Son Dakika Haberler

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Özel Halk Otobüslerinin taşıdıkları indirimli ve ücretsiz yolcular için belediye tarafında yapılan sübvansiyon oranlarının artırılmasını karara bağladı Buna göre, İstanbul'da toplu ulaşım sağlayan Özel Halk Otobüslerinin sübvansiyon oranlarına 22,5 kuruşluk zam yapıldı. Maliyetlerine göre geçiş başına yapılan artış, 30 Haziran'dan itibaren geçerli olacak ve yıl sonuna kadar böyle devam edecek

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, kentte toplu ulaşım sağlayan Özel Halk Otobüslerinin taşıdıkları indirimli ve ücretsiz yolcular için verilen sübvansiyon oranlarının artırılmasına karar verdi. Oy birliğiyle geçen karara göre, İBB Özel Halk Otobüslerine, indirim ve ücretsiz her yolcunun tek geçişi için 22,5 kuruşluk bir zam yapmış oldu.

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından geçen ay gündem getirilen ancak görüşülemeyen rapor, Saraçhane'deki binada yapılan toplantıda ele alındı.

Meclis gündemine gelen raporda; "Maliyet karşılama oranlarına denk gelen rakamların, personel, amortisman ve diğer sabit ve değişken giderlerin arması dolayısıyla taşımacılık yapan operatörlerin de maliyetlerinde artış olduğundan, ücret entegrasyonuna dahil tüm toplu ulaşım araçlarına (Otobüs A.Ş'nin yeni havalimanı ve Şehir Hatları A.Ş'nin hariç) ödenen sübvanse miktarlarının revize edilme ihtiyacı hasıl olmuş." denildi.

Raporda ulaşım faaliyetinde bulunan otobüslerin maliyet karşılama oranlarına göre dört gruba ayrıldığı belirtilerek, maliyet karşılama oranları yüzde 70 ve altında olan araçlar için geçiş başına 92,5 kuruş, yüzde 70 - 80 arasında olan araçlar için geçiş başına 87,5, yüzde 80 - 90 arasında olanlar için geçiş başına 82,5 ve yüzde 90 ve üzerinde olan araçlar için geçiş başına 77,5 kuruş verilmesi teklif edildi.

Rapor görüşüldüğü sırada söz alan AK Parti İBB Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, öğrenci indirimlerinden kaynaklı dört yıldır Özel Halk Otobüslerinin giderlerini sübvanse ettiğini vurguladı.

Gökkuş, uzun zamandır İETT bilet ücretlerine zam yapılamadığını da ifade ederek "Özel Halk Otobüslerinin artan maliyetlerinin karşılanması için her kullanım için bir sübvanse oranı vardı. Biz bunları; 70 kuruştan, 92,5 kuruşa, 65 kuruştan 87,5 kuruşa, 60 kuruştan 82,5 kuruşa ve 55 kuruştan da 77,5 kuruşa çıkartarak belediyenin sübvanse etmesini gündeme getirdik. Yıl sonuna kadar da bunun bu şekilde olmasını teklif ediyoruz. Burada bizim, belediye olarak ulaşımı finanse etmemiz, halkımızın hem kaliteli hem ucuz ulaşıma erişimini sağlamamız lazım. Ama hizmet aldığımız halk otobüslerini artan maliyetlerini bir şekilde karşılanması gerekiyor. Bu sübvanseler bunun için yapılmıştır. Halk Otobüsleri camiasına hayırlı olsun." diye konuştu.

Bunun üzerine söz alan CHP İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise bu konunu görüşmesinin tek gerekçesinin CHP grubunun önerisi olduğunu savundu. CHP grubu olarak ek bir öneri yaptıklarını ancak daha önceki mecliste suçlamalarla karşı karşıla geldiklerini ileri süren Balyalı, "Özel Halk Otobüsleri maliyetlerine göre sınıflandırılmış makul şekilde. CHP grubu olarak 10 kuruş arttırılarak 90 kuruş olmasını istemiştik. Kötü sözlerle karşılaştık kötü niyetli olmakla suçlandık. Yaptığımız tartışma sonrası AKP grubu, teklifi komisyona çekti. Bugün görüyoruz ki AKP bizim önerimizin daha da ötesine geçip 92,5 kuruşa çıkardı. Neden? Haftaya seçim var." ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine tekrar söz alan Gökkuş, grupların kendi aralarında yaptığı konuşmada gündem dışı konuşulmayacağı kararı alındığına belirterek CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı'nın centilmenlik kararını bozduğunu belirtti.

Su indirimleriyle toplu ulaşımdaki indirimlerin AK Parti adayının vaatleri arasında yer aldığını vurgulayan Gökkuş, "Şu konuştuğumuz gündemdeki raporla alakalı da müdürlüğün teklifini revize etmesi var. Ve sivil toplum kuruluşları, halk otobüsleri şirketleriyle görüşülerek, bu teklifin revizesi var. Dolayısıyla burada önemli olan mağduriyetin giderilmesidir. Yapılan budur. Dolayısıyla rapor CHP'nin önerisiyle değil, halk otobüsleri şirketlerini önerisiyle revize edilmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından İBB Birinci Meclis Başkanı Göksel Gümüşdağ, raporu oylamaya sundu.

İBB'deki meclis üyelerinin oy birliğiyle rapor kabul edildi. Maliyetlerine göre sınıflandırılan tüm Özel Halk Otobüsleri için 30 Haziran'dan geçerli olmak üzere her bir geçiş için sübvansiyon oranlarına 22,5 kuruşluk zam yapılmış oldu. Destekleme yıl sonuna kadar devam edecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English