Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İnfaz yakma uygulaması kalkıyor ikinci suça iki kat ceza

Şartlı salıverilip cezasının kalan kısmını dışarıda geçiren bir hükümlünün yeni bir suç işlemesi durumunda, bu suçun cezası önceki şartlı tahliye hakkını etkilemeyecek. Ancak işlediği ikinci suça iki kat ceza verilecek.

İnfaz yakma uygulaması kalkıyor ikinci suça iki kat ceza
Yargı paketinin ilkini TBMM’den jet hızıyla geçirmeyi hedefleyen AK Parti, Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılacak değişiklikler için de ayrı bir paket hazırlıyor. Bu kapsamda, terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu ve organize suçlar hariç olmak üzere, adli suçlara ilişkin cezalarda yüzde 50 oranında indirime gidilecek. Bu durumda örneğin 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde altı sene, altı ay cezaevinde kalırken bu süre yeni düzenleme ile beş seneye inecek. Düzenleme geriye doğru yürüyeceği için cezasının yüzde 50’sini çekenler de şartlı salıverme hükümlerinden yararlanarak dışarı çıkabilecek.

AK Parti’nin yaptığı çalışma kapsamında, şartlı tahliye hükümlerinde bir başka sürpriz değişiklik öngörülüyor. Mevcut kanuna göre, hapis cezasının bir kısmını cezaevinde “iyi hâlli” geçiren hükümlünün cezasının kalan kısmını cezaevi dışında denetim altında tutulmak suretiyle şartlı olarak infaz etmesine imkan tanınıyor. Ancak, bu hükümlünün yeni bir suç işlemesi durumunda, şartlı tahliye hakkı yanıyor ve hem kalan cezasını, hem de işlediği yeni suçun cezasını çekmek için yeniden hapse giriyor. Hukuk literatüründe ‘infaz yakma’ olarak bilinen bu uygulamanın yeni yapılacak düzenleme ile kaldırılacağı öğrenildi. AK Parti kaynakları, üzerinde çalıştıkları düzenleme konusunda “Şartlı salıverme kapsamında infaz rejiminden yararlanan ve kalan cezasını dışarda geçirirken, basit ve kasten olmayan bir suç işliyorsa infazı yanmayacak. Ancak, işlediği suçun gerektirdiği cezanın iki katı ceza verilecek. Mevcut sistemde, şartı salıverme koşullarından yararlanarak örneğin kalan altı yıllık hapis cezasını dışarda geçiren biri, bu süre içinde bir suç işlerse ve diyelim ki bu suçun da bir aylık cezası var. Bu durumda o hükümlünün infazı yanmış oluyor. Yani hem önceki altı yılı tekrar hapiste tekrar geçiriyor, hem de işlediği diğer suçun bir aylık hapis cezasını çekiyor. Şimdi öyle olmayacak, işlediği ikinci suçun cezası önceki şartlı salıverme koşullarını etkilemeyecek. Yani altı yılı yine dışarda geçirecek. Ama ikinci suçtan bir aylık ceza almışsa, bunu hapiste iki ay olarak geçirecek” şeklinde açıkladı.

GENİŞLEME RİSKİNE TEDBİR

AK Parti kurmayları, ceza indirimi düzenlemesinin Anayasa Mahkemesinin ‘eşitlik’ ilkesine aykırı bularak, iptal ederek ‘Rahşan Affı’na dönüşmesi riskine karşı da tedbir alacaklarını dile getiriyor. Parti kaynakları, “Eğer bu infaz düzenlemesi çıkmazsa yapılan projeksiyonlarda 2023’e geldiğimizde sadece uyuşturucu suçundan hapiste olacakların sayısının 65 bine çıkacağı hesaplanıyor. Mevcut hapishane kapasitesini düşündüğümüzde, kapasitenin çok üzerine çıkılıyor. Ayrıca cezaları artırmak asla hapse giren insan sayısını azaltmıyor. AYM’nin, ‘eşitlik ilkesine’ aykırı bularak düzenlemeyi genişletmesi riskine karşı bir çalışma yapılıyor. Sınırlar belli olacak. Herhangi bir genişlemeye yol açmayacak şekilde bir metin hazırlanıyor” bilgisini verdi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 5
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    aliveli
    5 yıl önce

    nasıl tedbir alıyorsunuz kanunları değiştirerek, insan haklarını kısıtlayarak mı? insanları kandırıyorsunuz ama sonucunu hep birlikte göreceğiz.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English