Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İSEDAK toplantılarına Kovid-19 gündemi ve iki yeni girişim damga vuracak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın açılışını yapacağı iki günlük İSEDAK 36'ncı Bakanlar Toplantısı'nda, teşkilatın bu yıl başlattığı "Kudüs" ve "Covid Müdahale" programlarında gelinen son durum değerlendirilecek Kovid-19 salgınının İslam ülkelerindeki ticaret, tarım ve turizm sektörlerindeki etkileri masada olacak 2020-2022 yıllarında uygulanması öngörülen Kudüs Programı ile şehrin turizm destinasyonu olarak daha iyi tanıtılması, Kudüs'teki kültürel miras ile arkeolojik yapının korunmasına katkıda b

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 36'ncı Bakanlar Toplantısı, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı açılışla başlayacak. İki gün sürecek toplantılarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının İslam ülkelerindeki etkilerinin yanı sıra, İSEDAK'ın bu yıl başlattığı iki yeni girişimi olan "Kudüs" ve "Covid Müdahale" programlarında gelinen son durum da değerlendirilecek.


Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daimi başkanlığını yürüttüğü İSEDAK'ın 36'ncı Bakanlar Toplantısı, 25-26 Kasım'da çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Erdoğan'ın yarınki açılış oturumunu yöneteceği toplantıda, üye ülkeler, bakanlar başkanlığındaki heyetlerle temsil edilecek ve iş birliğini geliştirmeye yönelik çabalara ilişkin son gelişmeleri değerlendirecek.


Son yıllarda ülkelerin öncelikli gündem maddelerinden biri haline gelen "Turizm Endüstrisinde Rekabet İçin Girişimciliğin Teşvik Edilmesi" toplantıların ana teması olarak belirlendi. İslam ülkeleri arasında bu alandaki iş birliği ve koordinasyonu artırmak amacıyla "İSEDAK Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu" gerçekleştirilecek.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığında yapılacak bu oturumda, bakanlar, Kovid-19 salgını sonrası çok büyük bir daralma yaşayan turizm endüstrisinde rekabet için girişimciliğin teşvik edilmesi konusunda ülke deneyimlerini paylaşacak ve İslam ülkeleri arasında bu konuda iş birliğini artırmaya yönelik neler yapılabileceğini detaylı olarak ele alacak.


- Kudüs ve Covid Müdahale programları gündemde


Toplantıda, bu yıl İSEDAK Koordinasyon Ofisi tarafından başlatılan iki yeni girişim de masaya yatırılacak.


Bu kapsamda, 2020-2022 yıllarında uygulanması öngörülen Kudüs Programı'nın Filistin'deki ekonomik ve sosyal kalkınmaya hizmet etmesi bekleniyor.


İSEDAK Proje Finansman Mekanizması (İPF) altında Filistin'e verilen destekten ayrı olarak başlatılan programın ana hedefleri arasında, Kudüs'ün bir turizm destinasyonu olarak daha iyi tanıtılması, kentteki kültürel miras ile arkeolojik yapının korunmasına katkıda bulunulması, ulusal kültürel kimliğin ve turistik mimarinin rehabilitasyonunun sağlanması ile yerel ve ulusal ölçekte kurum ve kuruluşların kapasitesinin artırılması bulunuyor.


Kovid-19 salgınıyla mücadelede üye ülkelere destek olmayı hedefleyen "İSEDAK Covid Müdahale Programı"nda da hazırlıklar tamamlanarak, ekim ayında ilk proje çağrısına çıkıldı. 43 proje teklifiyle üye ülkelerin yoğun ilgi gösterdiği programla, salgının üye ülke ekonomileri üzerindeki olumsuz etkisinin hafifletilmesi amaçlanıyor.


Bu çerçevede ihtiyaç analizi çalışmaları, tecrübe paylaşımı ve üye ülkelerin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetin tedariki için mali destek sağlanması hedefleniyor.


- Kovid-19'un İslam ülkelerine etkileri değerlendirilecek


Ayrıca, İSEDAK çalışma grupları, düzenli faaliyet programlarına ek olarak, haziran-temmuz döneminde çevrim içi olarak gerçekleştirilen 3 istişare toplantısında, Kovid-19 salgınının tarım, turizm ve ticaret sektörleri üzerindeki etkilerini ele almıştı.


Söz konusu toplantılarda, salgının üye ülkelerin turizm, ticaret ve tarım politikaları üzerindeki mevcut ve gelecekteki olası etkileri tartışılırken, üye ülkeler arasında uzmanlık ve iyi uygulamalar paylaşılarak bu konulardaki iş birliği fırsatları görüşüldü. Bu hususların da yarın başlayacak toplantılarda değerlendirilmesi bekleniyor.


- En fazla üyeye sahip ikinci uluslararası kuruluş


İslam ülkelerinin kalkınma meselelerine çözüm arayan ve bakanlar düzeyinde ana karar alma organı olan İSEDAK, 57 üye ve 5 gözlemci ülkeyle Birleşmiş Milletlerden sonra en fazla üyeye sahip uluslararası kuruluş konumunda bulunuyor.


İSEDAK, 1984 yılından bu yana aralıksız olarak bakanlar düzeyinde her yıl toplanarak üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmek amacıyla birçok önemli proje ve programı hayata geçirdi. 2013'te hayata geçen İSEDAK Stratejisi ile birlikte teşkilat, kalkınma alanında bilginin üretilmesi ve yayılması, tecrübelerin paylaşılması ve üye ülkeler arasında politikaların yakınlaştırılmasını amaçlayan politika diyalog platformu olma niteliğini pekiştiriyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English