Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İklim değişikliği ile mücadele sosyo-ekonomik yan faydalar sağlıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (IPM) İklim Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin, Türkiye'nin enerji dönüşümünün sera gazı emisyonlarını azaltmanın yanında istihdam, sağlık, eğitim gibi sosyo-ekonomik alanlarda yan faydalar sağlayacağını bildirdi.


Şahin, Türk-Alman Çevre Yürütme Komitesi'nin hayata geçirdiği ve 4 yıl süren "Yenilenebilir Enerjinin Sosyal ve Ekonomik Faydalarının Tespiti ve Yaygınlaştırılması Projesi (COBENEFITS)" Kapanış Toplantısı'nda, bu projede gerçekleştirilen tüm eğitimlerin bağımsız araştırmacılar tarafından verilmesinin örnek teşkil ettiğini söyledi.


Proje ile Türkiye'nin yeşil dönüşümünde gerekli politikaların oluşturulması konusunda ihtiyaç duyulan bilgilerin ortaya çıkarıldığını vurgulayan Şahin, "Proje sonucunda şunu gözlemledik, projenin birçok kazananı oldu. Ancak Çevre, Enerji ve Sağlık bakanlıkları gibi birçok bakanlık projenin ana fayda sağlayıcıları oldu. Aynı zamanda proje ile Türkiye'nin aktif iklim politikalarına katkı ve enerjinin yeşil dönüşümü için bilimsel destek sağlamak amaçlandı." diye konuştu.


Şahin, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası enerji alanında istikrarsızlık ve küresel enerji fiyatlarında aşırı bir yükselme yaşandığını belirterek, "İklim değişikliği konusunda adım atmamanın dezavantajları ortaya çıktı. Yenilenebilir enerji dönüşümünü öncelemek sizi tüm bu jeopolitik risklerden uzak tutacaktır. Biz de projede özellikle iklim değişikliği ile mücadele yanında iklim değişikliği ile mücadelede sosyo-ekonomik yan faydaları ortaya çıkardık. Modellerle destekledik. Projede enerji dönüşümünde istihdam, sağlık ve eğitim gibi yan faydalar ortaya çıktı." değerlendirmesinde bulundu.


- "Türk-Alman ilişkileri sağlam temeller üzerine kurulu"


Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Birinci Sekreteri Martin Vetter de Türk Alman ilişkilerinde çevre çalışmalarının sağlam temeller üzerine kurulu olduğunu söyledi.


Enerji sektöründe uzun yıllardır karşılıklı fayda üzerine güçlü iş birlikleri kurulduğunu ifade eden Vetter, "Son etkinlikte şebeke esnekliği, hidrojen ve yeşil hidrojen projeleri üzerine görüşmeler yapıldığını ve verimli geçtiğini öğrendik. Hiç şüphesiz geçen yıl Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı imzalaması ve net sıfır emisyon hedefinin koyulması tüm dünyada olumlu karşılandı. Bu aynı zamanda enerji ve çevre sektöründe yeni iş birliklerini gündeme getirdi." diye konuştu.


COBENEFITS Projesi Direktörü Sebastian Helgenberger ise projenin Türkiye'nin enerji kaynaklı atmosferik emisyonlarına sebep olan kirleticilerin insan sağlığı üzerine etkilerini incelediğini kaydetti.


Elektrik ihtiyacının tüm dünyada arttığı gibi Türkiye'de de artacağını anımsatan Helgenberger, "Çalışma Türkiye'nin sağlık sistemi üzerindeki yükün hafifletilmesi için enerji sektörünün yenilenebilir enerji aracılığıyla karbonsuzlaştırılmasının yan faydalarını (co-benefit), sağlık maliyeti tasarrufu ve erken ölümlerin azalması gibi konuları ölçmek üzerine odaklandı." değerlendirmesinde bulundu.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English