Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Hindistan, "Kuşak ve Yol"a karşı "Mavi Nokta Ağı"na katılabilir

Hindistan hükümetindeki kaynaklar, ABD ve Hindistan arasında Mavi Nokta Ağı'na katılma konusundaki yakınlaşmada ABD Başkanı Donald Trump'ın Hindistan'a ziyaretinin önemli bir etken olduğunu bildirdi Gözlemciler, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Kuşak ve Yol projesine karşı Trump'ın Hint Pasifik stratejisinin bir parçası olan Mavi Nokta Ağı girişiminin Pekin ekonomisinin kırılganlık gösterdiği bir dönemde geldiğine inanıyor Çin'in Kuşak ve Yol'una karşı Mavi Nokta Ağı girişiminin, başka bir ulus

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - IFTIKHAR GILANI - Hindistan, Çin liderliğindeki "Kuşak ve Yol" girişimine alternatif geliştirmeyi amaçlayan ABD liderliğindeki "Blue Dot Network (BDN - Mavi Nokta Ağı) projesine katılmak üzere çalışmalar yürütüyor.

Hindistan hükümeti kaynakları, ABD ile Hindistan arasında Mavi Nokta Ağı'na katılma konusundaki yakınlaşmada ABD Başkanı Donald Trump'ın Hindistan'a yaptığı ziyaretin önemli bir etken olduğunu bildirdi.

ABD tarafından desteklenen proje, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, ve Japonya'yı kapsayan bir G7 girişimi. Avustralya da "Hint pasifik bölgesinde ve dünya genelinde çok paydaşlı sürdürülebilir altyapı gelişimini" teşvik etme amacıyla girişime katıldı.

Gözlemciler, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Kuşak ve Yol projesine karşı Trump'ın Hint Pasifik stratejisinin bir parçası olan Mavi Nokta Ağı girişiminin, Pekin ekonomisinin kırılganlık gösterdiği bir dönemde geldiğine inanıyor.

Trump ayrıca, Hindistan'a ziyareti sırasında, Başbakan Narendra Modi ile Hint Pasifik bölgesinde ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan'dan oluşan bir dörtlüyü tartıştığını dile getirdi. Gruplaşma, Çin'in etrafını sarıyor gibi görünüyor.

- Hindistan CPEC'e karşı

Hem Hindistan hem de ABD, Kuşak ve Yol'da egemenlik meselesinin yanı sıra şeffaflık ve hesap verebilirlik konularında şüphe duyuyor.

Hindistan, Kuşak ve Yol'un amiral gemisi olan ve Yeni Delhi yönetiminin Cammu Keşmir bölgesinin bir parçası olarak gördüğü Gilgit Baltistan'dan geçen 46 milyar dolarlık Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'na (CPEC) şiddetle karşı çıkıyor.

ABD'nin Güney ve Orta Asya'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Alice Wells, önceki günlerde yaptığı açıklamada, CPEC’i projelerde herhangi bir şeffaflık olmadığı için eleştirmişti.

- Modi, Mavi Nokta Ağı'na ilgi duydu

ABD tarafı, Mavi Nokta Ağı'nı, Kuşak ve Yol'un aksine "çok paydaşlı bir atılım" olarak nitelendirdi ve bu girişimin, hükümetleri, özel sektörü ve sivil toplumu bir araya getirerek küresel altyapıyı geliştirmek için yüksek kaliteli standartları destekleyeceğini kaydetti.

Modi, Yeni Delhi'de Trump ile görüştüğü sırada, ABD Başkanının Mavi Nokta Ağı fikrine ilgi duyduğunu ifade etmişti.

Hindistan Dışişleri Sekreteri Harsh Vardhan Shringla, ABD ile Hindistan arasındaki müzakerelerin diğer konuların yanı sıra deniz, kara ve hava yollarını geliştirerek ülkeleri birbirine bağlamaya odaklandığını kaydetmişti.

Her iki tarafın da bağlantının Hint Pasifik bölgesinin önemli bir yönü olduğunu takdir ettiğini vurgulayan Shringla, "Ancak bağlantı, devletlerin egemenliğine, iyi yönetişime, şeffaflığa, hesap verebilirliğe saygı ile bağlı olmalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Shringla, Mavi Nokta Ağı'na katılma konusunda Hindistan ile ABD arasında yakınlık olduğunu doğrularken, "Hindistan, yeni bir aşamada olan projenin detaylarını istedi. Bu yeni bir girişim. ABD tarafından ayrıntıları paylaşmalarını istedik." diye konuşmuştu.

- Mavi Nokta Ağı kısa dönemli projeler sunuyor

Yeni Delhi'deki yetkililer, Kuşak ve Yol'un, büyük bir başarı olmadığına, siyasi yandaşçılık ve aşırı hırslı altyapı projeleri nedeniyle partner ülkelere sürdürülemez borç seviyeleri oluşturduğuna işaret ediyor.

Sri Lanka hükümeti, 2017'de, liman inşaatı projesi için Çin'den aldığı 1,4 milyar dolar tutarındaki krediyi geri ödeyemediği için stratejik limanını Çin hükümetine borcuna karşılık olarak 99 yıllığına kiralamayı kabul etmişti. Kazakistan, Myanmar, Malezya ve Nepal gibi ülkeler şeffaflık ve borç korkusu gibi sebeplerle Kuşak ve Yol projelerini azalttı.

Çin'in Kuşak ve Yol'una karşı arkasında ABD Yurtdışı Özel Yatırım Kuruluşu (OPIC), Avustralya Dış İlişkiler ve Ticaret Departmanı ve Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) bulunan Mavi Nokta Ağı girişimi, başka bir ulus tarafından uzun vadeli kontrol riski olmadan kısa dönemli projeler sunuyor.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Hint Pasifik bölgesine yönelik altyapı ve enerji projelerini fon öncelikleri olarak belirterek, 440 milyon dolarlık bir paket açıkladı.

ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu da bu yıl Hindistan'da kalıcı bir varlık göstermeye karar verdi. Kurum ayrıca, Hindistan'daki yenilenebilir enerji projeleri için 600 milyon dolarlık bir finansman olanağı duyurdu.

Analistler, Çin faktörünün, Trump ile Modi arasındaki tüm konuşmada görünür olduğuna inanıyor. Trump, konuşmasında, Amerika'nın Hindistan'daki 5G teknolojisindeki konumuna değinmişti.

Hindistan ile ABD heyetlerinin görüşmesinin ardından açıklanan ortak bildiride, Çin'in bölgedeki iddialarına ilişkin olarak, Hindistan ve ABD'nin, tüm ülkelerin uluslararası hukuk çizgisinde meşru haklarını ve çıkarlarını korumak için Güney Çin Denizi'ndeki davranış kurallarına uyma çabalarına da dikkat çekilmişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English