Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Güney Kore'den, Japonya eski Başbakanı Abe'nin tartışmalı Yasukuni Tapınağı'nı ziyaretine tepki

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Güney Kore, Japonya'da eski Başbakan Abe Şinzo'nun, sonbahar festivali kapsamında Tokyo'daki tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na yaptığı ziyareti "derin üzüntüyle" karşıladığını bildirdi.


Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Abe'nin tartışmalı tapınağa ziyaretine tepki gösterdi.


Dışişleri yetkilisi, "Japonya'nın sorumlu liderlerinin, Japonya'nın sömürgeci yağmacılığını ve taaruz savaşını güzelleyen sembolik bir kuruluş olan Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesinden derin endişe ve üzüntü duyuyoruz." ifadesini kullandı.


Yetkili, Güney Kore hükümetinin ve uluslararası toplumun, bu liderler ancak tarihle doğrudan yüzleştiğinde ve geçmiş tarihe ilişkin samimi pişmanlıklarını gösterdiğinde Japonya'ya güvenebileceğine işaret etti.


- Tapınağın "tartışmalı" statüsü


Abe Şinzo, 19 Eylül'de, başbakanlıktan istifa ettiğini bildirmek üzere tartışmalı Yasukuni Tapınağını ziyaret ettiğini belirtmiş ve Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bugün, Yasukuni Tapınağını ziyaret ettim ve 16 Eylül'de başbakanlıktan istifa ettiğimi 'savaş ölülerinin ruhlarına' bildirdim." ifadesini kullanmıştı.


Tapınağın, 2. Dünya Savaşı'nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı ancak tapınak keşişlerinin 14 savaş suçlusunu "kutsal" kabul etmesi nedeniyle "tartışmalı" statüsünü koruduğu biliniyor.


- Japon siyasetçilerin, Yasukuni Tapınağına ziyarette bulunması


Çin ve Güney Kore, Japon siyasetçilerin, 14 savaş suçlusunun kutsandığı tapınağa ziyarette bulunmalarına tepki gösteriyor.


Ülkesinin, Güney Kore ve Çin ile ilişkilerine zarar vermemek için son yıllarda tapınağı bizzat ziyaret etmekten kaçınan eski Başbakan, bahar ve güz festivalleri ile Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 15 Ağustos'un yıl dönümlerinde, düzenli törensel hediyeler sunuyordu.


Güney Kore ve Çin, daha önce Abe'nin tapınağa adak göndermesini, Japonya'da iktidar ve muhalefet partilerinden 100 kadar milletvekilinin tapınağı ziyaretini, "Japonya'nın hala tarihle dürüstçe yüzleşmediğinin göstergesi olduğunu" belirterek eleştirmişti.


Güz festivali kapsamında, Japonya Başbakanı Suga Yoşihide de hafta sonu tapınağa törensel "Masakaki" çiçeği bağışlamıştı.


- Yasukuni Tapınağı


Japoncada "barış ülkesi" anlamına gelen ve 1869'da kurulan "Yasukuni" adlı tapınak, Şinto inanışına göre savaşlarda "ülkeleri için kendini feda etmiş" 2 milyon 446 bin kişinin "kutsanmış ruhlarına" ev sahipliği yapıyor.


Ancak tapınak keşişlerinin, 2. Dünya Savaşı'nda Japonya Başbakanı olan ve savaşın ardından suçlu bulunarak 1978'de idam edilen Hideki Tojo ile 13 adamını gizlice "kutsal" kabul etmesi üzerine Japonya'nın o dönemki İmparatoru Hirohito, tapınağı ziyaret etmeyi bırakmıştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English