Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İEÜ'nün projesine AB'den 2 milyon avro destek

İzmir Ekonomi Üniversitesinin, kentte yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılmasına zemin hazırlamak ve hanelerde enerji tüketiminin azaltılması için bireylerde farkındalık oluşturmak amacıyla Avrupa'daki 5 ülkeden akademisyenlerle birlikte hazırladığı projeye, AB 2 milyon avro destek verecek

Anadolu Ajansı haberine göre;

İZMİR (AA) - İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu tarafından hazırlanan proje, Avrupa Birliği'nden (AB) 2 milyon avro destek almaya hak kazandı.


İEÜ'den yapılan açıklamada, projenin, ülke elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 6'sının gerçekleştiği İzmir'de enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji yatırımları için uygun zemini oluşturmak ve 38 milyon lira seviyesinde tasarruf sağlamak amacıyla hazırlandığı belirtildi.


Avrupa'daki 5 ülkeden akademisyenlerle iş birliğine gidilerek hazırlanan "ENCHANT" adlı projenin AB'den destek almaya hak kazandığı ifade edilen açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ve Gediz Elektrik'in de ortak olarak yer aldığı bu çalışma sayesinde karbon salımının en az 1 milyon ton azaltılması ve hane halkının enerji tüketiminde de yüzde 15 tasarruf sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.


Açıklamada, Türkiye'de kişi başına yıllık elektrik tüketimi yaklaşık 3 bin 700 kilovatsaat iken İzmir'de bu rakamın 4 bin 400 kilovatsaati aştığına ve toplam enerji tüketiminin yüzde 30'unun hane halkı kullanımı kaynaklı olduğuna işaret edildi.


İzmir'deki ortalama tüketimin azaltılması ve enerji tasarrufunda öncü olunması için proje yürütücüsü olarak Biresselioğlu ve araştırmacı olarak Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muhittin Hakan Demir'in çalışmalara başladığı belirtilen açıklamada, İtalya, Norveç, Avusturya, Romanya ve Almanya'dan akademisyenler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve enerji sağlayıcılarıyla birlikte çalışan İzmir Ekonomi Üniversitesi ekibinin ortak olduğu projenin, Avrupa ülkelerinde de uygulanmasının kararlaştırıldığı ve Ufuk 2020 programı kapsamında 2 milyon avro destek almaya hak kazandığı kaydedildi.


- Enerji tüketimi en yüksek ilçeler Konak, Karabağlar ve Bornova


Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Biresselioğlu, İzmir'de enerji tüketimi en yüksek ilçelerin Konak, Karabağlar ve Bornova olduğunu ifade etti.


Vatandaşlarda enerji tüketimine ilişkin farkındalık oluşturmak gerektiğini belirten Biresselioğlu, şunları kaydetti:


"Örneğin, evlerdeki beyaz eşya ve elektrikli ev aletlerinin bilinçsiz kullanımı bunda çok etkili. Çamaşır ve bulaşık makinesi gibi aletlerin kullanım şekli ve hangi saatte çalıştırıldığı dahi belirleyici oluyor. Klimalar birçok evde yanlış kullanılıyor, bir açılıp bir kapatılıyor. Tüm bunları projede aktaracağız. Hanelerde yapılan yanlışlar, en çok enerji kaybının hangi gerekçelerle olduğu gibi birçok konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gediz Elektrik ile beraber çalışarak reçete sunacağız. Vatandaşlar üzerinde etkili olacak söylemleri anlatacağız. Sosyal medya kanalları, toplu ulaşım araçları, billboardlar ve spor tesislerindeki panolar gibi mecralar aracılığıyla, nasıl bir etkileşim sağlanması gerektiğini aktaracağız. İzmir özelinde, etkili bir iletişim kampanyası hazırlayacağız."


- "En az 2 milyon kişiye ulaşmayı amaçlıyoruz"


Biresselioğlu, İzmir'de enerji tasarrufu potansiyelinin yüksek ve düşük olduğu bölgelerin de belirleneceğini bildirdi. Prof. Dr. Biresselioğlu, şunları ifade etti:


"Yenilenebilir enerji yatırımları için İzmir'de yıllık 4 milyon avroluk zeminin oluşturulmasını hedefliyoruz. İzmir'de en az 2 milyon kişiye ulaşmayı amaçlıyoruz. AB üyesi ülkeler, gelecek 10 yılda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında 380 milyar avro yatırım yapmayı planlıyor. İçinde bulunduğumuz çağ, enerji verimliliğini şart koşuyor. Bu konuda herkes bilinçlenmeli. Temel politikalar arasında enerji verimliliğini artırmaya, enerji tüketimini ve karbon yoğunluğunu azaltmaya yer verilmeli."







Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English