Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Hindistan'da yeni tarım yasalarına karşı düzenlenen çiftçi protestoları 55. gününe girdi

Kongre Partisi Başkan Yardımcısı Rahul Gandi'den Modi hükümetine sert eleştiri, protestocu çiftçilere destek geldi İktidardaki BJP, muhalefeti hükümet ile çiftçi sendikaları arasında devam eden görüşmeleri bozmaya çalışmakla suçladı Çiftçiler ile hükümet temsilcileri arasında Yüksek Mahkeme'nin atadığı komisyon huzurunda yapılacak ilk görüşme için 21 Ocak tarihi belirlendi Komisyon üyeleri tarafsızlıklarını koruyacaklarını açıkladı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Hindistan'da çiftçilerin yeni tarım yasalarına karşı protesto gösterileri 55. gününe girerken, muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongre Partisi Başkan Yardımcısı Rahul Gandi, Başbakan Narendra Modi hükümetini sert bir dille eleştirdi.


Gandi, Kongre Partisi'nin çalışma komitesinde, tarım reformu konusunda hükümetin, Başbakan Modi ve iş ortaklarını desteklediğini savunarak, "Hükümet, milyonlarca insanı sokaklara dökerek Hindistan'ı alay konusu yaptı. Bunun nesiyle gurur duyuyorlar anlamış değilim." ifadesini kullandı.


Hindistan'daki tüm gençlere, Modi hükümetinin havalimanları, altyapı, enerji, telekom ve perakende sektörlerini tekelleştirdiğini ve birkaç kişinin ülkenin sahibiymiş gibi davrandığını görmeleri çağrısında bulunan Gandi, "Tarım sektörü korunmuş tek kale olarak kaldı. Şimdi onu da yıkmak istiyorlar." dedi.


Modi'yi, Mahatma Gandi'nin ve Kongre Partisi'nin Hindistan için özenle inşa ettiği vizyonu yıkmakla suçlayan Gandi, "Tarım reformlarıyla ülkeyi çıkmaza sürükleyen hükümetin ta kendisidir. Tek çıkış yolu, hükümetin çiftçileri yormaya ve kandırmaya çalışmaktan vazgeçerek reformları tamamen yürürlükten kaldırmasıdır. Çünkü çiftçiler yorulmaz ve kandırılamaz. Onlar başbakandan daha akıllılar." yorumunu yaptı.


Gandi, çiftçiler için "insanların geçimini koruyan vatanseverler" diyerek, "Onları yüzde 100 destekliyorum. Her Hindistanlı onları desteklemeli çünkü ülkenin birkaç sanayicinin eline düşmemesi için, bizim için savaşıyorlar." diye konuştu.


- İktidar Partisi Gandi'yi görüşmeleri bozmaya çalışmakla suçladı


İktidardaki Hindistan Halk Partisi'nden (BJP) yapılan açıklamada ise "Kongre Partisi ve Rahul Gandi, hükümet ile çiftçi sendikaları arasında devam eden görüşmeleri bozmaya çalışıyor." ifadesi kullanıldı.


Birlik Bakanı Prakash Javadekar, muhalefetin, müzakerelerin başarılı olmasını istemediğini ve engelleyici taktiklere başvurduğunu söyledi.


Javadekar, müzakerelerin başarılı olacağına duyduğu inancı dile getirerek protestocu çiftçilerin yürürlükten kaldırılması talep edilen üç yasanın, aslında yıllardır süregelen taleplerinin yansıması olduğunu savundu.


Çiftçi sendikaları ve hükümetin, Yüksek Mahkeme'nin atadığı komisyon huzurunda yapacağı ilk görüşme için 21 Ocak tarihi belirlenirken, hükümet ile çiftçiler arasında bundan bir gün önce, şimdiye kadar 8 kere yapılan ve netice çıkmayan görüşmelerin son turunun yapılması planlanıyor.


- Komisyon üyeleri: "Tarafsızlığımızı koruyacağız"


Çiftçi sendikaları tarafından "hükümet yanlısı" olarak nitelendirilen, Yüksek Mahkeme'nin krizin çözümü için görevlendirdiği komisyonun üyeleri de yaptıkları açıklamada, "Tarım yasaları hakkındaki şahsi görüşlerimizi bir kenara bırakacağız, fakat yürürlükten kaldırılmaları gelecekteki reformlar açısından kötü örnek olacak." ifadesini kullandı.


Maharaştra eyaletinin Shetkari Sanghatana sendikasının başkanı ve Yüksek Mahkeme'nin atadığı komisyonun üyesi Anil Ghanwat, tarım sektörünün bu reformlara çok ihtiyaç duyduğunu, yeni yasaların yürürlükten kaldırılırılması halinde gelecek 50 yıl içinde hiçbir siyasi partinin böyle bir reforma kalkışmayacağını savundu.


Ghanwat, komisyonun yasaları destekleyenler ve karşı çıkanlar dahil tüm çiftçileri dinleyeceğini, buna göre Yüksek Mahkeme'ye sunmak üzere bir rapor hazırlayacağını sözlerine ekledi.


-Hint hükümetinin yaygın protestolara neden olan tarım reformu


Hindistan'da eylülde tarım sektörüne serbestlik getiren 3 yasanın parlamentoda kabul edilmesinin ardından protestolara başlayan çiftçiler, Pencap ve Haryana'dan başkent Yeni Delhi'ye doğru hareket etmişti.


Kasım ayından itibaren Yeni Delhi sınırındaki çok sayıda noktada kamp kuran çiftçiler, zaman zaman bazı yolları kapatarak protestolarını sürdürüyor.


Yoldaki polis barikatlarını kaldıran çiftçilere göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve coplarla müdahale edilmişti. Eylemlerini Yeni Delhi'ye taşıyan çiftçiler, yeni tarım yasalarının kazançlarını azaltacağından, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağından ve sonunda kendilerini topraksız bırakacağından endişe ediyor.


Hindistan'da Başbakan Narendra Modi hükümeti, parlamentoda eylülde kabul edilen yeni yasaların, çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak ve özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik ederek tarım sektöründe reform amacı taşıdığını savunuyor.


Modi, çiftçilerin eylemlerini başkente taşıması üzerine Uttar Pradeş eyaletinde düzenlediği mitingde, çiftçilerin muhalefet partileri tarafından yanlış yönlendirildiğini ve yeni yasaların çiftçilerin yararına olduğunu söylemişti.


Hindistan'da muhalefet partileri ve Modi'nin bazı müttefikleri, yasaların çiftçi karşıtı olduğunu belirtiyor.


Ülkede çiftçilerin yarısından fazlasının ağır borç yükü altında olduğu ifade ediliyor.


Hindistan'da son olarak Yüksek Mahkeme, yasalarla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı almıştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English