Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Husilerin, Suudi askerlerle Filistinlileri takas çağrısı destek mi, imaj çalışması mı?

Yemen'de İran destekli Husilerin, Suudi Arabistan'a yaptığı "Suudi askerlere karşılık Hamas üyelerinin serbest bırakılması" teklifi tartışmalara yol açtı Yemenli gazeteci Yusuf Aclan: "Husiler, Yemenlilere Filistin davasını destekledikleri izlenimi vermek istiyor. Böylece ABD ve İsrail'in desteklediğini söyledikleri Arap koalisyonu saldırganlığına karşı savaşacak daha fazla savaşçı elde etmeyi hesaplıyor" Siyasi analist Talib el-Haseni: "Husilerin Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan Hamas üyeler

Anadolu Ajansı haberine göre;
ADEN (AA) - MURAD EL-ARİFİ - Yemen'de İran destekli Husilerin, Suudi Arabistan'a yaptığı "Suudi askerlere karşılık Hamas üyelerinin serbest bırakılması" teklifi tartışmalara neden oldu.

Husi destekçileri söz konusu teklifi Filistin davasına verilen destek kapsamında görürken, bir diğer taraf da teklifin amacının Husilerin imajını Yemenlilerin gözünde düzeltmek olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Husilerin lideri Abdulmelik Bedreddin el-Husi, 26 Mart'ta yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan Hamas üyelerinin serbest kalması karşılığında Suudi Arabistanlı biri pilot, 5 ordu mensubunu bırakmaya hazır olduğumuzu açıklıyoruz." dedi.

Hamas ise "Suudi askerlerine karşılık Hamas üyelerinin serbest bırakılması" teklifi karşısında Husilere teşekkür ederek, Suudi Arabistan'dan, Filistinli tutukluları serbest bırakmasını istedi.

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani ise sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından Husilerin Suudi Arabistan'a yaptığı teklife, "Husiler, terör eylemlerinden, binlerce Yemenliyi öldürmekten, on binlercesini alıkoyup işkenceye maruz bırakmaktan, evleri ve camileri tahrip etmekten ve ülkedeki el-Aksa Derneğini (Filistin davasını destekleme faaliyetlerini yürüten dernek) kapatmaktan kaçınmayarak, ucuz bir alışveriş teklifinde bulundu." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Suudi Arabistan ise konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

- "Siyasi uzantıları olan bir adım"

Yemenli gazeteci Yusuf Aclan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Husilerin hiçbir zaman Filistin davasının destekçisi olmayacağını belirterek, buna gerekçe olarak da Husilerin, başkent Sana'daki Hamas'a ait ofisleri kapatması, Filistin kurumlarına ve derneklerine el koyması ve görevlileri gözaltına almasını gösterdi.

"Husilerin yaptığı yalnızca aşikar bir reklam amacı taşıyan ve siyasi uzantıları olan bir adım" diyen Aclan, şunları söyledi:

"Husiler, Yemenlilere Filistin davasını destekledikleri izlenimi vermek istiyor. Böylece ABD ve İsrail'in desteklendiğini söyledikleri Arap koalisyonu saldırganlığına karşı savaşacak daha fazla savaşçı elde etmeyi hesaplıyor."

Siyasi analist Muhammed el-Ahmedi ise Husilerin kendilerini tanıttıkları 2000'lerden itibaren aralarında Filistin davasının da olduğu Yemenlilerce doğru ve temel kabul edilen meseleler üzerinden düşüncelerini pazarladıklarına dikkati çekti.

Yemenlilerin hayatının ve haklarının Husilerin, en son düşüneceği konu olduğunu vurgulayan Ahmedi, bu son girişimi, "Husilerin ülkede halkın sıkıntılarını sonlandırma ve barışı gerçekleştirme konusunda ciddi olmadıklarının başka bir delili" şeklinde değerlendirdi.

- "Filistin meselesine verilen desteği yansıtıyor"

Öte yandan siyasi analist Talib el-Haseni, "Husilerin Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan Hamas üyelerinin serbest bırakılmasını talep etmesi, Filistin halkının mücadelesine verdiği desteği yansıtıyor. Bölgede yeni ittifaklar aramak için akıllıca bir hamle." ifadelerini kullandı.

"Suudi Arabistan, ABD ve İsrail'in Hamas ve Husilerin ortak düşmanı" olduğunu dile getiren Haseni, Husilerin girişiminin, makul bir gerekçe sunmadan Hamas üyelerini tutuklayan Suudi Arabistan yönetimini zor durumda bıraktığını vurguladı.

Haseni, Husilerin İsrail'e düşmanlık sloganını benimsemesinin boş bir iddia olmadığını ispatladığını söyledi.

- Yemen'deki tutukluların takası

Husilerin, kendi hapishanelerindeki Yemenlileri serbest bırakmayı reddetmesi konusuna da değinen Haseni, Husilerin bunu yapmak için her iki tarafın da kendi hapishanelerindeki tutukluları serbest bırakmasını şart koştuğunu ancak Yemen hükümetinin bunu uygulama konusunda güvence vermediğini ileri sürdü.

Hamas, 9 Eylül 2019'da Suudi Arabistan'la "ilişkileri yönetmekle sorumlu" olan, hareketin lider kadrosundan Muhammed el-Hudari ve oğlunun tutuklandığını duyurmuştu. Suudi Arabistan makamları tarafından gözaltına alınan Filistinliler, 8 Mart'ta yargılanmaya başlanmıştı.

Merkezi Cenevre'de bulunan Avro-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi ise 6 Eylül 2019'da yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın, aralarında Hudari'nin de bulunduğu 60 Filistinliyi gerekçesiz gözaltında tuttuğuna dair bilgiler vermişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English