Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İhracat Genel Müdürü Ağar: "İhracatımızı artırma noktasında yeni faaliyetler yapmalıyız"

"Küresel ticarette yaşanan yavaşlama, döviz kuru ve paritedeki olumsuz etkilere rağmen ihracatımız artamaya devam etmiştir. Gerçekten bu bir başarıdır"

Anadolu Ajansı haberine göre;

KAYSERİ (AA) - Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, küresel ekonomi manasında, dünyanın şu anda zor bir dönemden geçtiğini söyledi.


Kayseri Ticaret Odası'nın şubat ayı meclis toplantısında konuşan Ağar, dünya genelinde yaşanan küresel ekonomik büyümedeki daralma nedeniyle sanayicilerin çok daha fazla mücadele vermesi gerektiğini belirtti.


İlgili kurumların dünya ticaretindeki daralmanın önümüzdeki birkaç yıl boyunca da devam edeceğini öngördüğünü dile getiren Ağar, "Küresel ekonomi için belirsizlikler ekonomik büyümedeki öngörülebilirliği önemli ölçüde azaltmıştır. IMF, küresel ekonomik büyümenin 2019'da yüzde 2,9 olarak gerçekleşeceğini 2020 ve 2021 yıllarında ise sırasıyla yüzde 3,3 ve 3,4 olacağını öngörmektedir. Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü anılan yıllar için ekonomik büyüme beklentisi ise çok daha düşüktür." ifadesini kullandı.


- "Potansiyel sektörleri de tespit ettik"


Dünya ticaretindeki belirsizlikleri ortaya çıkaran çok sayıda unsur olduğunu ifade eden Ağar, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamayla küresel ticarette de yavaşlama beklendiğine dikkati çekti.


Ağar, şunları kaydetti:


"Ticaret savaşları, ülkelerin korumacılık eylemlerindeki son yıllarda görülen artış, Brexit süreci küresel ticaretteki büyüme beklentilerini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Dünya şu anda zor bir dönemden geçiyor. O yüzden ihracatçı olanlar, sanayici olanlar çok daha fazla mücadele etmeli ve çalışmalıyız. Bu noktada bu belirsizliklere olumsuz anlamda katkı sunan bir başka mesele de Çin'de çıkan koronavirüs vakasıdır. Tabi bunu ülkemiz için Çin'in ihracatındaki payını üstlenmemiz manasında fırsat yaratabileceği noktasında bir değerlendirme yapmak çok yanlış olmaz ama bu artışı sağlarken, aynı zamanda Çin'in dünyanın en büyük tedarikçisi ve alıcısı olması göz önünde bulundurulmalı."


Çin'deki üretimin durmasının Türk sanayicisi açısında da belli bir dönem sıkıntı yaratabileceğine işaret eden Ağar, "Biz bu noktada tüm krizleri fırsata çevirmeyi bilen bir ülke olarak çok daha fazla çalışmalı, ihracatımızı artırma noktasında yeni faaliyetler yapmalıyız. Onun için biz bakanlık olarak bu konuda çok ciddi bir çalışma ortaya koyduk. Şu anda Çin'in ihracatı noktasında, Türkiye'nin ihracat yapabilecek potansiyel sektörleri de tespit ettik." değerlendirmesinde bulundu.


- İhracattaki artış devam etti


Dünya Ticaret Örgütünün de bu gelişmelere bağlı olarak 2020 yılı için küresel mal ticaretinde reel büyüme beklentisini yüzde 2,7 olarak tespit ettiğini anlatan Ağar, "Küresel ticarette yaşanan yavaşlama, döviz kuru ve paritedeki olumsuz etkilere rağmen ihracatımız artmaya devam etmiştir. Gerçekten bu bir başarıdır." diye konuştu.


Türkiye ekonomisinin her türlü olumsuzluğa rağmen 2019'da ihracatını artırdığını vurgulayan Ağar, şöyle konuştu:


"Özellikle net ihracatın artarak pozitif katkı vermeye devam etmesi olumsuz etkinlerin, ekonomimize yönelik baskılarının önemli ölçüde azaltmayı hedeflemektedir. Net ihracatın büyümeye katkısı 2018 yılında 3,6 puan 2019'un ilk 3 çeyreğinde ise 4,7 puan olmuştur. 2019 yılı sonunda ihracatımız özel ticaret sistemine göre yüzde 2,1 artarak 171,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Genel ticaret sistemine göre ise 2019 yılı ihracatı 180,5 milyar dolardır. 2019 yılında 5 sektörün 10 milyar doların üzerinde 11 sektörün ise 5 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini görüyoruz."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English