Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İkindi Sohbetlerinde “Mevlâna ve Çevre”

Prof. Dr. Hüseyin Aydın “İç çevremizi temizleyerek dış çevreye yönelmemiz gerekir. Çevre ahlâkı oluşturmada insan-tabiat ilişkilerini yeniden düzenlemede Hz. Mevlâna’nın fikirleri canlılığını korumaktadır. Çevre sorunları, iç dünyamızdaki problemler çözülmeden tamamen çözülemez.” dedi.

İkindi  Sohbetlerinde “Mevlâna ve Çevre”
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsünün  ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Selçuk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü Kelâm ve İtikâdî İslâm Mezhepleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Aydın tarafından “Mevlâna ve Çevre” konulu bir konferans verildi.

Aydın, konuşmasının başında; insanın, varlığının şuuruna benliği ile vardığını, ilk önce çevre sonra yaratıcı ile ilişki kurduğunu, zihnî yapının dengeli olması için insan-çevre-yaratıcı ilişkisinin iyi kurulması gerektiği üzerinde durdu.

İLK İNSANIN GÜNAHLA TANIŞMASI
İlk insanla birlikte yeryüzünün günahla tanıştığını ifade eden Aydın; “Yeryüzündeki tüm varlıklar Allah’a teslim olmuşlardır. İnsana hür irade verildiği için kötülük yapabilmektedir. İlâhî bir tehdit varsa o günahtır. “Çevreyi; iç, dış ve sanal olarak sınıflandırarak “Sanal çevrede kötülükler hızla yayılıyor. İç çevremizi temizleyerek dış çevreye yönelmemiz gerekir. Çevre ahlâkı oluşturmada insan-tabiat ilişkilerini yeniden düzenlemede Hz. Mevlâna’nın fikirleri canlılığını korumaktadır. Çevre sorunları iç dünyamızdaki problemler çözülmeden tamamen çözülemez.”dedi.

İNSAN İÇİN ASIL OLAN ALLAH’TIR
Hz.Mevlâna anlatılması zor konuları temsili hikayelerle anlattığını belirten Aydın dünya-insan ilişkisini, gemi ile su arasındaki ilişkiyle anlattı: “Geminin yüzmesi için suya ihtiyaç vardır! Ama su geminin içine girerse onu batırır,menzile ulaştıramaz. Gemi için su ne ise insan için dünya öyledir.İnsanoğlunun maddi dünya ile ilişkisi zorunludur. Allah’ı sever gibi, Allah dışındakileri sevmemek gerekir.İnsan için asıl olan Allah’tır.”

DÜNYAYI DÜZENLEMEK İÇİN AHİRET İNANCI GEREKİR
Varlık ve mânâ âlemi üzerinde duran Mevlâna; “İlki varlık âlemi, ikincisi mânâ âlemi. Varlık âlemi gündüz gibidir, olanı biteni açıkça görürsün, kendini kolayca ele verir. Mânâ âlemi ise gece gibidir, onu bulmak için mutlaka gönül ışığını yakman gerekir. Keser gibi olma; hep bana, hep bana. Rende gibi olma; hep sana, hep sana. Testere gibi ol; hem sana, hem bana. Dünya gözü ile bakan, yüzü; gönül gözü ile bakan, özü görür. Varlığın sırrını keşfetmek için mânen olgunlaşmak gerekir. İnsanın olgunlaşması da meyveninki gibi sabır ve sebatla olur. Yaratıcı, meyveyi ve insanı bir anda olgunlaştırmaya elbette muktedirdir ancak; her ikisi de ağır ağır olgunlaşırken tat, lezzet, rayihâ kazanır.”

EN AKILLI KİŞİ MASLAHATI GENİŞ OLANDIR
Şahdamarımızdan daha yakın olan Allah’a gönül gözüyle bakmamız gerektiğini belirten Aydın; “Yaşadığımız hayat denizin köpüğü gibidir. Dünya hayatı köpük, deniz ise ahirettir. Fasıkların hesapları bu dünyadan ibarettir. Elde edecekleri sadece bu dünyadan ibarettir. Ham meyve gibi dala sıkıca sarılırlar. Allah’ın yarattığı her şeyi sevmemiz gerekir. Katliamlar insanlar sevmediği için yapılıyor.” Yeryüzünün insan için yaratıldığını, zorlukların ahlaki kavramların geliştirilmesi için olduğunu, Mevlâna âşığı Eva de Vitray-Meyerovitch, tabiatta gördüğümüz her şeyin Allah’ın bir vahyi olduğunu, ifade etmiştir.

ALLAH’IN VARLIĞININ YANSIMASI
Aydın, Hz.Mevlâna’nın tabiat güzelliklerini , onu yaratanın güzelliklerini anlatmak için vasıta saydığını, yılanın zehri yılana hayat olurken insana ölüm olduğunu, tabiatın her yönüyle Cenab-ı Allah’ın bütün güzelliklerinin seyredildiği bir ayna olduğunu  belirterek; “Kur’ân yedi kat yer ve gök Allah’ı teşbih eder. O’nu hamd ile tesbih etmeyen yoktur. Fakat siz onların tespihlerini anlayamazsınız, buyrulur. Her meyve, yaprak, ayrı ayrı  tomurcuğun diliyle Allah’a şükrederler. Her şey beşerin duyamayacağı ve anlayamayacağı bir suretle Allah’ı tesbih ederler. Hayatsız madde yoktur, madde en düşük derecelerdeki varlıklar da bile canlıdır.” 

Aydın, konuşmasının sonunda iç dünyamızdaki problemleri çözmeden çevreyi koruyamayacağımızı, iyi ahlâk sahibi olanların çevreyi koruyabileceğine vurgu yaptı. 

Konuşmacı Prof. Dr. Hüseyin Aydın‘a Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Güçlü tarafından günün hâtırasına hediye takdim edildikten sonra  toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English