Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İslam ülkelerinin teröre karşı koalisyonu

Terör uzmanı Senegalli Sambe: "Suudi Arabistan önderliğinde teröre karşı kurulan koalisyon ile Boko Haram örgütüne yönelik oluşturulan müdahale gücü, koordinasyon eksikliğinin yaşandığı Afrika'da etkin olmayabilir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TUNUS (AA) - Terör uzmanı Senegalli Bakary Sambe, İslam ülkelerinin terörle mücadele koalisyonu ile Boko Haram örgütüne karşı oluşturulan müdahale gücünün koordinasyon eksikliği yüzünden Afrika'da beklendiği kadar etkin olmayabileceğini belirtti.

Senegal'deki Gaston Berger de Saint-Louis Üniversitesinde öğretim üyesi ve araştırmacı Sambe, AA muhabirine, terör örgütleriyle mücadele kapsamında uluslararası düzeyde oluşturulan güç ve koalisyonların işlevini değerlendirdi.

Afrika'da koordinasyon eksikliği olduğuna vurgu yapan Sambe, bunu gerekçe göstererek "Suudi Arabistan önderliğinde teröre karşı kurulan koalisyon ile Boko Haram örgütüne yönelik oluşturulan müdahale gücü Afrika'da etkin olmayabilir" ifadesini kullandı.

Sambe, Boko Haram'a gücüne katılan ülkeler arasındaki kültürel ve sosyal farklılıklar ile siyasi rejimlerin uyuşmazlığının da söz konusu gücün aktif olmasına engel olabileceğini ifade etti.

Sambe, Afrika'da varlığını garanti altına almaya çalışan Batılı ve yabancı güçlerin, bölge ülkelerinin değerleriyle uyumlu faaliyetlere girmediği sürece kıtanın teröre karşı verdiği mücadeleyi kolaylaştırmaktan ziyade zorlaştıracağını söyledi.

Sadece askeri operasyonlarla yetinmeyip küresel bir yaklaşımla terörle mücadele edilmesi gerektiğini savunan Sambe, Sahel bölgesinde istikrarı tehdit eden terör gruplarının, iyi bir eğitim ve yönetimle ve ayrımcılığa son verilmesiyle yok edilebileceğini vurguladı.

Terör gruplarının devşirmek istediği gençlerin eğitimle topluma kazandırılmaları gerektiğine inanan Sambe, bunun radikalleşme tehlikesine karşı farkındalık oluşturacağını vurguladı.

Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun ve Benin, Boko Haram ile mücadele kapsamında haziran ayında Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü oluşturmuştu. Müdahale gücünün, Boko Haram ile silahlı grupların saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenliğin, istikrarın ve insani yardımların sağlanması için çalışması planlanıyor. Müdahale gücünün operasyonlara başlaması için BM'nin oylama yapması bekleniyor. 

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da hafta başında 34 İslam ülkesinin teröre karşı koalisyon oluşturduğu bildirilmiş, bu ülkeler Suudi Arabistan'a ilaveten Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Türkiye, Çad, Togo, Tunus, Cibuti, Senegal, Sudan, Siralyon, Somali, Gabon, Gine, Filistin, Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti, Katar, Fildişi Sahili, Kuveyt, Lübnan, Libya, Maldivler Cumhuriyeti, Mali, Malezya, Mısır, Fas, Moritanya, Nijer, Nijerya ve Yemen olarak sıralanmıştı.

Endonezya'nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin de söz konusu koalisyonu desteklediği belirtilmişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English