Son Dakika Haberler

iskele Sistemleri ve Kullanım Alanları

İnşaat sektöründe birbirinden farklı alanlarda gerçekleşen aşamalar ve bu aşamaların sonlandırılmasında kullanım imkânı bulan iskele sistemleri vardır. İskele sistemleri genellikle inşaatın bitiş sürecinde devreye girer ve tamamlanmasına yakın süreçte dış sıva, kaplama, boyama gibi alanlarda inşaat işçilerinin kullanımı amaçlanır.

İnşaat İskele Sistemlerinin Türleri
İnşaat iskele sistemleri yapılan her projeye göre farklılık ve alınan her işe göre değişiklik gösterebilir. Her iş alanında olduğu gibi inşaat iskeleleri de teknoloji ile birlikte gelişme gösteriyorlar.
İskele sistemleri çeşit itibari ile iki ana başlıkta birleşmekteler.
  1. Dış cephe inşaat kalıp iskelesi
  2. Kalıp altı iskele sistemleri
İskele sistemleri kullanım itibari ile dış cephe veya kalıp altında güvenliği ve kaplanacak alana kolay erişimi sağlamaktadırlar.

Dış Cephe İnşaat İskele Sistemleri
Dış cephe inşaat iskele sistemlerinin kullanım amacı, binanın dış giydirme (yalıtım sistemleri, cephe kaplama, cam giydirme, plaka giydirme ve benzeri), boya, sıva gibi işlemler yapılması üzerine kullanılmasıdır.

Dış cephe inşaat iskeleleri genel itibari ile zemin kattan tepe kata kadar uzanarak iskele üzerinde döşenen hatlar sayesinde kaplanacak veya boyanacak alan üzerinde kolay erişimi hedeflerler.
Bu tür iskele sistemlerinde çalışılacak alanın hemen altında güvenlik filesi uygulanmaktadır. Bu sayede yaşanacak herhangi bir kaza ihtimaline karşı önlem alınmaktadır. Dış cephe iskele sistemleri kendi içerisinde farklılık gösterebilmektedir.

Bu sistemler;
  • Kamalı ve Flanşlı İskele Sistemi
  • Güvenlikli ve H Tipi Sistem
  • Modüler İskele Sistemi
Başlıkları altında üçe ayrılır ve bu şekilde adlandırılırlar.

Kamalı ve Flanşlı İskele
Bir diğer adı ile örümcek iskele sistemi flanş elemanı (dikey eleman) ve kama (yatay eleman) sayesinde hem dış cephe alanında kolay erişim hem de bir uçtan diğer uca ve bir bölümden bir üst veya alt bölüme geçişte yüksek güvenlik imkânı sağlar. Bu iskele tipi standart sanayi borularından üretilmiş dayanıklı malzemeler ve kilitlenebilen mekanizmalar bulunduğundan iskele sağlamlık anlamında oldukça ideal konumdadır. Ayrıca iç mekanizmada bulunan merdiven yapılar sayesinde iniş ve çıkışlarda da güvenlik düzeyi yüksek bir iskele tipidir.

H Tipi Güvenlikli İskele
Özellikle dış sıva yapımı için kullanılan H tipi güvenlikli iskele sistemi, gemi imalatı ve her türlü dış cephe uygulama işleminde de kullanılabilmektedir. Yürüme platformları, dikey, yatay ve diagonal şekilde döşenmesi, hızlı ve pratik bir şekilde monte, demonte edilebilmesi sebebi ile kullanımı oldukça yaygındır.

Modüler İskele
Modüler iskele diğer iki sisteme kıyasla genel olarak iç mekân cephe kaplama ve özel bölüm çalışmaları üzerine kullanılır. Örneğin bir tarihi eserin iç mekânına döşenmek sureti ve içeriden yukarıya uzanan platformları sayesinde güvenlik düzeyi yüksek ve çalışma alanı açısından diğer sistemlere kıyasla daha akılcı çözümler sunmaktadır.

Kalıp Altı İskele Sistemleri
Kalıp altı iskele sistemleri, dış cephe sistemlerine kıyasla daha farklı amaçlar taşımaktadır. Bu tür iskelelerin kullanım amacı cephe kaplaması değil, tamamen bir kalıp altında uygulanıyor olmasıdır. Üzerinde yük bindirilecek bir platformun kaplanmasını sağlayan, bu platformu taşıyan iskele özelliğini taşıyan iskelelere kalıp altı iskele sistemi deniyor. Platform altı kalıp iskelesi masa tipi, teleskop direkli, kovanlı, cuplock şeklinde dört sınıfa ayrılırlar.
Cuplock iskele ağır yük iskelesi olarak kullanılmaktadır, teleskop direkler dik bir direğin üzerinde bulunan destek borusunu, masa tipi iskeleler en az dört ayaklı iskele üzerine platform dikilmesini, kovanlı iskele sistemleri ise kule biçiminde ve birbirine geçmeli kolay kurulur sistemler olarak kullanılmaktadırlar.
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English