Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Hukukun üstünlüğü"ne evrensel değer incelemesi

The World Justice Project'in (WJP) her yıl yayımladığı "Hukukun Üstünlüğü Endeksi"ne göre Türkiye, geçen yıla göre üç basamak yükselirken, dünya genelinde hukukun üstünlüğü düşüş eğilimi gösteriyor ABD'de yılın hukuk profesörü seçilen Brian Z. Tamanaha, yaptığı çalışmayla "hukukun üstünlüğü"ne her açıdan mercek tutarak, evrensel bir değer olup olmadığı sorusunun cevabını arıyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - ABD'li hukuk profesörü Brian Z. Tamanaha, yaptığı çalışmada "hukukun üstünlüğü" kavramını inceliyor.


Tamaha, tam olarak anlaşılamadığı için tesis edilmesinde zorluklar yaşandığını savunduğu kavramın zayıf ve güçlü yönlerini, lehindeki ya da aleyhindeki teorik ve pratik tartışmaları gözler önüne seriyor.


The World Justice Project'in (WJP) her yıl yayımladığı "Hukukun Üstünlüğü Endeksi"ne göre Türkiye, geçen yıla göre üç basamak yükselirken, dünya genelinde hukukun üstünlüğü düşüş eğilimi gösteriyor.


Sekiz ayrı başlık altında 128 ülkenin değerlendirildiği 2020 yılı raporuna göre, sıralamada Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç, Hollanda ve Almanya başı çekiyor.


Raporda Türkiye'nin 107'nci sırada yer aldığı belirtilirken Kongo, Kamboçya, Venezuela, Mısır, Afganistan, Moritanya ve Kamerun son sıraları paylaşıyor.


Hukukun üstünlüğüne bağlılığı azalan ülkelerin iyileşme gösteren ülkelerden daha fazla olduğu aktarılan raporda, bu yıl gerileme yaşayan ülkelerin bir önceki yıl da benzer bir durumda olduğu vurgulanıyor.


Bu yıl en iyi gelişme Etiyopya ve Malezya'da, en ciddi düşüş ise Kamerun ve İran'da yaşanırken, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesini zorlaştıran en önemli faktör ise kavramın tam olarak anlaşılamaması olarak görülüyor.


"Hukukun üstünlüğü", bireysel hakların korunması, yasaların genel ve açık ifadelerle baştan ortaya koyularak eşitçe uygulanması olarak tanımlanıyor.


Herkesin savunduğu ama kavramın ne olduğu konusunda kimsenin açık ve anlaşılır bir görüşe sahip olmaması yönünden, insanın meşru özlemlerinin ve onurunun gerçeklik kazanabileceği sosyo-ekonomik düzen olarak da ifade edilen "hukukun üstünlüğü", "iyi" kavramına da benzetiliyor.


Brian Z. Tamanaha imzalı, Runik Kitap tarafından yayımlanan "Hukukun Üstünlüğü" kitabı, tam anlaşılamayan bu kavramı incelemeye alıyor.


ABD'de yılın hukuk profesörü seçilen yazar, Ali Fahri Doğan çevirisiyle yayınlanan kitapta "hukukun üstünlüğü"ne her açıdan mercek tutarak, hukukun üstünlüğünü küresel ölçekte inceliyor ve bunun evrensel bir değer olup olmadığı sorusunun cevabını arıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English