Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İnsan hakları örgütlerinden, "Kovid-19 nedeniyle Arakanlıların kısıtlamalarının kaldırılması" çağrısı

Anadolu Ajansı haberine göre;

DAKKA (AA) - İnsan hakları örgütleri, Bangladeş'e yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Arakanlı mültecilere uygulanan kısıtlamaları kaldırması çağrısında bulundu.


Aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) de bulunduğu 50 örgüt, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'ya Kovid-19 nedeniyle Arakanlıların sığındığı Cox's Bazar bölgesindeki kamplarda kalan mültecilere yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını talep eden ortak bir mektup gönderdi.


Mektupta, Kovid-19 salgını sırasında mültecilerin hareket alanının kısıtlanmasının, internet ve cep telefonu üzerindeki yasakların ağır sonuçları olabileceği uyarısında bulunuldu.


Salgının mültecilerle bölge halkını da etkileyebileceği belirtilen mektupta, "Mobil internet kısıtlamalarını kaldırmaya ve mülteci kampların çevresinde jiletli ve dikenli telli çit yapımını durdurmaya çağırıyoruz." ifadesine yer verildi.


Mektupta, Bangladeş tarafından mültecilere ait 12 binden fazla sim karta el konulduğu hatırlatılarak, "Kovid-19'un mülteciler, insani yardım görevlileri ve tüm Bangladeş halkı arasında yayılmasını yavaşlatmak için bilgiye erişim, bunun için de internet ve cep telefonu zaruridir." uyarısı yapıldı.


Bangladeş'in, ulusal ve uluslararası örgütlerle iş birliği içinde Kovid-19 önlemlerini Arakanlı mültecilere ulaştırması gerektiği vurgulanan mektupta şu değerlendirmelerde bulunuldu:


"Cep telefonu ve internete erişim olmadan yardım görevlileri ve diğer çalışanlar, sağlık bilgisi paylaşımını yüz yüze yapmak zorunda kalıyor. Bu da Kovid-19 riskiyle karşılaşılması ihtimalini ve salgının yayılma hızını artırıyor."


- "İnternet, kötü niyetli kullanımın önüne geçmek için kısıtlı" iddiası


Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Han Kemal, AA'ya verdiği demeçte, insan hakları örgütlerinin endişelerini görmezden geldi.


Kemal, kısıtlamaları savunarak, "İnternet erişim hala açık ama bazı grupların kötü niyetli kullanımının önüne geçmek için kısıtlı." dedi.


Kampların etrafına dikenli çit çekilmesini destekleyen Kemal, "Gizlice Myanmar'a giden bazı Arakanlılar, kaçakçılık işine girdi. Terörist gruplar da Arakanlıları kendi saflarına çekmeye çalışıyor." iddiasında bulundu.


- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik


Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.


Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.


Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.


BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English