Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Hükümetlerine güvenmeyen Arap toplumu Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirleri umursamıyor

Dünya genelindeki ülkelerin çoğunda sokaklar Kovid-10 salgını sebebiyle boşalırken Arap coğrafyasındaki birçok şehirde insanların alınan tedbirlere uymadığı görülüyor Iraklı yazar Nezir el-Kenduri: "Arap toplumları evde kalmaları ve sağlık talimatlarına uymaları yönünde yapılan çağrıları bir yalandan ibaret görüyorlar" Mısırlı yazar Yasir Abdulaziz: "Bu halklar bağımsızlıklarını kazanmalarından beri kendi hükümetlerinin eliyle yoksullaştılar. Şimdi ise aç kalacakları için evde durmayı göze alamı

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - MUHAMMED ŞEYH YUSUF - Dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sokakların boşaldığı, insanların evlerine kapandığı görüntülere rağmen Arap dünyasında salgına ve alınan tedbirlere kayıtsızlık göze çarpıyor.



Kovid-19 salgını dünya genelinde büyük tehlike oluşturmaya devam ediyor. Ülkelerin çoğunda insanlar, durumun ciddiyetinin farkına varıp evlerinde gönüllü karantinaya girerken Arap dünyasında hükümetlerin önlemlerine ve Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) talimatlarına uyma konusunda eksiklikler yaşanıyor.


- Şoke edici sahneler


Irak'ta özellikle ibadet edilen ve yemek dağıtılan kutsal mekanların bulunduğu şehirlerde hükümetin talimatlarına ve sokağa çıkma yasağına uyulmadan toplu şekilde yapılan faaliyetler devam ediyor.


Suriye'de fırınların önünde ya da bankada maaş sırası bekleyen insanlar ise ne sosyal mesafeye ne de birbirleriyle temastan uzak durmaya özen gösteriyor.


Mısır'da da vatandaşların çoğu toplanma yasağını hiçe sayarak hep birlikte oturup nargile içmeye devam ediyor.


Arap ülkelerinin birçoğundan buna benzer görüntüler sosyal medyada paylaşılırken, sık sık karantinadaki insanların kaçtığı bilgileri de basına yansıyor.


- Umutsuz halklar felakete boyun eğiyor


Salgına karşı Arap dünyasında görülen bu genel umursamazlık halini AA muhabirine değerlendiren Iraklı yazar Nezir el-Kenduri, dünya genelindeki krize bakıldığında Arap toplumlarının karantina ve önlemlere uymamasını garipsediğini, ancak bu durumun birden ortaya çıkmadığını söyledi.


Kenduri, "Arap ülkelerindeki insanların salgına karşı umursamaz tavır takınmalarına baktığımızda aslında bu toplumların kurumlara olan güveni büyük oranda kaybetmiş olduğunu görüyoruz. Arap toplumları evde kalmaları ve sağlık talimatlarına uymaları yönünde yapılan çağrıları bir yalandan ibaret görüyorlar." dedi.


Kendi ülkesi özelinde değerlendirmesini sürdüren Kenduri, "Irak'taki yolsuzluklar sağlık sistemini daha da kötü hale getirdi. Bu büyükte bir sağlık kriziyle başa çıkma yeteneğini kaybetti. Bu durum da Irak halkını kaderlerine teslim olmaya ve alınan tedbirleri umursamamaya itti." ifadelerini kullandı.


Kenduri, mevcut tablonun, halkların, hükümetlerinin bu krize başa çıkabileceğine dair inançlarının kalmaması sonucu umutsuzluk ve felakete boyun eğmenin bir yansıması olduğuna dikkati çekti.


- Arap halklarının hükümetlere güveni yok


Mısırlı yazar Yasir Abdulaziz ise Kovid-19'un Arap ülkelerinde görülmesinin ardından hükümetlerin ve sağlık kuruluşlarının önlem almakta hızlı davrandığını, ancak vatandaşların bu tedbirlere uymadığını söyledi.


"Bu halklar bağımsızlıklarını kazanmalarından beri kendi hükümetlerinin eliyle yoksullaştılar. Şimdi ise aç kalacakları için evde durmayı göze alamıyorlar." diyen Abdulaziz, bölge halklarının çoğunun geçim sıkıntısı çektiğinin altını çizdi.


Arap halklarının umursamazlığının ardında hükümetlerin topluma yönelik "sistematik cahilleştirme" çabalarının yattığına işaret eden Abdulaziz, Mısır'da yönetimin ilk başlarda salgını hafife aldığını, sanatçıların virüsle dalga geçmesine de izin verdiğini ve olayın ciddiyetini kaybettiğini dile getirdi.


Mısır'ın 1967'de İsrail'e karşı aldığı yenilgiden bu yana halkın yönetimde bulunanlara güvenini kaybettiğini söyleyen Abdulaziz, "O günlerde gazeteler, Mısır güçlerinin, düşmanın 50 uçağını düşürdüğünü ve 300 tankını imha ettiğini yazıyordu; ancak halk sabah uyandığında Mısır topraklarının üçte birinin kaybedildiğini gördü." diye konuştu.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English