Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İşlenmiş gıdaların içindeki tuz oranı böbrek sağlığı için risk oluşturuyor

TÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstündağ: "Ne zamanki işlenmiş gıda kullanmaya başlarız işte o zaman fazladan sodyum almaya başlarız. Sonra böbreği zorlamaya başlarız ve sodyumu vücutta biriktirmeye başlarız"

Anadolu Ajansı haberine göre;

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, işlenmiş gıdalardaki yüksek tuz oranının böbrek sağlığını tehdit ettiğini bildirdi.


Prof. Dr. Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücudun ihtiyacından fazla tuz kullanımının birçok hastalığa sebep olduğunu belirterek tuz tüketiminde dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizdi.


Günlük yaşamdaki değişiklikler ve alışkanlıkların farklılaşmasıyla hazır gıdalara olan ilginin arttığına dikkati çeken Üstündağ, bu tür yiyeceklerin içerisindeki sodyumun da tuz anlamına geldiğini ifade etti.


İşlenmiş gıdalardaki yüksek tuz oranının böbrek sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Üstündağ, bu tarz yiyecekleri fazla tüketenlerin, önce böbreğin sonrasında da tüm vücudun işlevinin bozulmasına neden olduğunu vurguladı.


Prof. Dr. Üstündağ, şöyle konuştu:


"Bilimsel çalışmalara göre bir günde 10 birim tuz tüketiyorsak bunun 1 birimi sofrada kullandığımız tuzdur. Bunu kullanmasak yüzde 10 azaltmış oluyoruz. 2 birimi yemekler pişirilirken içine eklenen tuzdur, geri kalanı yiyeceklerin içindeki tuzdur. Yani yüzde 70'i yiyeceklerin içindeki sodyum olarak karşımıza çıkar. Elmanın içinde, yumurtanın içinde, sütün içinde sodyum vardır. 100 gram yumurtada 55 miligram sodyum vardır. Yani yiyeceklerin içerisinde bizim vücudumuzun ihtiyacını karşılayacak kadar sodyum vardır.


Ama ne zamanki işlenmiş gıda kullanmaya başlarız işte o zaman fazladan sodyum almaya başlarız. Sonra böbreği zorlamaya başlarız ve sodyumu vücutta biriktirmeye başlarız. 100 gram parmesan peynirinde 20, 100 gram kaşar peynirinin içinde 5 gram tuz vardır."


Vatandaşlara, alışveriş yaparken satın aldıkları ürünün içerisindeki tuz oranına dikkat etmeleri tavsiyesinde bulunan Üstündağ, düşük tuz oranlı ürünleri tüketmesinin üretici firmaları da harekete geçireceğini ve işlenmiş gıdalardaki tuz miktarının azaltılabileceğini kaydetti.


Tuzu vücudun bertaraf etmesinin kişiden kişiye, fiziksel ve fizyolojik özelliklere göre değiştiğini ifade eden Üstündağ, "Ne kadar kiloluysak tuzu o kadar fazla tutarız, şeker hastasıysak tuzu normal bir insana göre daha fazla tutarız. Stresliysek, yaşımız daha ileriyse ve böbrek hastasıysak tuzu daha fazla tutarız. Eğer doğduğumuz zaman böbrek açısından şansızsak tuzu fazla tutarız." diye konuştu.











Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English