Son Dakika Haberler

İmza Sirküsü

Kurumsal şekilde çalışıp hizmet vermekte olan birçok profesyonel firma resmi faturalar keserek işlemlerini halletmektedir. Ancak çoğu zaman bu firmaların faturaları sahtecilik işlemlerinde kullanılmaktadır. Bunun engellenebilmesi adına ise uzman yazılımcılar tarafından imza sirküsü uygulaması geliştirilmiştir. Bu yeni durum sayesinde sahtecilik, dolandırıcılık gibi mağduriyetlerin yaşanmasının önüne geçilmektedir.
 


Kurumsal alanda sıkça kullanılan belgelerden birisi olmasından imza sirküsü nedir en çok merak edilen konulardan birisidir. İmza sirküleri temel olarak bir kurum ya da kuruluş için düzenlenen temsilcilerinin imza atma yetkisine sahip olduğunu gösteren ve kendisine ait imza örneklerinin mevcut olduğu resmi bir belgedir. Örnekle açıklama gerekirse; A isimli bir kuruluşun temsilcisi olan B kişisinin imza atma yetkisi olduğunu gösteren ibarelere ve temsilci B kişisine ait imza örnekleri, kimlik bilgileri, yetki kapsamı ve unvan gibi bilgileri bulunmaktadır.
 
Bu resmi evrakın yasal olarak geçerliliğinin bulunabilmesi için mutlaka noter onayına sahip olması gerekir. Çünkü noter onayı bulunmayan evraklar, resmi olarak geçerliliğe sahiptir. Kurumsal çalışmalarda sıkça kullanımına ihtiyaç duyulan bu resmi evrakın yapısal özelliklerini ve niteliğini daha iyi anlayabilmek için dijital platformlarda yer alan imza sirküleri örneği incelenebilir.
 
  
 
İmza Sirküsü Neden Alınır?

 
Firmanızın ticari işlemlerinde bir nevi kimlik niteliği taşımaktadır. Bunun yanında sahte belgelerle firmanızın, faturalarınızın vs. taklit edilmesinin önüne geçilmektedir. Dahası firmanıza kurumsallık dahi katmaktadır. Yani imza sirküsü yetkisi almanın avantajları son derece fazladır. Tek handikapı alınması için fazla evrak toplamanız olabilir. Bu evrak kalabalığı önlemek için ise artık çoğu işlemler internet üzerinden halledebilmektedir. Yani dilerseniz internet üzerinden halledebilir dilerseniz evrakları toplayarak noterliğe teslim edebilirsiniz. Şu unutulmamalıdır ki noterliğe internet üzerinden başvuru yapamazsınız. Bütün işlemlerinizi firma sahibi sıfatıyla yapmanız ve işlerin bizzat başında bulunmanız lazım gelmektedir. Sizin adınıza bir başkası 1.dereceden akrabanız olsa dahi bu işlemi yürütemez. Bu hususu göz önüne alarak iş yapmalısınız.
 
 
 
 
İmza Sirküsü Nasıl Alınır?

Bunu alabilmek için önce resmi bir notere başvurmanız gerekmektedir. Yani işlemler genel manada bu şekilde ilerlemektedir. Buradaki noterliğe imza sirküsü almak istediğinizi beyan ediyorsunuz. Başvurunuzu yaparken bazı belgelerinizi de dosya halinde teslim etmelisiniz. Başta ticari firmanızın adı, ünvanı, varsa ortakları ve diğer işlemleri olmak üzere aklınıza gelebilecek her detayı burayla paylaşmaktasınız. Ardından ise işlemleriniz kısa bir zaman içerisinde tamamlanmaktadır. Kimi durumlarda ise yaşanabilen yoğunluğa bağlı olarak imza yetkisi alma işlemleriniz birkaç haftayı bulabilmektedir. Ancak sonunda mutlu sona ulaştığınızı söyleyebiliriz. Bu arada bu yetkiyi almak için çok cüzi bir rakam ödemeniz gerektiğini de hatırlatmakta yarar görmekteyiz.
 
  
 
İmza Sirküsü Nereden Alınır?

İmza sirküsü yukarıda bahsettiğimiz üzere Noterler tarafından verilmektedir. Noter’den imza sirküsü alırken 92 TL ile 130 TL aralığında değişmektedir. İmza sirküsü ile zaman zaman karıştırılmakta olan imza beyannamesi ücreti ise 2019 yılında 50 TL civarında bir rakam ödenilerek alınabilmektedir. Tabii imza beyannameleri kişiye özeldir, kimlik fotokopisi ile notere gidilip ücreti ödendiğinde alınabilir. İmza sirküleri ise ticari amaçla alındığından fiyat olarak daha yüksek bir miktar ödenmektedir.

 
İmza Sirküsünü Noterden Almak İçin Hazırlanması Gereken Belgeler Nelerdir ?
İmza sirküsünde adı geçen yetkili kişiye ait nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdan fotokopisi,
İmza sirküsünde adı geçen ilgili kuruma ait olan güncel vergi levhası belgesi,
İlgili kuruma ilişkin olarak kayıtlı olduğu yerde bulunan “Ticaret Sicil Gazetesi” belgesi,

 
İmza Sirküsü Nerelerde Kullanılır?
Kurum ya da kuruluşlar tarafından temsilciler için hazırlanan imza sirküleri nerelerde kullanılır sorusu da sektörün en çok merak edilen konularından birisidir. İmza sirküleri temel olarak ticari işlemlerde gerçekleştirilmektedir. Ticari olarak gerçekleştirilen faaliyetlerde yapılan anlaşmalar, yeni sözleşmeler, hizmet ya da ürün alımları, teklifler, proje ya da ürün onayı gibi ticaretin farklı noktalarındaki işlemlerde kullanılmaktadır. Kurumsal olarak işlevselliğin önemli oranda artmasını ve daha hızlı işlemlerin tamamlanabilmesini sağlaması nedeni ile günümüzde sıkça başvurulan resmi bir belgedir.
 
KAYNAK: https://www.kredivepara.com/imza-sirkusu-nedir-ne-ise-yarar-ve-nereden-alinir/
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 1
  • 1
  • 1
  • 2
  • 1
  • 2
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English