Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Hak-İş'ten Bakanlar Kurulu'na "taşeron" çağrısı

Genel Başkan Arslan: "Bakanlar Kurulu, sosyal tarafların da görüşüne başvurarak, taşeron işçilikte asıl ve yardımcı işleri acilen belirleyip yasal düzenlemeyi yapmalıdır" "Mevcut sistem sorunlu. Bu nedenle herkesin kıdem tazminatını alabileceği bir modeli oluşturmamız gerekiyor. Adına 'fon' diyebiliriz, 'sandık' diyebiliriz, başka bir şey diyebiliriz" "Kayıt dışı istihdamı artırmamak ve işçi çıkarmaları engellemek için asgari ücrette, işverenlerin bazı talepleri dikkate alınabilir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Bakanlar Kurulu, sosyal tarafların da görüşüne başvurarak taşeron işçilikte asıl ve yardımcı işleri acilen belirleyip yasal düzenlemeyi yapmalıdır" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 64. Hükümet'in 1 yıllık eylem planını değerlendirdi.

Eylem planının olumlu yönünün yanında, sosyal tarafların desteğiyle geliştirilmesi gereken yönlerinin de olduğunu belirten Arslan, "Hükümetin 1 haftada yapacaklarından başlayarak 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık periyotlarla yapacaklarını sıralayıp bağlayıcı bir karar almasını olumlu buluyoruz. Bunun yanında, hükümetin kendi taahhütlerinin arkasında durmasını ve bunu da belli periyotlarla yapacağını taahhüt etmesini ülkemiz açısından önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Taşeron işçilerin kadroya alınması için "asıl iş", "yardımcı iş" alanlarının, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, "Bakanlar Kurulu, sosyal tarafların da görüşüne başvurarak taşeron işçilikte asıl ve yardımcı işleri acilen belirleyip yasal düzenlemeyi yapmalıdır. Çünkü, bu konuda çalışanların büyük bir beklentisi var. Bunun, hükümetin eylem planının öncelikleri arasında olması memnuniyet verici" değerlendirmesinde bulundu.

- "Düzenleme, tarafların anlaşmasına bağlanmamalı"

Özel sektörde çalışanların yaklaşık yüzde 85'inin kıdem tazminatlarını alamadığını vurgulayan Arslan, bunun çalışma hayatının önemli bir sorunu olduğunu belirtti.

Arslan, kıdem tazminatıyla ilgili yeni sisteme ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, "Mevcut sistem sorunlu. Bu nedenle herkesin kıdem tazminatını alabileceği bir modeli oluşturmamız gerekiyor. Adına 'fon' diyebiliriz, 'sandık' diyebiliriz, başka bir şey diyebiliriz. Özel sektörde işçilerin büyük bir bölümü kıdem tazminatı alamıyorsa, bu ülkenin yöneticileri ve sendikaları buna duyarsız kalamaz. Bu sorunu çözecek adımları mutlaka atmalıyız" dedi.

Kıdem tazminatından yeni sisteme "Sosyal taraflar uzlaşsın, sonra biz adım atalım" anlayışı sebebiyle geçilemediğini ileri süren Arslan, şunları ifade etti:

"Mutlaka sosyal taraflarla görüşülerek, sosyal tarafların fikirleri dikkate alınarak bir düzenleme yapılmalı. Ancak bir düzenleme yapılması, tarafların anlaşması şartına bağlanmamalı. Sayın Başbakanın, eylem planını açıklarken kıdem tazminatıyla ilgili tarafların anlaşması gerektiği yönündeki bir ifadeyi kullanılmamasını bu manada olumlu buluyoruz."

- "Bazı işverenler aba altından sopa gösteriyor"

Asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilecek olmasının önemli ancak yeterli olmadığını öne süren Arslan, bazı işverenlerin asgari ücretteki bu artışı kabullenemediğini gördüklerini söyledi.

Kimi işverenlerin artan maliyetler nedeniyle işçi çıkartma tehdidinde dahi bulunduğuna dikkati çeken Arslan, "Maalesef bazı işverenlerimiz, bazı işveren örgütlerimiz asgari ücretin bu şekilde yükselmesinin getireceği zorluklardan bahsedip adeta aba altıdan sopa gösteriyor. Bu tutumlara prim verilmeden, kayıt dışı istihdamı artırmamak ve işçi çıkarmaları engellemek için asgari ücrette işverenlerin bazı talepleri dikkate alınabilir" diye konuştu.

 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English