Son Dakika Haberler

Türkiye'nin ham çelik üretimi ocak-mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 azalışla 13,5 milyon ton oldu Çelik ürünleri ihracatı, bu dönemde yıllık bazda miktar itibarıyla yüzde 18,5 azalarak 8 milyon ton, değer itibarıyla yüzde 22,8 azalışla 5,6 milyar dolar seviyesine geriledi

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 azalarak 13,5 milyon tona geriledi.


Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden (TÇÜD) yapılan açıklamaya göre, ham çelik üretimi mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,9 azalışla 2,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.


Ham çelik üretimi ocak-mayıs döneminde ise yüzde 5,6 azalışla 13,5 milyon ton oldu.


Nihai mamul çelik tüketimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,1 azalarak 1,8 milyon tona geriledi. Söz konusu tüketim, ocak-mayıs döneminde ise yüzde 9 artışla 11 milyon ton olarak kaydedildi.


- Çelik ihracatında azalış


Dış ticaret açısından değerlendirildiğinde, Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı mayısta miktar bazında yüzde 33,4 azalışla 1,4 milyon tona düştü. Söz konusu ihracat değer bazında da yüzde 39,9 azalarak 932 milyon dolar oldu.


Çelik ürünleri ihracatı, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 18,5 azalışla 8 milyon tona, değer bazında ise yüzde 22,8 azalarak 5,6 milyar dolara geriledi.


İthalat ise mayısta geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 15,3 azalışla 825 bin tona, değer bazında yüzde 22,4 gerileyerek 671 milyon dolara düştü.


Türkiye'nin çelik ürünleri ithalatı, ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 1,4 artışla 5 milyon tona yükselirken, değer bazında yüzde 8,3 azalarak 3,8 milyar dolara geriledi.


Geçen yılın ilk 5 ayında yüzde 174 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 146 oldu.


- Kovid-19 salgını nedeniyle küresel ticaret geriledi


Sektöre ilişkin gelişmelerin de değerlendirildiği açıklamada, dünya genelinde ham çelik üretiminin mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 azalışla 149 milyon tona, yılın ilk 5 ayında ise yüzde 5,2 azalışla 729 milyon tona gerilediği bildirildi.


Açıklamada, Çin'in ham çelik üretiminin ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 1,9 artarak 412 milyon tona yükselirken, Japonya'nın üretiminin yüzde 13,4 azalışla 36,6 milyon tona, Hindistan'ın üretiminin ise yüzde 24,6 azalarak 35,9 milyon tona gerilediği ifade edildi.


Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkileri nedeniyle küresel ticarette gerileme yaşandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Söz konusu gerileme ülkemiz çelik ithalatına aynı şekilde yansımadı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ihracatımız yüzde 18,5 gerilerken, ithalatımız miktar yönünden yüzde 1,4 artış gösterdi. Nihai mamul tüketiminde kaydedilen yüzde 9 artışa rağmen üretimin yüzde 5,6 gerilemesi, yurt içi üretim-tüketim dengesinin kurulamamasından ve yurt içi tüketimin ithalata yönelmesinin engellenememesinden kaynaklandı."


Son aylarda gerçekleştirilen vergi düzenlemelerine rağmen yüksek hacimdeki ithalatın devam ettiği belirtilen açıklamada, "Bu, başta AB olmak üzere, serbest ticaret anlaşmamız bulunan ülkelerden yapılan ithalat ile dahilde işleme rejimi kapsamındaki ithalattan kaynaklanmaktadır. 25 Mayıs tarihinde Dünya Ticaret Örgütü'ne yapılan bildirim ile AB'ye karşı uygulanacağı açıklanan vergilerin bir an önce yürürlüğü konulması, haziran ayından itibaren artış eğilimini sürdürmesi beklenen yurt içi çelik tüketimimizin yurt içi tedarik yolu ile karşılanması, nisan ve mayıs aylarındaki üretim kayıplarının giderilmesi ve çelik sektörümüzün cari açığa olan katkısının artırılması açısından önem taşımaktadır." ifadelerine yer verildi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English