Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Helal belgelendirme fırsatlar ve güçlükler çalıştayı gerçekleştirildi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Helal ve Sağlıklı Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından helal belgelendirme ile ilgili güncel bilimsel gelişmelerden ve uygulamalardan haberdar olmak ve alan uzmanlarıyla ve uygulayıcılarla görüş alış-verişinde bulunmak amacıyla “Helal Belgelendirme: Fırsatlar ve Güçlükler” adlı bir çalıştay düzenlendi.

Helal belgelendirme fırsatlar ve güçlükler çalıştayı gerçekleştirildi
Programda ilk konuşmayı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar yaptı. Okumuşlar, helal kazanmanın ve tüketmenin önemine vurgu yaptığı konuşmasında; “Bizim inancımızın gereklerine göre hareket etmemiz gerekiyor. Bu anlamda yapılan çalışmalara her zaman destek olmak bizim görevimiz. Daha fazla katılımcı ile daha büyük bu tarz çalışmaların hem merkezi hem de destekçisi olacağız” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu ise, Belediye olarak helal çalışmalarla ilgili yaptıkları faaliyetlerini anlattı. Çocuklarda ve gençlerde helal rızık bilincinin oluşması gerektiğine vurgu yapan Uslu, yeni olarak yapılacak çalışmalara da her zaman destek olabileceklerini belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığını temsilen konuşan Dr. Muhlis Akar ise kazancın helal olmadan tüketimin de helal olamayacağını söyleyerek şöyle devam etti: “Rabbimizin hayatın bütün alanlarına yönelik mesajları var. İmanın gereğini yapmamızı söylüyor. Helal gıda ile ilgili çeşitli ayetler var. Helal gıdaları, temiz gıdaları tüketmek ve salih amel işlemek üzere… Yediğimiz içtiğimizin helal olmasıyla, hayatımızı sünnet çerçevesinde şekillendirmemizle ilgili Efendimiz’in de hadisleri var. Bütün insanlığın bu anlamda temize ve helal olana ihtiyacı vardır. Bu anlamda Çalıştayın da hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” 

Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, kısa zaman önce kurulan HAK’ın teşkilat yapısı ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Akreditasyonun Helal bilinci bakımından ülkemiz ve uluslararası arenadaki durumu ve öneminden bahsetti.

SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt ise İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün çalışmalarından bahsetti. Övüt, SMIIC Standarlarının 22 Temmuz itibarıyla güncellendiğini ve yeni hallerinin kısa süre içinde yayımlanacağını belirtti. SMIIC’in İslam ülkelerinin tek bir çatı altında toplanarak ortak standartları kabul edebilmesi için yegane platform olduğunu söyleyen Övüt, hali hazırda 10 adet OIC/SMIIC standardının yayınlanmış olduğunu, bunların 16 teknik komitede üye ülkeler ve ilgili paydaşların katkıları ile hazırlanmakta olduğunu belirtti. 

Ardından oturumlara geçildi. Birinci oturum Prof. Dr. Orhan Çeker başkanlığında gerçekleşti. Çeker, helal konusunun önemi ve bu konudaki hassasiyetlerden bahsetti.

Türk Standartları Enstitüsünden Doğan Yazar TSE’nin helal belgelendirme sürecini, bu süreçte karşılaşılan güçlükleri örneklerle anlattı. TSE Helal Belgelendirme Müdürü Tuğba Daysaloğlu ise TSE’nin helal belgelendirmede takip ettiği yöntemden ve hali hazırdaki helal belgelerinin süreci, sayısı ve son durumundan bahsetti. 

İkinci oturumu NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar yönetti. Bu oturumda ilk olarak HELALDER temsilcisi Halil Çelik akreditasyon bağlamında helal belgelendirme konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Helal Akreditasyon Kurumu temsilcisi Emre Kırıcıoğlu ise HAK akreditasyon aşamaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sonrasında konular müzakereye açılarak akademisyenlerin görüşleri alındı.

Üçüncü oturuma ise Prof. Dr. Mehmet Özdemir başkanlık etti. Bu oturumda Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yalçın helal belgelendirmede karşılaşılan sorunlar hakkında bilgiler vererek Malezya örneği üzerinden bazı problemlere değindi. Son oturumda ise SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt kurumun çalışma usulleri, stratejisi, organize şeması, faaliyetleri, konseyler, teknik komiteler, dokümanlar, süreçler, helal kalite alt yapısı, ürün yönetim süreci konularına geniş bilgiler verdi. 

Çalıştayda sunulan bildiriler, yapılan değerlendirmeler ve müzakereler Helal ve Sağlıklı Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından raporlanacak. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English